• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Сложи много снимки тук. Най вече на нещата които не ти харесват или се съмняваш.
Ние от красиви снимки на двоче и къщичка от 15 метра няма да ти помогнем.

Един съвет за гредореда - огледай добре за дупки от дървояди. Може за дървени пилки от тях по пода, ако не са чистили. Вземи едно макетно ножче и се опитай да го забиеш в гредореда.
Не трябва да успееш да го забиеш повече от половин см.
Ако нямаш ножче - може и гвоздей, но го тикай с ръка - колкото сила имаш. Абе сещаш се - не трябва да е меко. Това правиш в мазето, на всеки етаж и в подпокривното пространство. Ако трябва занеси си стълба с теб!

Почукай мазилката отвън - със сигурност има кухи места, не че е проблем ако ще правиш нова изолация, но можеш да натискаш за цената. Гледай собственика да забележи...

Огледай за пълзяща влага по стените и мухъл в ъглите на стаите...

Дръпни се отстрани и огледай покрива - дали билото е право, има ли увисвания някъде по скатовете. Това от снимки няма да разберем, защото фотоапаратите малко кривят, ще разберем ако е много зле. Имай предвид че един покрив, направен качествено отива към 100 лв./кв.м. Най-приблизително една къща с основа 100 кв. има 140~150 кв.м. покрив.

Набутай се в мазето и огледай за влага, изкривени камъни, течове и т.н.

За пукнатини и на тебе ти е ясно. В повечето случаи те не са фатални, но пак можеш да преговаряш за цената..., но снимай!

Преди или след огледа се опитай да заговориш съседи, може и по бира да ги почерпиш. В зависимост от подхода можеш да разбереш много - кой, кога е живял. Правен ли е ремонт скоро. Как е поддържана къщата. Има ли подпочвени води в района т.н. Времето отделено за това е почти толкова ценно колкото и времето за огледа.

Сигурно ще се сетя още нещо, провери утре сутринта.

И ... прави се на разбирач и не оставяй да те води ентусиазма.

Успех!

П.П. Преди да си тръгнеш от огледа обърни се огледай се и се запитай: "Аз бих ли живял тук?"
nikolson - майстор
Не ходи на огледа сам. Четири очи виждат по-добре от две. Но не жената... Тя ако иска, нека дойде, но води някой разумен приятел.
pif4o - специалист
ArturDent написа:

Преди или след огледа се опитай да заговориш съседи, може и по бира да ги почерпиш.
Аааа съмняваш ли се в мен :) вече всичко съм проучил, разпитал съм хора живели там на квартира преди 10 години още :) От тях разбрах че като мине влака вътре имало вибрациики, че пък баш там като мине влака винаги свири с свирката щото на 300 метра е пешеходен прелез мамка му :) От тях разбрах че им замръзвал боилера в банята щото бил монтиран на външната стена, тва с изолацията няма да е дерт, също така споделиха че понеже нямало улуци и терена е много равен като валяло дъжд пръскало по стената и наводнявало пътеките около къщата, и вътре в стаята избивало влага (може би и някои от пукнатините да са от това). Сега в момента пак има наемател там от него пък разбрах че не всичко е тухла, тук таме имало керпич!!! #-o тва вече много ме разочарова, не знам мога ли да му вярвам но при огледа на тавана може би ще видя ако има някъде при гредите на кара тавана и стените. Тои същия преди време като разбрал че ще се продава казал на собсвениците "защо ще я продавате стегнете я тя е хубава къща" а те казали "Ти луд ли си знаеш ли колко пари трябват за ремонт " :) и така, квото мога като предварително инфо съм събрал, имам още двама за разпитване ще ги видя тези дни и тях какво ще кажат :) Но определено след всичкото инфо тази цена вече ми се види висока и очаквам с нетърпение дневния оглед за да "почувствам нещата" както каза ти :) Инак записвам си всички препоръки, за качеството на снимките не се притесняваите, смея да разбирам от тези неща, ще покажа в детаилност проблемите, както правя когато оглеждам кола за приятел в друг град :) все едно тои е бил на огледа :) Nikolson имаш право , освен жената ще взема и още някои съгледвач :)
nikolovvd - майстор
И гледай съгледвача да е голям зевзек! :lol:
Иначе в Северозападнала България има добри къщи на добри цени и на добри места, чак можеш да оглушееш от тишина. :-D
pif4o - специалист
Такааа готово огледа мина, лошото е че на светло не е като на тъмно :mrgreen: преди да разгледате снимките в линка по долу ще кажа какво видях, значи покрива е правен ама не баш, правен е само от пред до към първата 1/3 та от къщата, на зад е стар и видимо си личи къде е провиснал, ще го видите на снимките. Къщата си е понапукана, по средата има една цепка от долу до горе, освен нея още на доста места има , като в едната стая тръгва от вратата та през целия таван, въпреки че човека реши да ме убеди че е станала по време на ремонта на покрива, но си личеше че е била замазвана и пак се е пукнала, демек-работи :). Общо взето иска си доста ремонти и доста пари, оградите също са за ремонт, задната е керпичена и си е за събаряне, предната е от тухли но сякаш е била краибрежен кеи така е изядена и корозирала чак се чудя как се случва такова нещо с някои от тухлите :) Влака не е проблем, по време на огледа минаха 2-3 и поне аз не усетих друсане и вибрации в къщата, шума си е друга бира но тои не ме притеснява, с него се свиква, а и с една дограма и изолация ще намалее значително. Къщата беше представена като с 6 стаи но реално са си 3, коридор стая в ляво, кухня в ляво, на пред една стая в ляво от нея още една като тая предната също има ниша която пък води към баня. Цената уж е твърда, но с тая цена и парите за ремонти които сметна отивам на такава цифра че за същите пари се намират новопостроени къщи същите квадрати и не до линия, е верно не измазани с разни довършителни работи ама нови :) Много вдигнах летвата тук обаче, на една по разумна цена бих вкарал един булдозер да я изрине, после колони в мазето плоча и на горе ново къще- същото за да не се занимавам с визи, все едно ремонт му правя но из основи :) . В мазето не се виждаше нищо, под гредите бяха наковани талашити и малко греди бяха видими, имаше доста боклуци и зидовете също не се виждаха, на покрива не можах да се кача щото се качвало с външна стълба, но се качих на гаража и направих снимки на пропадналата част, гаража също е много нисък, и колата ми (ЦРВ) ще влезе на косъм, я влезе я не. Къщата никога е нямала улуци и за мен тва е причината да се нацепи, въпреки че уж и бил правен пояс отсрани, ама като го видях как е правен....... Та така, пускам снимки:
https://www.dropbox.com/sh/vb9bq2vfmy97h7l/EqOerZCBF4
pif4o - специалист
Момци , нищо ли няма да кажете бре :)
VLADO66 - майстор
Къща в нормално състояние за годините си.Пукнатините/с изключение на тази от предпоследната снимака/ са си нормални за къща с гредоред.
nikolovvd - майстор
Хайде сега! Живея в къща построена 1938 година и няма нито една пукнатина, въпреки че е надстроена 1968 година и то без бетони колони.
Не знам за каква сума става въпрос, но повече от 10-12 хиляди лева не бих дал, особено като си вземе под внимание, че ще падне доста работа за стабилизиране, ако въобще е възможно.
nikolson - майстор
Ще кажа мнението си. Струва ми се, че къщата е строена на два етапа и пукнатината на сн.65 е заради това. Така мисля заради сн.62-мазилката е отсечена. Освен това, челните дъски на една от снимките са подменяни. Къщата отвън изглежда нелошо, но зависи от цената, защото за ремонт, дори само вътре- ВиК, ел -ще трябват средства. На сн.37 се вижда доста влага плюс някаква стомана, която не знам защо е слагана, но е скорошна, защото не е корозирала. Дали не укрепва някакво пропадане?
Обаче, не мога да се отърва от усещането, че е достроявано. На място строител би казал най-добре. Не че няма и друг начин.
ArturDent - Почти Безобиден
Е че е достроявана, си личи от километър.
Виждам по-големи проблеми с покрива и влагата.

Всичко е поправимо но зависи какъв ти бюджета...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Въпрос за парцел и строителство???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: