Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
Пробвал съм с един диференциален термостат да управлявам помпа за сл. панел и ел. магнитен вентил за вход от котела като превключвах сигналите посредством релета, но не се получи тъй като сигналите които получава ДТ от датчиците са с много малки токове / от порядъка на mA / а контактната система на релето е за по-голям ток. От там и ДТ не получава адекватна информация и съответно не се получава желаният ефект. Бях решил да пробвам. Купих още един ДТ исега единият управляла помпата на панела а другият - магнетвентила от котела и си имам едно хубаво реле с 5 НОК в комбинация с цокъл :-D
tretre - специалист
А не, Дт е около 100 кинта, определено не си заслужава.
По-скоро нещо елементарно да дава контакт на 55 градуса примерно!
n.ganev - майстор
Последно съм купувал ДТ за около 60лв. Но със него се сравнява температурата в две отделни точки на системата.
tretre - специалист
Това го намерих в нета, Мисля че мога да преправя малко системата въпроса е как точно.
В момента има 3 помпи 2 Разширителни съда и общо взето личи че е правено "на парче".
Основната идея е да има само една помпа на бойлера и лятото да се топли от панелите, а зимата от котлето.
Ако е възможно да махна и разширителния съд на котела, да остане само този под бойлера.
Датчика на соларния панел да остане, но да се купи още един и да се сложи на котлето. Лято и зима само да се сменят кабелите на различните датчици.
Ако е възможно ще ми е необходима помощ за свързването точно, изпълнението е от мен!

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (23.98 KиБ) Видяна 1635 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Контактен термостат за помпата на котела струва 20лв, на твое място досега да съм го сложил - понеже ме попита как бих постъпил :)
tretre - специалист
Само ми кажи къде да го сложа, на метала на идващата??
http://www.bgtherm.com/store/product/13 ... ostat.html
Нещо такова ли?
Energyx - специалист
По- добре използвай B2000 на ЕММЕТИ. Но според мен трябва да сложиш и възвратен клапан, иначе по гравитачен път водата ще циркулира през серпентината и когато не трябва, помпата НЕ Е пълна пълна тапа, когато не работи.
Ако съм разбрал правилно, имаш две отделни помпи за солара и за през котела, което при положение, че двата няма да работят едновремено, е безмислено. Може с една помпа, като с кранове превключваш посоките на циркулация. Може да използваш и ДТ, който имаш, с още един датчик като ги превключваш, вместо оня на изходящата тръба. Няма нужда и от два отделни разширителни съда-един е достатъчен, ако солара е по-ниско от съда на отоплителната инсталация.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе за какви лудории говорите - не ми е ясно :-D. Две различни инсталации с две помпи, един РС, превключване на кранове :?. Защо да не работят едновременно солара и котела, като си има бойлер с 2 серпентини, 2 помпи? За да спестим 20лв. за термостат на котелната помпа ли?
Energyx - специалист
Човека по-горе е изрично е писал, че идеята му е солара да работи през лятото. Може би ще източва системата. Тогава защо са му две помпи и два РС ?
tretre - специалист
Да явно съм се заиграл повече. Слагам датчика и приключвам, не мога да се мотам повече че трябва и хидрофор да слагам!
А помпа винаги монтирам със клапан, тази не съм я слагал аз!

Тема "Тази схема ще работи ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: