• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
Всички имаме коли, нали ?
gogata1987 - специалист
"Допълнителни" в случая се ползва, защото светлините за мъгла не влизат в категорията на т.нар. "предписани светлини", а и не могат да се ползват самостоятелно светлините за мъгла. Тъй че, не може да става дума за свободни съчинение по въпроса, всичко опира до елементарно познаване на правилника. Поздрави! :partyman:
stiv1961 - майстор
Ехее, отдавна не е писано тук :) , Вижте на какво се натъкнах в един друг форум:
Знаете ли, че за "дневни светлини" може да използвате габаритите на автомобила?
Вижте защо."
http://prava.bg/bg/%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D ... 0%B2%D0%BF

Как мислите, може ли да се кара на габарити през деня или ще има актове?
hidrazin - майстор
Не се пробвай. Отнесох фиш че карам само на габарити.
:partyman:
stiv1961 - майстор
Няма, няма, само ми стана интересно, че може да се обори в съда.
hidrazin - майстор
Ами де да знам дали ще мине. Май не. Имам си един приятел в КАТ и ми обясни че не минава. Е, вече при свършен факт де. Та платих си фиша кат пич. :-D
bulhomes2 - майстор
Та те по тиливизура го казаа наскоро. Няма законово определение на "дневни светлини". Така, че можеш да караш на каквито си искаш, стига да са фабрични.
stiv1961 - майстор
Абе то това правило /№ 48 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации/ ме заинтригува
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 152:BG:PDF
Описва интензитета на светлината, маркировката, позицията на "дневните светлини" (отново не изискваните от чл. 70(3) ЗДвП светлини за движение през деня). Някой източници цитират рев.5 на правилото и понятието „фар за движение през деня”.

Габаритите и LED светлините са светлини за движение през деня просто, защото няма никакви изисквания. НЕ е указана позицията, формата, цветът, видът на крушката. Не е необходим сертификат.
hidrazin - майстор
Минималния интензитет на излъчваната светлина трябва да бъде най-малко 80 % от минималните стойности, определени в т. 7.1 и 7.2 на Правило № 87 на ИКЕ/ООН, и не трябва да надвишават 120 % от максималните стойности, определени в т. 7.3 на Правило № 87 на ИКЕ/ООН.
А то гласи:
Прикачен файл:
Интензитет.JPG
Интензитет.JPG (90.98 KиБ) Видяна 1863 пъти
Габаритните светлини никак не се вписват в тези изисквания. Който иска нека се пробва. :-D Аз минах по тоя път съвсем случайно. Просто в бързината бях завъртял копчето само до габарит. Е, не мина. :lol:
Chefo77 - майстор
hidrazin написа:
Минималния интензитет на излъчваната светлина трябва да бъде най-малко 80 % от минималните стойности, определени в т. 7.1 и 7.2 на Правило № 87 на ИКЕ/ООН, и не трябва да надвишават 120 % от максималните стойности, определени в т. 7.3 на Правило № 87 на ИКЕ/ООН.
А то гласи:
... Габаритните светлини никак не се вписват в тези изисквания. Който иска нека се пробва. :-D Аз минах по тоя път съвсем случайно. Просто в бързината бях завъртял копчето само до габарит. Е, не мина. :lol:
А как господин полицая разбра, че не се вписват? Извади уред за мерене на интензитета?
Минали са те. Преди година бяха написали на шурето фиш заради това, че "фаровете му не светели достатъчно силно", и той, разбира се, нямаше нищо против :)
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23

Тема "Дневните светлини?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: