Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
анонимен
Кооперацията в която ще живея,е много стара !
От таблото на същата,в апартамента ми влиза само един кабел за ток,и самият апартамент,е с един единствен бушон/стая,хол,кухня и баня /.
Всичко е на ток/парно и топла вода няма/.
Какво е необходимо да се направи,колко ще е средно цената за това,и би ли се ангажирал някой да го направи ?
Благодаря Ви !
masteradmin - майстор
Ами на 90 % от апартаментите има само един кабел от таблото до апартамента. Това означава че си на монофазно напрежение (една фаза). По важно е сечението на кабела (колко квадрата е) Първо про4ети тази статия Как да сменим старото табло с бушони с нови автоматични. , за да ти се поизясни нещо. Просто ти трябва ел. табло. Хубаво е обаче да се види колко токови кръга реално имаш в жилището ? Иначе колкото за реализацията. Не си написал от кой град си.
анонимен
От София съм,а т.н. кръгове-от бушона/един-единствен/,тръгва само един кабел към хола,и предполагам той е и за другите помещения.
Кабелите са увити в някаква хартия-с една дума-старомодно !
Стефан - майстор
Май ще ти трябва майстор за нова инсталация! Но ако предпазителя /бушона / е 63 А и тръгващия кабел е 4 кв.мм,то можеш да почакаш до пролетта. Че сега, зимно време, не е за такъв ремонт.Имам впредвид, че трябва да се кърти и трябва да се полага нова с повече токови кръга.
masteradmin - майстор
Може и за 1-2 часа с кабелни канали. Те са доста красиви и седят като первази. Аз съм правил една такава инсталация. rrusev, може да се произнесе по компетентно по въпроса ако иска.
vlado0549 - специалист
Щом са памучни кабелите значи че неможе да са в мазилката
това значи че са в бергманови тръбо
което означава че могат да се преизтеглят
съответно захранване 10мм/2 от таблото
4мм/2 до кутиите за контакти
2.5мм/2 до кутиите за осветление(може и 1.5)
2.5 до контактите и ако има някой усилен 4мм/2
тип проводник ПВА А-1
masteradmin - майстор
Радвам се че има хора който постват(качват) и отговори. Малко да ме отменят, в крайна сметка има много хора, които знаят повече от мене. Пишете. Това не е форум за продфесионалисти, а за любители. Радвам се на всяко мнение, пък било то и грешно. Истината се ражда в спора. Всяко мнение е субективно. Хубаво е да има по 2-3 отговора на дадена тема, така човек може да види няколко мнения и да си избере.
KIBRIT - специалист
Много благодаря за отговорите !
Както виждате вече не съм анонимен, и се радвам,да съм сред Вас !
Напролет явно ме чака яка работа/и изваждане/.
Поздрави !
Duke_BG
със сигурност нема да минеш без къртене защото все някъде ще запъне в бергмановите тръби но, поне нема да се налага да полагаш нова инсталация
за изтеглянето на новите кабели ти препоръчвам да ползваш старите като закачиш за тях яка телена проволка.
и много по-лесно ще е изтеглянето ако ползваш две жила а не "мостовак"
успех
KIBRIT - специалист
vlado0549 написа:
Щом са памучни кабелите значи че неможе да са в мазилката
това значи че са в бергманови тръбо
което означава че могат да се преизтеглят
съответно захранване 10мм/2 от таблото
4мм/2 до кутиите за контакти
2.5мм/2 до кутиите за осветление(може и 1.5)
2.5 до контактите и ако има някой усилен 4мм/2
тип проводник ПВА А-1
Искат ми 6м2 кабел да купя от таблото до апартамента-два отделни кабела,с различен цвят !
Тук препоръката е за 10м2.
Така ли трябва да бъде ?
:?

Тема "Стара ел.инсталация !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: