• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Е то за една вода, ако имаш двор... няма нужда и тоалетна да имаш.
:butthead:
Leon - специалист
ArturDent написа:
offfff

Да бе ... и после жената ... бой с метлата по главата ... що са и изсъхнали хризантемите!

:?
colyo - специалист
ArturDent написа:
Майтапа си е майтап, но външната тоалетна си е голямо удобство.
boqnkov - специалист
Честита Нова Година на всички! Тези дни идва ред да започвам да си търся майстори за грубия строеж. Моля за някой друг полезен съвет. От какво изрично да се интересувам. За какво да се договоря?

1. Хич не ми се иска да плащам каквото и да е докато не видя, че е свършено.

2. Как е по - добре? Аз ли да си търся материалите или да кажа на майстора: Искам къщата със завършен покрив и с такива такива и такива материали. Колко пари ще искаш за това? И да речем разбираме се при завършена първа плоча му давам толкова. За втора плоча му давам толкова, за зидария му давам толкова. И за покрив последно.

3. Ще съм благодарен, ако ми нахвърляте точки за които да си говоря с майсторите, които са от съществено значение за качестовото на работа. Например гледам някъде първо правят зидовете, след това наливат колоните, а другаде - обратното. Едва ли и двете са правилни. Аз лично не знам кое е правилното. Говоря за фундаментални грешки в строителството. Другото за майсторите е следното. Ще се радвам ако имат някакъв поглед за иновациите в строителството. В момента мисля, че има "От пиле мляко" в строителните материали и просто трябва да знаеш кое къде да сложиш за да заспи работата. Говоря за изолации на основи и т.н.

4. Не знам как да постъпя с комините. Хубаво ли е да има във всяка стая? Трябва ли да е като в блок - от горе до долу на стаята или може да започва на 50см. от тавана? Няма да има жив огън в къщата никъде( на този етап), защото мисля да се отоплявам с климатици. Най - много за в бъдеще да може да се сложи една не вградена камина с водна риза в хола(много малко вероятно) Ако ще има подобно нещо искам да си направя котелно на стената на детската. Чух, че било добре да има комини във всяка стая за вентилация. Като тела как да ги организирам? С архитекта сложихме комин зад вратата на хола и в килера? Ако се изпълнят по този начин трябва ли от покрива да се виждат 2 коминни тела или може в таванското (складово) помещение да се обединят по някакъв начин?

5. Заслужава ли да прекарам тръби за радиатори в стаите по време на грубия строеж, като не е 100% сигурно, че ще се слагат радиатори. От няколко места вече чувам, че много по - важно е да си направя изолацията както трябва от колкото с какво ще се топля и дойде ли време за това с какво да се топля всякак мога да го измисля, докато с изолацията не било така.

P.S. към модераторите: Ще се радвам в темата да няма много спам за да сме полезни и на други захванали се с това начинание. А и още нещо... има ли начин да добавям текст към първото си мнение за да се подредят нещата в хронологичен ред в един пост?
8180 - майстор
boqnkov написа:
P.S. към модераторите: Ще се радвам в темата да няма много спам за да сме полезни и на други захванали се с това начинание. А и още нещо... има ли начин да добавям текст към първото си мнение за да се подредят нещата в хронологичен ред в един пост?
И аз ще се радвам за спама. При нужда ползвай Изображение

Не си първият, който има свои виждания за темата си.
След известно време (не занам колко) нямаш възможност да променяш първия си пост.
Надявам се да се увериш сам, че съществуващият формат си е добър.
Понякога тези теми продължават година-две. С дискусиите за всеки етап и проблем достигат десетки страници - няма кой да ходи да търси прегледност в първото мнение.
Сигурно (и е добре) ще сложиш снимки, а броят им в един пост е ограничен.

Да върви успешно строежът - темата ще я нагласиш.
Успех!
IvanR - специалист
boqnkov написа:
Честита Нова Година на всички! Тези дни идва ред да започвам да си търся майстори за грубия строеж. Моля за някой друг полезен съвет. От какво изрично да се интересувам. За какво да се договоря?

1. Хич не ми се иска да плащам каквото и да е докато не видя, че е свършено.

2. Как е по - добре? Аз ли да си търся материалите или да кажа на майстора: Искам къщата със завършен покрив и с такива такива и такива материали. Колко пари ще искаш за това? И да речем разбираме се при завършена първа плоча му давам толкова. За втора плоча му давам толкова, за зидария му давам толкова. И за покрив последно.

3. Ще съм благодарен, ако ми нахвърляте точки за които да си говоря с майсторите, които са от съществено значение за качестовото на работа. Например гледам някъде първо правят зидовете, след това наливат колоните, а другаде - обратното. Едва ли и двете са правилни. Аз лично не знам кое е правилното. Говоря за фундаментални грешки в строителството. Другото за майсторите е следното. Ще се радвам ако имат някакъв поглед за иновациите в строителството. В момента мисля, че има "От пиле мляко" в строителните материали и просто трябва да знаеш кое къде да сложиш за да заспи работата. Говоря за изолации на основи и т.н.

4. Не знам как да постъпя с комините. Хубаво ли е да има във всяка стая? Трябва ли да е като в блок - от горе до долу на стаята или може да започва на 50см. от тавана? Няма да има жив огън в къщата никъде( на този етап), защото мисля да се отоплявам с климатици. Най - много за в бъдеще да може да се сложи една не вградена камина с водна риза в хола(много малко вероятно) Ако ще има подобно нещо искам да си направя котелно на стената на детската. Чух, че било добре да има комини във всяка стая за вентилация. Като тела как да ги организирам? С архитекта сложихме комин зад вратата на хола и в килера? Ако се изпълнят по този начин трябва ли от покрива да се виждат 2 коминни тела или може в таванското (складово) помещение да се обединят по някакъв начин?

5. Заслужава ли да прекарам тръби за радиатори в стаите по време на грубия строеж, като не е 100% сигурно, че ще се слагат радиатори. От няколко места вече чувам, че много по - важно е да си направя изолацията както трябва от колкото с какво ще се топля и дойде ли време за това с какво да се топля всякак мога да го измисля, докато с изолацията не било така.

От поста разбирам, че имаш архитект/ проектантски колектив/, който може да ти даде много по- компетентни отговори на зададените въпроси от който и да е форум. Изключвам въпроса за начина на разплащане, макар че някои конструктори са доста наясно и с това.
muhtarov - специалист
ако не искаш да даваш пари напред, вземи си фирма доказала се на пазара, устоила на кризата и с доказано реноме и статут.
договорете се, че ще плащаш на завършена плоча (например).

материалите е добре те са ги доставят защото винаги могат да те мотаят, е не стигнал това или онова и ти все да бягаш и купуваш, и ще трябва ги следиш стриктно за разходни норми, а така риска ако не излязат разходните норми си е за тях. винаги можеш да си изявиш претенциите за даден материал, да им договориш цена с арматурен двор и да плащаш на двора отделно и на строителя отделно, да се договориш с бетонов възел, ПТО да ти сметнат количество тухли и да се уговориш с доставчик да ги докара на обекта, а цимент, пясък, вар и прочие ги оставяш нафирмата изпълнител, за да не артисва материал в двоя двор(джоб).

3. няма кой знае какви неща да се следят, долната армировка та е на подложки, да се спазва плана (така или иначе ще имаш авторски надзор от проектанта), оглеждай кофража да се спазват размери площа. геодезист да провери правилно ли е разположен кофража още в изкопа, за да си сигурен, че къщата е направилното място.

4. отоплението е много комплексно
изолация минимум 10см стиропор или EPS, кой както го знае. Ако нямаш маза добре е под настилката на кота 0, да сложиш 10см XPS. комински тела те съветвам да и монтираш. ако маза /котелно - нека там да има един; ако имаш място за камина и там. може да не ги ползваш 10 години, но по добре да имаш.
отоплението на климатик и парно е много голяма разлика. лично аз съм за парно, но като говорим за парно най-добре е подово -ъм комфорт, а и входяща суровина.
радиаторите работят на 80 градуса вода, а подовото на 40 - следователно като наряваш водата по малко, ще влагаш по малко енергия (ток, дърва, въглища, пелети)
а и да прекараш тръби и да не ги ползваш ... в смисъл не са голяма инвестиция - дори и да стоят замазани.

покривът ! - съветвам те да си заложиш тръби Ф160 пвц около къщата, и да отведен през тях водата от покрива - право в канала.
Топлоизолация на покрива правиш и на ската, и на плочата(ако имаш плоча)
boqnkov - специалист
Благодаря за отговора. Водомера в проекта ми е даден в двора. А ми казаха, че можело и да в къщата. Как е по - добре? Да си сложа електромера в къщата и да не правя шахти и т.н. или да си спазя проекта?
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
Моля за някой друг полезен съвет.
Не знам дали ще са полезни ама все пак :-D :
1. Ти не искаш да даваш пари напред, ама нали се сещаш и как точно ще ти работят за без пари :idea: Не отделиш ли време(звучи просто ама всъщност не е) да се разберете точно какво искаш, как го искаш, какви етапи на плащане и не разучиш ли фирмата всички такива "дерибейски" подходи накрая стигат до "баш майстора (за които е гледал филма)".
2. Аз бих си търсил материалите сам. Изпълнителите винаги са свободни да ти предложат и тяхната оферта за доставка - ако те удволетвори чудесно.
3. То тва е цял научен труд. Едно време имаше една книжка "Съветите на баш майстора" - не е лоша ама вече е поостаряла - ако я намериш все пак хвърли и едно око. Най-доброто е да можеш да се допитваш до проектантите и техническия - ама ако са читави.
Както писах в точка 1- разговори, разпитване до най-малкия детайл, уточнения, наблюдение..... Научи си проекта на "изуст" и всеки път препитвай майсторите по чертежа дали това точно ще направят и за него ли са парите, защото ако сградата можеше да се опише само с думи нямаше да ти искат проект за строителното разрешение.
4. Всеки комин е отвор към външния атмосферен въздух и през него той прониква директно в къщата - от там идват един куп полезни и още един куп негативни последствия. Всички въпроси за които питаш трябва да си ги решите спрямо проекта.
5. Тръби или дупки имаш предвид - според мен дупки ама и в двата случея отговора според мен е не.
ianis-build - напреднал
Подкрепям мнението на "muhtarov", че е по-добре материалите да си ги купува фирмата. Има майстори, който горе работят на квадрат а долу на кубик :-D и ти ако си луд само да купуваш каквото ти кажът :проба: пък и така ще знаеш, колко точно пари ще ти излезе строежа.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33

Тема "Строителство на къща - стъпка по стъпка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: