ArturDent написа:Е то за една вода, ако имаш двор... няма нужда и тоалетна да имаш.offfff
Да бе ... и после жената ... бой с метлата по главата ... що са и изсъхнали хризантемите!

boqnkov написа:P.S. към модераторите: Ще се радвам в темата да няма много спам за да сме полезни и на други захванали се с това начинание. А и още нещо... има ли начин да добавям текст към първото си мнение за да се подредят нещата в хронологичен ред в един пост?И аз ще се радвам за спама. При нужда ползвай
boqnkov написа:Честита Нова Година на всички! Тези дни идва ред да започвам да си търся майстори за грубия строеж. Моля за някой друг полезен съвет. От какво изрично да се интересувам. За какво да се договоря?От поста разбирам, че имаш архитект/ проектантски колектив/, който може да ти даде много по- компетентни отговори на зададените въпроси от който и да е форум. Изключвам въпроса за начина на разплащане, макар че някои конструктори са доста наясно и с това.
1. Хич не ми се иска да плащам каквото и да е докато не видя, че е свършено.
2. Как е по - добре? Аз ли да си търся материалите или да кажа на майстора: Искам къщата със завършен покрив и с такива такива и такива материали. Колко пари ще искаш за това? И да речем разбираме се при завършена първа плоча му давам толкова. За втора плоча му давам толкова, за зидария му давам толкова. И за покрив последно.
3. Ще съм благодарен, ако ми нахвърляте точки за които да си говоря с майсторите, които са от съществено значение за качестовото на работа. Например гледам някъде първо правят зидовете, след това наливат колоните, а другаде - обратното. Едва ли и двете са правилни. Аз лично не знам кое е правилното. Говоря за фундаментални грешки в строителството. Другото за майсторите е следното. Ще се радвам ако имат някакъв поглед за иновациите в строителството. В момента мисля, че има "От пиле мляко" в строителните материали и просто трябва да знаеш кое къде да сложиш за да заспи работата. Говоря за изолации на основи и т.н.
4. Не знам как да постъпя с комините. Хубаво ли е да има във всяка стая? Трябва ли да е като в блок - от горе до долу на стаята или може да започва на 50см. от тавана? Няма да има жив огън в къщата никъде( на този етап), защото мисля да се отоплявам с климатици. Най - много за в бъдеще да може да се сложи една не вградена камина с водна риза в хола(много малко вероятно) Ако ще има подобно нещо искам да си направя котелно на стената на детската. Чух, че било добре да има комини във всяка стая за вентилация. Като тела как да ги организирам? С архитекта сложихме комин зад вратата на хола и в килера? Ако се изпълнят по този начин трябва ли от покрива да се виждат 2 коминни тела или може в таванското (складово) помещение да се обединят по някакъв начин?
5. Заслужава ли да прекарам тръби за радиатори в стаите по време на грубия строеж, като не е 100% сигурно, че ще се слагат радиатори. От няколко места вече чувам, че много по - важно е да си направя изолацията както трябва от колкото с какво ще се топля и дойде ли време за това с какво да се топля всякак мога да го измисля, докато с изолацията не било така.
P.S. към модераторите: Ще се радвам в темата да няма много спам за да сме полезни и на други захванали се с това начинание. А и още нещо... има ли начин да добавям текст към първото си мнение за да се подредят нещата в хронологичен ред в един пост?
boqnkov написа:Моля за някой друг полезен съвет.Не знам дали ще са полезни ама все пак
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: