• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
estqwerty - специалист
днес трябваше да убия 30 мин в едно техно и поразгледах бойлерите - попаднах на ей такъв нагревател на атлантик :

предполагам може да се пренареди или да се опроводи наново с каквито нагреватели ни е нужно, и колкото кръга си искаме.

Прикачен файл

сух нагревател.jpg
сух нагревател.jpg (101.93 KиБ) Видяна 2566 пъти
lov - майстор
Това направо ме утепа. Върна ме 30 години на зад, кога за последно навивах нагревател за български бойлер. Връща се доброто старо. Остава и живачните ампули да върнат в употреба :lol: .
saraneron - специалист
Всичко може, щом китайците казнаха на луната с един нагревател ли няма да се справим! :partyman:
fu4ko - специалист
estqwerty написа:
днес трябваше да убия 30 мин в едно техно и поразгледах бойлерите - попаднах на ей такъв нагревател на атлантик :

предполагам може да се пренареди или да се опроводи наново с каквито нагреватели ни е нужно, и колкото кръга си искаме.
Хаха,че такива си ги има открай време при нас :-D
igteam - помощник
Отдавна не бях влизал, а гледам темата се развива.

Да докладвам, купих преди време 4 панела 240Вт пик (30В, 8А) и за сега съм ги вързал към подово отопление (за да не искрят) надявам се скоро да вържа схемата за бойлера (с 2 реотана), липсва ми само схема за искрогасител.

Решил съм да превключвам 2-та реотана на бойлера (4 мощности) с помощта на Ардуино (с две релета) така че да не разчитам само на слънцето на обяд.
Но гледам че имало подобни разработки, учудвам се че никой от форума не може да направи някоя по-опростена схема за DC-DC конвертор който да следи напрежението на вход и да подава постоянно напрежение (дори импулсно) на изход.
pansim - майстор
Що да не може, ето тук мъдрят точно такова нещо със смешно ниска цена на елементите. Вярно, че искат да зареждат акумулатор, което не променя съществено нещата.
Приятно четене на ентусиастите. Аз имам топла вода и без фотоволтаици, с проста но ефективна система с вакуумни тръби :supz:

http://radiokot.ru/forum/viewtopic.php? ... aaf6323ce2
hidrazin - майстор
igteam написа:
Но гледам че имало подобни разработки, учудвам се че никой от форума не може да направи някоя по-опростена схема за DC-DC конвертор който да следи напрежението на вход и да подава постоянно напрежение (дори импулсно) на изход.
Няма такава по-опростена схема. Такива конвертори DC-DC колкото щеш и то евтини но подаването на постоянно напрежение на изхода НЕ РЕШАВА проблема с максималното използване на слънцегреенето.
С релетата ще видиш зор. Или трябва да са Solid-state relay, или постояннотокови контактори с дъгогасителни камери. Например от типа КПД, КПЕ. Ето тук произвеждат такива:
http://www.assela-bg.com/
pansim написа:
Вярно, че искат да зареждат акумулатор, което не променя съществено нещата.
Това съществено променя нещата, ама много съществено.

:partyman:
pansim - майстор
Хидразин, дай повече инфо.
Не ми се чете цялата руска преписка по въпроса - просто не ме интересува.
Следя темата само от любопитство.
hidrazin - майстор
За да работи един панел ефективно трябва да се държи през целия ден в така наречения МРР режим. Демек напрежението на панела да се държи в работните граници на панела и само да се променя консумацията от панела. При акумулаторите е много по-лесно. Тях може да ги зареждаш примерно и с 100mA, 500mA, 1A, 5A .... Все ще поемат енергия.
Когато обаче имаме нагревател нещата се променят. Той има константно съпротивление и ще работи ефективно само през част от деня. Просто трябва контролер който да променя товара за да държи панела в работна точка.
Дано съм успял нещо да обясня де. Иначе е много дълго. :)
:partyman:
pansim - майстор
Това ми е ясно, благодаря за пояснението все пак. Но доколкото успях от две-три прочетени страници в линка който дадох - точно това правят - държат напрежението на панела в точно зададени граници, независимо от товара...т.е. променя се товара за да се държи напрежението в оптимални за високо КПД на панела стойности.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: