Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
lov - майстор
schuldiner написа:
Пунктове има, колкото да не е без хич, щото как се държи монопол с пункт във всеки квартал и при свободна конкуренция? Я на сто хиляди жители един и ще плащат колкото им кажеш. И няма да питат колко е пропан, колко бутан, колко литра е едни килограм (и обратно), колко всъщност зареждаме, що газта пуши, след като на теория гори без остатък, що цената на битовата е повече от на автогазта, въпреки че трябва да е двойно надолу... Не си мислете, че няма желаещи да продават газ за бита - по мъничко да се шмекерува, пак стига предоволно. Ама бързо им се отжелава, че там е дълбока...
Никак не си прав както за цената така и за пушенето на котлона.
Първо ще предупредя че беше много отдавна когато съм се занимавал с газостанции и пунктове за пълнене на бутилки. От тогава до сега нормативната база е променена много пъти но в повечето случаи мерките относно безопасността са посока затягане. Друг е въпроса че не се спазват а понякога се заобикалят.
Първо за да се изгради един такъв пункт си има съвсем по други изисквания отколкото за една газ станция само за зареждане на автомобили. И ако оборота е малък което е в повечето случай не си заслужава закупуването на такова оборудване.
Относно цената там се продава на килограм на не на литър което в много по точно от колкото на литър защото втечнената газ има доста по особенни свойства за бързо линейно разшитение. Та малка промяна на температурата и разликата става голяма. И недей се заблуждава че по малкия акциз ще направи цената на половина по евтина. Всъщност разликата е доста малка и по грубите сметки на които вероятно си се опитвал да направиш на база относително тегло няма да получиш нещо съществено като финансова разлика.
А относно качеството на газта /разбирай газовата сме/ у нас поне до колкото си спомням нямаме утвърден стандарт По рано се караше по ОН но и там варираше отношението на пропана и бутана в зависимост от сезона но що годе се спазваше. Както и преоценката в зависимост от температурата на газта. На всяка промяна от % градуса се правеше нова цена. По горе обясних за свойствата им.
А тва че ти пуши котлончето от лоша газ си е твой технически проблем а не заради калпава газ. Кажи къде има такава аз само от там ще зареждам колата. Котлон може да пуши само когато съотношението на бутана е по голямо. Но едва ли някой от търговците ще се прекара да прави такива неща. Правят точно обратното защото цената на пропана освен че е по ниска и има по малко относително тегло. От там после кат мине през продажба на литър цената на печалбата се умножава многократно.
inspo - майстор
lov тогава каква е причината да пуши газта, защото напоследък и в къщи тенджерите стават черни отдолу и аз си мисля, че е от калпава газ?
Зареждам от ромпетрол до окръжна болница и имам усещането, че и schuldiner е зареждал от там. :-D
hidrazin - майстор
inspo написа:
Нещо не сте в час май...
С кое по-точно? Пунктове - да, колкото и да са малко. На колонките в бензиностанциите е забранено. Цитирал съм точните текстове. Има и разлика какви бутилки се пълнят. Едни са изискванията за туристически до 5 литра и други за другите, включително и тези големите. Много малко могат да си позволят да зареждат последните, че и да им слагат термосвиваемо фолио.
Общо взето работата стана хубава ама българска. Преди години като забраниха да се зарежда на колонките, в града останаха само две фирми - "Топливо" и още една и то на обмен на бутилки. На тази втората условията бяха меко казано смешни - даваш си бутилката, получаваш тяхна и оставяш депозит за тяхната мисля 80 лева!!! Минах на "Топливо" ама и там е пълна скръб. Оставих чисто нова бутилка на няколко пълнения. В повечето случаи се налага да взимам мазни, мръсни, ръждясали и с опадала боя бутилки. Веднъж дори се наложи на едната аз да си сменя гумичката. Силно ме съмнява и това че някой изобщо ги "тества".
Просто големите взеха залъка от устата на малките. Явно обаче си е печелившо зареждането на битови бутилки, защото на много места се зареждат незаконно. като гледам из нета актовете ако ги хванат са около 3000 лева.
:partyman:
inspo - майстор
Във Варна на тези пунктове които ги има зареждат и малки и големи бутилки.
Това не сте в час беше заради:
thinkpad написа:
hidrazin написа:
Не може всеки да зарежда. Само големите, дето могат да си го позволят.
Хората си купуват туристически газови бутилки, а аз такова жувотну като специално място, където да се зареждат такива бутилки не съм видял, а съм обикалял доста. И ако няма - какво, да си ги блъскаме в главата тия бутилки ли?
lov - майстор
inspo написа:
lov тогава каква е причината да пуши газта, защото напоследък и в къщи тенджерите стават черни отдолу и аз си мисля, че е от калпава газ?
Зареждам от ромпетрол до окръжна болница и имам усещането, че и schuldiner е зареждал от там. :-D
Освен да накараме Хидрата да хвърли един един боб че да разбера каква ти е печката или котлона. Какви са ти дюзите дали са за метан или пропан-бутан. Щото съм виждал какви ли не изпълнения.
Основна причина е неправилното смесообразуване на горелката не и стига въздуха. На някои от печките си има начин за регулиране но ако не знаеш какво правиш по добре повикай някой който разбира.
schuldiner - майстор
Тон газ на едро 1200-1300 лв.; акциз 340; ддс горе долу колкото акциза; крайна цена 1900-1950 лв./тон или около 1,95 за кг и 1,05 за литър (коеф. средно 1,8181). С разходите и печалбата става 2,35 на дребно за кг автогаз. Как за литър битова е 1,54 се пита в задачката, след като същата пропорция дава 1,30 мах., при това с включен акциз. Без акциз ще е около лев - признавам, не е двойно надолу, но малко ли е? 'Бах тез разходи! Само ще отбележа, че когато пунктовете бяха повече и цените по-нормални, клиенти не липсваха - съдя по постоянните опашки (никога не са били съвсем наред цените, чакахме уж с влизането в Европа да не ни начисляват акциз за бита, но уви). Сега хората с право се отказват, най-вече защото стана неизгодно и неудобно за зареждане.
Питал съм какво е съотношението 70/30 или 60/40 и само дето не ме изпъдиха. Съмнява ме да има "лятна" и "зимна" смес, щото всички сезони кади от някои доставчици. При други е според партидата - фифти-фифти, но пак не е сезонно. И не е газов котлон, че да имам технически проблем с него. 100% е от калпава газ. Зареждам от различни места, вкл. от ромпетрол и си личи като разменя бутилките - това, което допреди малко е работело перфектно, изведнъж запушва с новата бутилка (сега ще кажеш че е от препълването, ама не е)... Бутилките със смяна в най-добрия случай лъжат с реално потребяваното количество - плащаш 10 кг, но ползваш 8 и така всяка смяна си пет кинта назад. Отделно могат да те чукнат с лев-два в кантара.
Проблемът, както казах, е в липсата на свободна конкуренция. Цените не се определят на база разходи плюс нормирана печалба, а според колко може да понесе клиентът и нагласено така, че да е малко под алтернативната. При монопол и картелиране клиентите или понасят до откат, или се отказват и си чукат празните бутилки в главите.
А законите и наглед полезните мерки за безопасност познайте на кого помагат... Не искам да предизвиквам нещо, но си спомнете за инцидент с газозарядна станция последните 25 години. Ако намерите из медиите поне един, аз искрено ще съм учуден, защото и преди безопасността не се е подценявала, не е толкова ново и скъпо изискване... Но пък как звучи, особено като се има предвид вроденият страх на мнозинството ни съграждани от всякакъв газ под налягане. Чиста спекула с психиката и нищо ново. Ако не е мантра "безопасност" ще е "екология" или друго дрън-дрън. Ама за това друг път.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
С кое по-точно? Пунктове - да, колкото и да са малко. На колонките в бензиностанциите е забранено
Хидразине, аз съм си зареждал бутилка нелегално, но никога няма да напиша къде и няма да дрънкам на широко, така че да има по-малък шанс да стигне до ушите на душманите-проверяващи. Имам познати, които в радиус от 40-60км няма къде да заредят легално бутилка. Има бензиностанции с газоколонки около тях, но е "нелегално" да се зарежда там. И какво да правят тези хора? Не на всеки му трябва или му е изгодно да се занимава с големите бутилки. Аз лично от където съм минавал - една бензиностанция/газостанция, където да може да се зареждат туристически бутилки не съм видял.
schuldiner написа:
Но пък как звучи, особено като се има предвид вроденият страх на мнозинството ни съграждани от всякакъв газ под налягане. Чиста спекула с психиката и нищо ново. Ако не е мантра "безопасност" ще е "екология" или друго дрън-дрън. Ама за това друг път.
Газ-та е едно от най-чистите и екологични горива всъщност.
schuldiner - майстор
Именно, затова споменах екологията. Ще ми сравняват газта с дизлов Евро н'ам-кой-си... Не акциз, а облекчения трябва да има. Варна най-мръсният град, България с най-мръсен въздух в цяла Европа... ама мерим СО на дизела и бензина. Що не мерят твърди частици или серни съединения?
lov - майстор
Не искам да ставам адвокат на никого а и отдавна съм спрял да имам вземане даване с подобн неща освен да си карам колата на газ.
Та сметката ти е почти точна само че малко бъркаш сметките с относителното тегло на газта която варира от 510-550g/l. И не си пресмятай че бутилката ти е 20 литра. И другата променлива която пропускаш е печалбата която си начисляват. Там е пълна анархия и всеки прави каквото си иска.
Да се върнем пак на проблема ти. както казах по рано се работеше по ОН и имаше лятно съотношение 40/60 и зимно 50/50. Единствено в северните държави правят дори и 60/40. Та ако смяташ че са ти заредили 70/40 посмъртно няма да ти пуши. Иначе търговците си правят каквито чорби им оттърва само да ударят кьоравото. Двете съставки съставки се продават поотделно и чорбата се прави на място в газовоза. И мен ме е яд че ми бъркат в джоба защото цената на метана е по скъпа от цената в европа пък и на всичко отгоре докато дойде до вкъщи минава през N на брой посредници и в место да ми е по евтинко от тока ми излиза по скъпо. Да не говорим че си плащам и всеки месец твърда цена за достъп до мрежата. И няма как да се откажа след като съм налял една купчина пари за газифициране. Но това е лошото че нямаме алтернатива.
Но да се върне пак на бутилките. Хидрата се нервеше за обмена че дават очукани и стари. Така е но по тая система с обмена реално ти се съгласяваш и плащаш депозит за бутилката и тя реално не е твоя. Даже по рано това беше ползване на бутилка за период от 15 години но никой не обръщаше внимания на тази подробност. И понеже за да стане анархията пълна всеки зарежда и не му пука че бутилките трябва да минават периодичен преглед и тест. А тогава се и почистват от тежките съставки които постепенно се натрупват на дъното на бутилките. Все пак газта не е съвсем чиста и такива по тежки съставки са си разтворени в основното количество на газовата смес И остават в бутилките защото не могат да се изпаряват. Та те правят най големи мизерии като запушване на дюзи и яко пушене особенно когато газта е на свършване. При автомобилите няма проблеми защото те така или иначе заминават в двигателя защото от бутилката се черпи втечнена газ. И през изпарителя заминава всичко. Дори колкото са по тежки съставките да моторчето му е по добре защото колкото са по тежки в единица обем имаме повече енергия. За това преди писах че ако има как ще зареждам само бутан.
А за екологията направо не ми се говори. На времето кога по европата хората не плащаха данъци и застраховките на автомобили с газови уредби бяха по ниски. У нас въведоха такса при монтирането на газова уредба. И беше почти три средни заплати по онова време което си беше сериозна пара. И трябваше да въртиш много километри за да я избиеш. Една малка подробност за по ниските застраховки на запад от нас. Смята се че кола работеща с на газ е по малко опасна при катастрофа от колкото автомобил с пълен резервоар. Сега нали пак се опитват да намерят начин да се вписва газовата уредба в талона. И това си с крито цоцане на пари от нас само че по заобиколен начин.
hidrazin - майстор
Иска ти се само бутан. :-D А за обмена. Както писах и по-горе. Едната фирма искаше и стара бутилка и депозит. В Топливо само си оставих старата и почнах да вземам от техните - от мърляви, по-мърляви. Мислиш ли че минават тест и почистване от тежки фракции? :idea:
Аз честно казано не.
:partyman:

Тема "Туристическа газова бутилка-вентила изпуска." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: