• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dr_slavov - напреднал
Къщата ще бъде сухо строителство та затова сложих темата тук, но предполагам, че проблема е валиден за всички къщи.
Къщата ще има маза която ще се използва. Поради тази причина ще бъде хидро и топло изолирана. Проблема е, че има две парко места и пътеки които строителя иска да захване за бетона на къщата(особено на парко местата). Което автоматично означава термо мост. Казва, че няма как върху XPS-то.
Какво е решението в такива случай?
VLADO66 - майстор
Около къщата е насип и няма смисъл да се хваща за нея.Дори и да се мине с виброваляк пак има условия за пропадане,така че да не я хваща.А след няколко години като улегне можеш да си изкърпиш цокъла там където е пропаднало.
ArturDent - Почти Безобиден
Аз между основите на къщата и пътеките имам фибран - за да няма термомост.
Направи го прекъснато, след две години, като поолекне сложи финалното покритие. Ама сега да трамбоват с "пачи крак" а не с с "костенурка". И като трамбоват да спазват технологията - 5 см пръст, малко мокрят, трамбоват, 5 см и т.н.
А на твоя строител дето ти казва че няма как - тегли му ....
schuldiner - майстор
radius, ако има снимки, би могъл да подскаже как се прави - ивични основи и отделена от къщата настилка/плоча за паркоместата и пътеките.
За да е вързана към къщата, първо трябва да е минала през проектанта. После едно недотам елегантно решение за избягване на термомоста - сандвич от топлоизолация хоризонтално под и над настилката, примерно с ширината на пътеката, а останалото... пак остава въпросът дали няма да поддаде под колата. Мнооого разтегливо става и сякаш е за предпочитане наглед по-скъпият вариант с отделни основи и отделна плоча за пътеки и паркинг.

Строителят ти както казва "няма как", или хич го няма, или много си го наплашил да свива бюджета...
radius - майстор
Верандата ми е част от къщата ( обща е с плочата) и затова я изолирах отвсякъде с XPS да избегна термомоста. Малко хамалска работа, но като не съм я отделил още в проекта, така е.
Иначе ето как изглежда една площадка ( тия дни ще се завърши :x ). Преди да я има е
Прикачен файл:
преди.jpg
На долната снимка се виждат отделните подпорни стенички на площадката, сложени пред XPS-а
Прикачен файл:
sled_.jpg
dr_slavov - напреднал
Не, че няма как. И аз знам как става отделни ивичести основи на паркомястото и всичко е ОК. Да ама това са си средства. И при положение, че още на основите 15 те процента непредвидени се стопиха :? сякаш не искам да наливам повече на този етап. Например вижда се, че югозападното има основа към улицата и комшията и третата страна се застъпва с къщата около 3 метра там е дилемата.
Въпроса е може ли да се набият арматури през XPS-и така да стане свръзката? Има ли въобще такава технология? Дали пак ще се отдели? Все пак на паркинга ще има 2 тона + собственото тегло на бетона.
Или просто да прежаля тези два термомоста.

п.п Чак сега разбрах, че не може да се качват pdf файлове. Ще го разпечатам след това скан и ще го кача за да стане по-ясно. Освен ако няма по-лесен начин. :)
dr_slavov - напреднал
Писали сме едновременно.
За пътеките и аз мисля да го направя като теб. Там няма да бъде толкова голяма инвестицията, за още една ивица (вътрешната) бетон и армировка. Външната я смятам по, че я има така или иначе.
schuldiner - майстор
dr_slavov написа:
Въпроса е може ли да се набият арматури през XPS-и така да стане свръзката?
Не, ама, пак повтарям, говори с проектанта си по тези въпроси, не с изпълнителя. Тук можем да ти подскажем идеи, но кой носи отговорност като не проработи?
Ето едно по-просташко решение:
Заравяш обратния насип (пясък, трамбовка - всичко както трябва) и настилаш чакъл. Газиш с колата и където слегне, досипваш. Все някой ден ще спре да потъва... тогава вече, ако не си му свикнал и така, фърляш един бетон...
radius - майстор
schuldiner, не подкокоросвай човека да си стои цял живот без бетонна плоча :lol:
Ето как стават пътеките при мен, вътрешната страна е без стена, ще разчита на трамбован трошен камък 0-30. Отвън има стъпка с арматурка и така.
Прикачен файл:
IMG2644.jpg
Иначе и при мен искаха да дупчат и да набиват железа.
jekasus - майстор
Няма гюрлюци по пътеката вече :-D
  • 1
  • 2

Тема "Пътеки, парко места около къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: