• 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
stiv1961 написа:
В момента пия последните два литра от моето вино :lol: , надигнах бурето толкова колкото да не тръгне калта от канелата :-D . В тая връзка я кажете- бурето с калта ли да го държа до есента или трябва да се измие :?
Приятелю, когато си правех виното в буре процедирах така:
-Източвам каквото има
-Вадя дъното с канелата
_Набивам обръчите
-Измивам калта
-Набивам канела или чеп на враната
-Слагам бурето под някои улук, да се напълни с дъждовна/снежна вода
-След 2-3 седмици киснене измивам идеално бурето, подсушаване(обърнато обратно)и ако има възможност го слагам да го огрява слънцето,но поне на сухо и проветриво място да изсъхне добре
-Прибирам го на сухо до есента...
Тук,а може би на всякъде има едни велики специалисти които не си раздънват буретата, или ги съхраняват с калта,а в по-добрия случай ги премиват ,но.....не раздънват,че да не се разваляло бурето,а по-скоро е мързел и простотия....
Цяла година шеташ на това лозе и чакаш да пиеш добро вино и заради единия мързел, скапваш всичко....
SEV - специалист
neillmakoli написа:
Тази година гроздето бе доста качествено, над 25 , 26 % захарност,
.
Намали малко,как я мери тази захарност.В крайна сметка колко беше,над 25 ,26 захарност,може би 28 .Замислял ли си се,че захаромера ти не отчита правилно.
Andri01 - майстор
SEV написа:
neillmakoli написа:
Тази година гроздето бе доста качествено, над 25 , 26 % захарност,
.
Намали малко,как я мери тази захарност.В крайна сметка колко беше,над 25 ,26 захарност,може би 28 .Замислял ли си се,че захаромера ти не отчита правилно.
Миналата година : Мерло,от борсата във Варна/от където купувам всяка годена/ ми даде 26% захарност.Наложи се да я намалявам до 24% след мачкането!
КИМИ - специалист
Мерлото по принцип дава по-висока захарност, особено в топло, дълго и сушаво лято като миналото.
28% все пак ми се струва множко- купи си още един захаромер за сверка есента.
Много е важно като отточите да мерите захарността да прецедите сока през тензух, да няма люспи и месести части в ширата! :rock:
Andri01 - майстор
26% Кими ! Купи си очила - майтап,бе :).
vrangelov - специалист
А сега де, на кой колко му се вдигнал захаромера. :lol: При такава година, като миналата, няма нищо за чудене на 26% захарност.

Поздрави
КИМИ - специалист
Andri01 написа:
Така е, по инерция съм написал 28%, то е ясно. :-D

Не добавяйте вода даже да е 26% захарността. На пазара има дрожди,
които работят даже и при тези условия и успяват да я доведат до 0%.
Резултата е повече от впечатляващ- вино със над 14.5% алкохол,
а знаем че алкохола във виното е най- добрия консервант против
болести на виното или оная забранената за винарите дума "О.етна" ферментация.
ПУ, ПУ да не става! Жик-так! :rock:
Илчо Илиев - майстор
КИМИ написа:
Andri01 написа:
Така е, по инерция съм написал 28%, то е ясно. :-D

Не добавяйте вода даже да е 26% захарността. На пазара има дрожди,
които работят даже и при тези условия и успяват да я доведат до 0%.
Резултата е повече от впечатляващ- вино със над 14.5% алкохол,
а знаем че алкохола във виното е най- добрия консервант против
болести на виното или оная забранената за винарите дума "О.етна" ферментация.
ПУ, ПУ да не става! Жик-так! :rock:

Ти вермут ли ша правиш или вино?

Такова вино не вярвам някой да го хареса,а теорията за вино с лИмУната я забрави
Когато е висока захарността се слага или вода или по-''кисело'' грозде,но ти щом правиш такива стабилни вина...няя да споря
valentor - специалист
stiv1961 написа:
В тая връзка я кажете- бурето с калта ли да го държа до есента или трябва да се измие ?
Е, те заради тЪз дилема съм зачертал=изхвърлил варианта=технологията „буре”
Иска си: раздънване, напасване, задънване
Протяжно и НЕСИГУРНО/с оглед „резултат”/ занятие.
Е, те поради таз причина съм решил за себе си : БИДОН
Наливаш, миеш, удряш му обръча и е готово.
Ако нещо му се съмняваш го мяташ за … отпадък , и го заменяш със следващия.. бидон.
Няма раздънване, няма и задънване.
Ъхъ , било полимер, отделяло нинамквоси… ДОБРЕ ДЕ, нека си отделя…, докато го отдели, ша сЪ мЪ изяли червеите,…
SEV - специалист
stiv1961 написа:
В момента пия последните два литра от моето вино :lol: , надигнах бурето толкова колкото да не тръгне калта от канелата :-D . В тая връзка я кажете- бурето с калта ли да го държа до есента или трябва да се измие :?
Аз правя следното:
1 Пълня бурето с вода до горе за 3-4 дена
2 Изпускам водата
3 Правя разтвор на дъсчена сода.За 100 литрово буре се слага 1кг. сода със 60 литра вряла вода-100 градуса С.През час два се бълника в продължение на 2 дена.
4 Изпускаш мизерията и промиваш старателно
5 Пълниш с 10% раствор на калиев перманганат
6 Измиваш и обръщаш с дупката на долу,за да се изтече водата.
Аз лично съм махнал канелката и тапата а на тяхно место съм сложил едни много винни мрешички.Целта е да се вентилира бурето и да не влизат буболечки и разни такива.Внимавайте къде съхранявате бурето,няма значение празно или пълно.Влиянието на разните миризми върху качеството на виното е огромно.Аз лично ползвам дъбови бурета за червено вино и черничево или акациево(компромисен вариант) за бяло вино.Аз лично полвам буретата не повече от 5-6 години,след това ги подарявам на приятели.За хубаво вино в бидон .............................................

И всичко това което изприказвах(написах) подплатено с постигнати резултати.

Прикачен файл

666666.JPG
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: