• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Rashev - напреднал
Здравейте,

Кухненски шкаф от ПДЧ е с повредена врата - горната панта на вратичката се е откачила и вратичката увисва, скоро съвсем ще се счупи. Двата винта с които беше завинтена пантата към вратат са се отхлабили и са паднали, завих ги повторно държа няколко месеца и винтовете отново паднаха, като техните легла(дупки) в ПДЧ врата се разшириха още повече и сега няма как пак да се завинтя. Няма как да преместя пантата на друго място - по нагоре или по-надолу, защо от дугата и страна е закрепена на неудобно място вътре в шкафа под мивката.
Има ли някаквъв материал силикон или лепило с което да запълня леглата(дупките) на винтовете и след, като засъхне да ги завия на същото място?
Някакво друго предложение как да оправя проблема?

Предварително благодая за отговора!
djjimmy66 - специалист
Временно, бързо, в някои случаи и постоянно решение, лично пробвано от мен: в разширените отвори, ама колкото можеш повече, дори с помощта на чук, набиваш кибритени клечки или клечки за зъби, подрязваш на ниво на плоскостта, а после завиваш винтовете на същите запълнени места! Успех!
griffin - майстор
Издялай тапички от дърво намажи с лепило за дърво или ц200 намажи тапичките с лепилото и ги набий в уширените дупки, ако си по сръчен може да направиш отвора кръгъл с бургия само гледай да не продупчиш плоскостта напълно. Изчакай да изсъхне лепилото и разпробий и навий старите винтове в дървените тапички. Желателно е да ползваш по твърдо дърво може от дибли.
EDI - майстор
Подкрепям Грифин, това според мен е най-добрия начин.Има още един бърз - разпробиваш пак с едно свредло и ако нямаш дървени тапи ползваш някоя двукомпонентна смола - ПОКСИПОЛ и другите производни.Запълваш и после си завиваш винта.Става и със СЪНФИКС, от онова двуцветното, жълто и синьо, дето като стегне става на камък.Обаче определено съм за залепена дървена тапа от бук.Можеш да ползваш и мини месингови дюбели Ф8, ама това е по-труден начин.
sreky - специалист
Значи по високите класове панти имат модели за захващане на петата на пантите с дюбел ф5,ама ние за по лесно захващаме деректно с винтове,за да не се вкарваш в филми с лепене или други изпълнения ,разпробий с свредло 5 и си сложи дюбелчето,можеш да намериш такова в магазините за мебелен обков
Lisko - майстор
kalpev написа:
Идейно
Има ли предимство това предварително навиване ? Аз бих изчакал да стегне, после пилотна дупка и после навивам.
KnauFer - специалист
Ето с това се оправят пантите/трайно/,както е написал по горе колегата :)

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (59.87 KиБ) Видяна 8934 пъти
lov - майстор
Аз пък се справям по следния начин. На мястото където ще се работи залепвам широко хартиено тиксо После ще разберете защо. С оберфрезата правя отвори с диаметър Ф10mm защото имам такъв размер дървени заготовки за дибли. Не че и с бормашината не съм го правил и пак става но нали има лаф ''калайджиято не си гори ръцете щот си има клещи''
Нарязвам си парчета от тях с една идея по късички спрямо дълбочината на отвора щото все винаги някоя стружка ще попадне на дъното на отвора и чепа после ще стърчи. Капвам малко полиуретаново лепило за дърво и набивам чепа в дупката. Причината да ползвам него е че новите плоскости са рехави и полиуретановото лепило като се разпенва и набъбва и запълва и тези кухинки и ги заздравява. Точно и по тази причина и слагам хартиеното тиксо от горе за да не се цапа плоскостта и да се чудя как да я почистя после. Така само орязва изплютото излишно лепило и махам тиксото.
Последна промяна от lov на ср апр 09, 2014 10:41 pm, променено общо 1 път.
mitko64 - майстор
За временно решение се сещам една идея от книга Направи си сам, че се мушкаха едно или две телчета тънка тинолова тел за запояване и се завиваше винта.
  • 1
  • 2

Тема "Завинтване на разxлабени винтове в ПДЧ мебели ???" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: