ttttttd написа:Въпроси към всички компетентни:Въпросът с комина е малко сложен. Руснака казва диаметъра , но не казва дължината на комина, 5 ли 10 ли ..., а това си е важно. Всъщност колкото е по дълъг комина трябва и да е по широк за да се намалят загубите от триене. Оказва се понякога, че 5 метров комин с ф120 може да има по голяма тяга от 10 метров с ф150 примерно.
Руснака твърди че горелката работи от Ф115 на комина до ф120 най добре.И температура на димните газове от 120гр .Като мощноста на горелката може да бъде от 2,5кВтч до 15кВтч в зависимост откошничките и предната решетка.
Това означавали,че ако завиша диаметъра на комина,съответно преизчисля размерите на горелката ще получа повече мощност от горелката?И до какво фи би могло да се завишава комина съответно горелката изчислено по формула чисто теоритически?
От двете изказваня на hr.hristov57:и LazarGanev: Полудях от размишления и идеи.
И си мисля,че специално за тази експерименталната горелката комина(тягата реализирана от него),ще ме отведе до по качествен резултат.Съответно още една доработка на котела на димните газове(просто още една малка водна риза със 5 или 6 търди ф50)на мястото на кюнеца от 110см би допринесла чувствително в полза на КПД на котела.
След разговор с ,,sian,,който ми разказа за неговото парно възникна един въпрос.С колко глидера трябва да надвишава нормата за една стая радятора ,че да я отоплява с температура на водата 55гр - 60гр а не 80гр.Примерно стая 20 квадрата без изолация.Въпроса взниква и от думите на колегите,че атоматичните пелетни горелки работят 55гр - 60гр на водата.Съответно радяторите трябва да са по голями.Въпроса е с колко?
Засега никой от уж знаещите не казва колко кубика въздух е нужен за пълното изгаряне на кг. пелети. Предполагам че не знаят, а само пъхат разни уредчета по комините след котела и докарват стойностите с врътките на контролера до някаква цифра дето са им казали

Ако знаеш това сметките за горелката са лесни.