Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lz1wvm - специалист
Няма никакъв драйвер,обикновенна халогенна лампа за 12 волта,струваща 79 стотинки. :-D
AAsat - специалист
Предполагам и на тебе ти е ясно - захранването на масата с товар и осцилоскоп и вероятно нещата ще се изяснят. Иначе можем да си правим предположения - примерно студените лампи дърпат много ток при включване и захранванвто не може да стартира. Интересно ще е ако лампите светват нормално ако се вържат една до друга с 50 см. кабел, а не светват нормално когато се разположат по трасето - 10м. кабел 10 кв. мм.
ivanovbg - майстор
Колегата ти е дал, вероятно най правилния отговор. И аз мисля така - първоначалния ток задейства защитата. Аз нещо защо съм се объркал с вида на луничките :?
lz1wvm - специалист
AAsat написа:
Предполагам и на тебе ти е ясно - захранването на масата с товар и осцилоскоп и вероятно нещата ще се изяснят. Иначе можем да си правим предположения - примерно студените лампи дърпат много ток при включване и захранванвто не може да стартира. Интересно ще е ако лампите светват нормално ако се вържат една до друга с 50 см. кабел, а не светват нормално когато се разположат по трасето - 10м. кабел 10 кв. мм.
Благодаря за отговора.Но не е нормално според мен,лунички на 12 волта да се пускат с осцилоскоп :!: .Както писах вече лампите и трафовете ги върнах в магазина,и минах на 220 волтови....но както и да е.
Траф,който е 210 вата на 12 волта,му закачам 3 лунички по 20 вата(в края на линията,от шестия до осмия метър),и мъждукат като на 4 волта,закачам акумулатора,и светят много добре.
Като ги връщах в магазина,му закачат една луничка 50 вата директно на клемите,и си свети много добре.
Това е.
Кики - специалист
И защо не ги накара в магазина да натоварят трафа до номиналната му мощност? можеше дори и да направите опит като изпълните твоята схема, с парче кабел примерно 2,5 кв. (напълно достатъчно) и дължина 6м. като в края му включите 3-4бр. лунички по 50 вата. Ако тогава схемата пак "сгъне" пробвате без кабел (директно на трафа) . Твоето изпълнение с 10кв. кабел е прекалено преосигурено за да е проблема в кабела и неговата дължина, още повече след теста с акумулатор всичко си е ОК.
Тани - модератор
Ето и моето предположение - понеже захранването е предвидено само за крушки, то ниското напрежение не е изправено и филтрирано, а си е променливо с висока честота. Заради капацитета на кабела И ВИСОКИЯ ТОК , който пък създава електромагнитно поле, се получават много загуби по кабела пропорционални на дължината му. Ако беше пробвал със захранване за LЕD осветление, най-вероятно резултата щеше да е друг :wink: Все пак си постъпил правилно, че си се отървал от всичките захранвания и подобни глупости, които освен с първоначалната инвестиция, щяха да те вкарват вътре и за в бъдеще!
hidrazin - майстор
Опааа... хайде сега високи честоти, паразитни капацитети... Още малко и ще измислим наново стоящата вълна. :-D Колегата просто не е случил на траф пък и не дава много подробности - какъв е бил модела на първия траф, дали е натоварил трафа директно на изводите с 6 бр. ламби по 20W ??? Единствено споменава че в магазина го натоварили ама само с една ламба от 50W, което е крайно недостатъчно за траф 150W. Освен това първия траф дето е взел вероятно е бил от най-големите и евтини ментета. Същото може да се каже и за втория, за който споменава - ВИВАЛУКС. Пак китайски боклук, уж произвеждан в Сливен. То само като го видиш и оня вика - "Не ме купувай, не ме купувай..." :)
ВИВАЛУКС - Електронни трансформатори Т
Та просто няма нищо мистериозно. Това дето пише на табелката не отговаря на истината. Пък и е било елементарно да пробва. Като ги е захранил е трябвало да почне да маха една по една ламбите и да види какво се случва. :-D
Сега поне щяхме да имаме достоверна информация във форума за да не изгорят и други колеги. Доста такива електронни съм сложил и не съм имал проблеми. Ма не купувам боклуци. Ако клиент поиска евтин, го пращам да си купи какъвто той иска и после няма гаранция.
:partyman:
lz1wvm - специалист
Та просто няма нищо мистериозно. Това дето пише на табелката не отговаря на истината. Пък и е било елементарно да пробва. Като ги е захранил е трябвало да почне да маха една по една ламбите и да види какво се случва. :-D
И това пробвах,от 20 до 120 вата.При 20 вата светеше дори доста по-слабо на дългата линия.А трафа не е един,а са 6 на брой,като съм пробвал още два,демек 8,а ефекта при всичките е както го описах по-горе. :partyman:
Да,ясно ми е че при LЕD осветление нещата са по различни.
ПС Забравих да пиша за захранващите кабели,а те са 2х4+2Х4+2Х2,5 квадрата. :partyman:
Последна промяна от lz1wvm на пет ное 15, 2013 5:45 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
lz1wvm написа:

Трафа е презапасен с 30 процента откъм мощност...това го написах в първия пост. :partyman:
ПС Забравих да пиша,че трасето го натоварих с 3 лампи по 20 вата,в края на линията(демек 60 вата).Но лампите светеха по същия начин.
lz1wvm написа:
Траф,който е 210 вата на 12 волта,му закачам 3 лунички по 20 вата(в края на линията,от шестия до осмия метър),и мъждукат като на 4 волта,закачам акумулатора,и светят много добре.
Упс , автора ме е изпреварил с няколко секунди :wink:

Не говорех за LED осветленние, а за LED захранване, с което да си захраниш халогенните крушки :partyman: Добр, че вече не ти се налага! Взел си най-правилното решение!
moimoimoi - майстор
ПС Забравих да пиша за захранващите кабели,а те са 2х4+2Х4+2Х2,5 квадрата. :partyman:
това изяснява някой въпроси

Тема "лунички 12 волта на дълго трасе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: