• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Помпата след буфера си е на правилното място, но смесителния вентил трябва да е на горещата вода, на мястото на тройника, защото трябва да регулира водата постъпваща в радиаторите, а не водата постъпваща в буфера
yancho_lud - специалист
Гледах ги тези схеми и с тяхна помощ си начертах тези двете.
А дали ще е проблем инсталацията да се направи първоначално без буфер?
Само с трипътен вентил термовар примерно. Тази сутрин в спалнята беше 13* и това ме кара да бързам. За това си мисля да направя един байпас така да се каже и да сложа трипътния, за да запаля първоначално и после в последствие да добавя буфера. При това положения къде трябва да сложа помпата, между котела и трипътния (малкия кръг) или между радиаторите и трипътния(големия кръг)?
Ако е с една помпа трябва да е на малкия кръг, но трябва много добре да балансираш потоците в двата кръга чрез крана на байпаса
yancho_lud - специалист
Хаха, можете ли да повярвате че в цяло Хасково никъде няма наличен трипътен вентил, дори и в Ерато.
Вярвам ти, то и тук беше така до миналата година. Аз почнах да си поръчвам по 1-2 и така се престрашиха да взимат по 1 в повече.
filmatoplo - майстор
Какво няма-термовентил , или трипътен ротационен смесителен вентил :? :) .
kalin72 - майстор
yancho_lud написа:
Хаха, можете ли да повярвате че в цяло Хасково никъде няма наличен трипътен вентил, дори и в Ерато.
Тия провери ли ги?
http://www.thermodesigntotal.com/bg/contacts
yancho_lud - специалист
Търсих предложения тук вентил термовар, като показвах от телефона и снимка на самия вентил. Човекът в термоват дори каза че за пръв път виждал такъв вентил. От ерато ще го поръчат, но не можаха да дадат алтернативен вариант който да е наличен.
vrangelov - специалист
LazarGanev написа:
Помпата след буфера си е на правилното място, но смесителния вентил трябва да е на горещата вода, на мястото на тройника, защото трябва да регулира водата постъпваща в радиаторите, а не водата постъпваща в буфера
За смесителния вентил, който трябва да е на горещата вода на мястото на тройника съм напълно съгласен с теб. Не съм го догледал хубаво. :) Това, което съм си изградил като представа е, че в трипътния вентил влиза студена вода от отоплителния кръг, (да го наречем вход А) влиза топла вода от котела (да го наречем вход B) и излиза смесена вода към радиаторите (да го наречем изход АВ). Помпата се намира между АВ и отоплителния кръг, като засмуква от вентила и праща към отоплителния кръг. Може също като мен да не си догледал хубаво, но ако не, сложи, моля, една схема от нета, на това за което говориш.
Изображение
Ето една схема от мен на това, за което говоря.

Поздрави
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Нов котел, но какъв?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: