• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
vk написа:
То избора е между 4-5 марки: Schneider, Legrand , Gewiss, bticino (по дизайнерски и по-скъпи), останалото са турски и китайски
Що бе? Че Шнайдер де го таковат? Не е у нас, не е в Германия, ... къде ли? :-D
:partyman:
thinkpad - майстор
Chefo77 написа:
El-Bi не били лоши, казват ... Турски.
Моите са Елби и Гунсан всичките. :-D Работят, не горят. Двойката бях я натоварил стабилно - общо към 3200W консуматори. То какво му е на контакта - парче пластмаса и няколко медни пластинки с винтчета и зегерки. Основният проблем с контактите е обикновено с нагряване поради лошо затегнати връзки или калпави/замърсени пинове на щепселите, които не правят добър контакт. Имах тука един щепсел, който нещо взе да топли един разклонител. Е, нещо му се ядосах и го изпрах с шкурката отгоре - оправи се.
radius - майстор
И сега ползвам турски (не по мой избор) и нямам забележки. Просто за почти същите пари ми се иска да разнообразя. Точно този Шнайдер е турски и си го пише на опаковката. Gewiss само като им видях дизайна и се отказах да им търся цената, със сигурност и тя ще е дизайнерска и ще е доста над 5лв./точка. А и са им много малки клавишите.
Телетек ги има при дистрибуторите на Legrand.
Явно ще избирам между Шнайдер-Германия :wink: и Legrand-Франция :wink: .
Ще пообиколя тия дни за оферти.
MIRO_073 - майстор
A ABB Швеция или SIEMENS няма смисъл да казвам от къде :-D

Виж тези:
http://www.metix.bg/files/abb/catalogue ... sic_55.pdf

А ето и сериите

http://www.metix.bg/produkti/abb/kliuch ... sch-jaeger

SIEMENS също може да се намери до към 5-6 лв

Прикачен файл

siemens-abb-valsir.jpg
siemens-abb-valsir.jpg (24.46 KиБ) Видяна 6107 пъти
radius - майстор
Ще ги прегледам, макар да мисля, че ще надскоча бюджета, особено с АББ. Много лъскави ми се видят :roll: .
MIRO_073 - майстор
http://spak-bg.com/ABB%20LV%20Price%20list_2010.pdf

Виж цените на "Продуктова серия Swing L". Не са толкова страшни за твоя случай. Ако е разумен търговец може да ти даде отстъпка равносилна на ДДС примерно от тези цени
radius - майстор
Мерси Миро за линковете и помощта. За 115 точки разчитам на отстъпка от всяка марка. Не съм най-големия играч, но не е и малко. Ако достигне размера на ДДС ще съм доволен.

Попрочетох сайта на Legrand. Разбрах, че Cariva e модел за Източна Европа и Турция ( а супер опростената Kaptika за Русия). Яд ме е,че делят по този начин нещата и да се почуствам бял човек, разгледах Legrand.de. Серията Niloe я има там, значи е „бяла” и хубава. Логика :weedman: .

Разгледах и сравних ABB Swing L, Legrand Niloe и Cariva , Schneider Anya. В подобен ред вървят и цените низходящо, предполагам и качеството. ABB ми идва доста скъпо, със поне 100лв. над Niloe и о/о 160лв. над Anya.
Засега се спирам на Niloe, но докато не го видя наживо и не говоря за конкретни цени, не мога да реша. И Шнайдера не съм го отписал, особено ако Niloe се окаже и то от южната ни съседка.

Интересно защо на контактите от серията Cariva пише 10/16А, а Niloe 16A. Какво значи 10/16А? И друг път съм го виждал, но не съм се замислял.
vk - специалист
От 10 до 16 ампера.
Niloe, щом го дават 16А, вероятно е по-яко, по здраво. Болтчетата, начина на закрепване на кабела да е стабилен, да няма възможност за лесно разхлабване и други.
Ама това Niloe, (аз също не съм го чувал) ще си уникален, но ще има и някои неудобства:
- може да се наложи да го чакаш с поръчка.
-Ще има и известно неудобство, ако бързо притрябват още 2-3 бройки.
Желателно е да си предвидиш 10% отгоре за контакти и ключове, за да имаш, ако нещо се счупи или повреди, може серията да я заменят или спрат от производство. Не можеш да разчиташ в бъдеще да купиш остатъчни бройки по магазините или на вторичен пазар.
виж и този линк: http://www.elektro-wandelt.de/Legrand-S ... teckdosen/
thinkpad - майстор
10/16A означава, че 10 ампера е нормалният ток на работа, а 16A e токът с допустимо нагряване. Някои производители си спестяват да напишат първото 10, но стандартно всички контакти трябва да могат да поемат с 16A ток.
PCL82 - майстор
Турските контакти Гюнсан имат един конструктивен недостатък. Между контактните пластини защитните пластини няма достатъчно високи прегради. При замърсяване и включване на щепсела леко под ъгъл ми се е случвало да настъпи пробив между фазата и защитните пластини вътре в контакта и предпазителят да изключи. Контакът след това е годен, но с леко олязвени пластини.

Препоръчвам немските контакти Jung.

10-16А значи две неща. Уреди до 10А могат да се без ключ и да се изключват от щепсела. Над 10А е нужно първо да се изключват от ключа. По стар стандарт е имало постояннотокови мрежи при които контактите за 16А е било допустимо да се ползват само до 10А заради гасенето на дъгата. Затова пише понякога 10А=~ 16A~.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Избор на ключове и контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: