• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 127
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mr_mitko - напреднал
Честита Коледа на всички !!! Искам да ви споделя ,че на втората година от пуска на горелката реших да пробвам седмичният програматор :? ,резултати ще имам утре-понеже засечката е на 5-ят ден.Ще споделя резултата,какъвто и да е :partyman: .
mr_mitko - напреднал
Здравейте ! Както обещах вчера ще споделя резултатът от моят експеримент....та така,настроих програматора горелката да изключва в 10.00 и да се включва в 15.00,тоест 5 пълни дни работи по този начин.Резултатът е :roll: .....икономия от впечатляващите.......5 кг. Моля споделете вашето мнение,добре или зле е това ? Поздрави на всички !
lusynik - специалист
Работи си без грижи,никога не съм имал проблеми.За икономия нямам наблюдения,но може да се поекспериментира в тази посока....
Choch - специалист
Настройвам в началото и в края на отоплителния сезон.когато времето е хем за парно,ама може и без.От средата на ноември работи без програматор,спирам я само да почистя котела.При всяко спиране и изстиване на на водата до към 15тина градуса се получава много дълго време(над 5 часа) работа на 100% мощност,докато достигне зададената температура(52градуса)Сериозни икономии с използване на програматора едва ли ще се направят,но може да се опита.Така че тези 5 кила са си в плюс щом не ти нарушава комфорта :-D
feikot - специалист
За преходните дни е добре програматора,след средата на ноември т.г. работи без да спира вкъщи.Никакъв смисъл от програматора,защото докато подгрее пак цялата система до тия градуси,работи на 100% дъълго.
geniya - специалист
LazarGanev написа:
Choch написа:
Весела коледа на всички :partyman:
filmatoplo написа:
Виадрус със 3 глидера определено е загуба през комина , тоест топлообменника е малък , ако има възможност сложи му още поне 2 глидера . :wink:
Да разбирам ли че професионалния ти съвет е да допреоразмеря котлето двойно?Преоразмеряването не е ли противопоказно при отопление на пелети?Сигурно съм тъп,но не разбирам защо да правя каквото и да е,при положение че нямам оплаквания нито от инсталацията,нито от горелката нито от разхода...
Поздрави
За кой ли път ще се повторя, но явно има нужда - при работа с пелетна горелка мощността се задава от големината на горелката, а не от големината на котела. Последния се ползва само като топлообменник и колкото е по-голям, толкова гаранцията за пълно усвояване на топлината е по-голяма. Добре е котелът да е по-голям от мощността на горелката, тъй като от пелетите по топлообменника винаги има прах, който влошава топлообмена.
То и при въглищата има катран така че....
Според мен системата горелка+котел трябва да са с еднаква мощност.То се оказва , че системата трябва да е малка горелка-голям котел- още по-големи радиатори.
Дали това ще е правилно?
А натрупването на прах/катран/ от ниската температура на флуида?!
Нали всички съветвате работна Т=70С или дори малко по-голяма?!Тогава излиза , че при тази Т=70С ще има преразход на гориво, ще ти е топло прекалено в стаите и т.н.Защо трябва да караш колата на пълна газ или почти като си върви и с малко газ?Нали така ще дойде икономията!Все пак ако се пести по 1тон на сезон изобщо не е малко като се погледне цената на пелети/въглища/
А от пелетите има прах, верно е ама им е такова качеството, като ги оправят и не ги правят от кората на дървото, а от сърцевината и калориите ще са както трябва и всичко.
Не се заяждам с никой, просто изразявам мнение...
LazarGanev - "Велик майстор"
Когато се горят дърва и въглища големината на котела определя и големината на горивната камера, съответно и мощността на котела, докато при работа на пелети горивната камера и съответно мощността се определя от горелката, а не от големината на котела. За радиатори аз нищо не съм споменавал - не знам защо се опитваш да ми вкараш чужди думи в устата? Тяхната мощност се определя, като се имат предвид много фактори. Понякога преоразмеряването е търсено, в други случаи е по-добре да са точно оразмерени.
За много години! Да ви горят добре пелетите и да ви харчат малко горелките през новата 2014!

Малко данни за статистиката:
къща 2 ет. (8 см. изолация и PVC дограма), 250 м2 отопляема площ,
горлка IVG + котел Прити GA 33 (с леко "тунингована" водна риза с пакет от 12 тръби) и допълнителен топлообменик на димните газове (две концентрични стоманени тръби),
стоманени панелни радиатори (преоразмерени умишлено с около 20%) с термоглави,
200 литров бойлер (без управление на серпентината: няма трипътници, термовентили и т.н.),
непрекъснат (денонощен) режим на работа на системата и поддържане на температура в къщата около 25 градуса
режим на работа на горелката:
http://youtu.be/RXpSJVVCzlE0

Разход от 25/11/13 до 27/12/13: 1500кг. пелети
val303 - специалист
Здравеите и За много години. За този сезон си купих пелетна горелка ИВГ и я монтирах на котел Де Дитрих. Дотук добре,но доидоха и проблемите. Не успявам да направя настройките както трябва и разхода не е добре. Моля ако някой иска да ми даде съвет за тьнкостите при настройка,ще му бъда благодарен. Горелката няма ръ4на настройка.
Choch - специалист
val303 написа:
....
Добре ще е да бъдеш по-конкретен,като с какво количество колко м2 топлиш,зададена и постигната температура и тн ..както и какви са ти очакванията за разхода...Предполагам че котела е изгарял някакви количества въглища за определено време и сега пелетите свършват по бързо от очакванията ти и оттам идва и постът ти.Ако си с новия софт на контролера колегата feikot е с такъв...
Иначе в предния пост човека описва над 500лв на месец в това време тип късна есен...
:popcorn:

Саждите,отложени от изгарянето на въглищата,по водната риза на котела също може да водят до лош топлообмен и по-висок разход.Поддържането за няколко часа(дни) на по висока зададена t(примерно 70градуса) решава този проблем до някаква степен
Последна промяна от Choch на съб яну 04, 2014 11:07 am, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 127

Тема "IVG S 40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: