• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
valerko - специалист
Привет на знаещите.

Въпрос 1. Имам един полунасипен електрожен, правен от баща ми, лека му пръст, не можа да го довърши. Та тоя елжен по негови думи, още приживе, като се заварява и лепи електрода и не може да заварява както трябва. Доколкото четох тук-там това било от слаб ток. След цялото това обяснение може ли някой да ме светне колко горе-долу би ми струвало за да стане нормално заваряването или пък какво трябва да се направи да се пробвам аз да го оправя. Просто не ми се връща на вторични, че си е полезен уред.

Въпрос 2. Колко квадрата трябва да е дебел кабела за електрожен 160А и как да го сметна, че имам един, ама колко квадрата е нямам идея. Земното, основния и оня за 200V.

Благодаря.
fox_vt - майстор
Първо ние няма как да знаем баща ти лека му пръст до къде е стигнал със сглобяването.Второ щом не е довършен как искаш да работи.
valerko - специалист
fox_vt написа:
Първо ние няма как да знаем баща ти лека му пръст до къде е стигнал със сглобяването.Второ щом не е довършен как искаш да работи.
Той е работил и по някое време е започнал да лепи. Напълно функциониращ е бил, просто не е събран в кутия, затова казвам насипен.
Илчо Илиев - майстор
А с колко дебели електроди се мъчиш да заваряваш, замери колко е напрежението в мрежата, няма ли степени тая пущина?
Все въпроси, на които не си дал информация,е, то може и друг проблем да има,но...тряя се почни от нейде..
Аз не съм специалист заварчик,но колкото да не ходя да се моля, се справям, имам два правени елекрожена и с единия, който да е доста сериозна щайга, заварям с 2,5мм на най-слабата степен...
Ся ,из форума има професионалисти, който с това си вадят хляба, но те едва ли са се занимавали с правени истории,но може да измислят от къде ти е дерта...

:partyman: :partyman:
aiako - специалист
Мисля че и малко обстойни снимки също биха били от полза.
MrSpasov - специалист
Колега,

Най - вероятно е окъсил в намотките и не му стига напрежение. Съответно нов траф.
Andri01 - майстор
Намери ампер клещи и измери тока при заваряване. Най-вероятно е да е слаб,а електродите да идват дебели. Пробвай с електроди 2,5мм .
fox_vt - майстор
И да не би навремето да сте заварявали с рутилови електроди а сега да си набарал базични :lol:
valerko - специалист
Въобще не съм заварявал с това нещо, по думите на баща ми лепи. Нито знам с какви електроди е заварявал, че да лепи. Ще го пробвам тия дни, имам обаче проблем, че няма кабели, или аз не мога да ги намера, а одеве доста рових. Та в тоя ред на мисли колко квадрата трябва да бъдат, еднакви ли са за земното и другия. Четох някъде за 50 квадрата.
pansim - майстор
Колега, нали щеше да купуваш един правен електрожен???
Какво стана.
А за кабелите - ако е до 150-160А е достатъчно 16мм^2
Разбира се, зависи и от дължината - ако е много тежък заваръчния траф и се мести трудно, е добре да имаш голяма дължина на кабелите. Ама това са и загуби по тях...та зависи.
Дай повече информация.

Заваръчния трансформатор НЕ е просто трансформатор!!!
Той трябва да има определени качества за да заварява добре. Затова може и да ти "лепи"...дай поне снимки
  • 1
  • 2

Тема "Електрожен лепи електрода." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: