Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
MrMurdjo - майстор
При мен ъпдейтите са забранени още след инсталацията. Всчко си ми работи, антивируса пази на вратата, дали ще го поддържат или не, докато не ми потрябва нещо ново и специално, старата техника и ХР си се справят чудесно.
fox_vt - майстор
Напълно съм съгласен с Lisko аз толкова години карам с XP и като го спряха викам дай да пробвам старата кошница дали ще подкара 7 ца.Е подкара я и още как и ме изуми колко лесно стана всичко,сама си намери драйвърите с изключение на аудио драйвърите,всичко тръгна от раз.Нямате проблем да си работите още със XP но няма да можете да си купите лицензната версия.Това не виждам да е проблем във всяко едно производство винаги се стига до етап един продукт да бъде заменен с нов по добър.Ако беше другояче още щяхме да палим огън с търкане на две дървета и щяхме да рисуваме по стените на пещерите със въглен.Ама не се притеснявайте след 10 години живот и здраве същия рев ще е за уиндоус 7 или както се казва всяко нещо със времето си :wink:
thinkpad - майстор
Lisko написа:
-- Десетки компютри са ми минали през ръцете и по въпроса за драйверите - нещата винаги са ставали по-лесно с win 7 отколкото с winXP. Изключения може да има при изключително стари устройства (напр. принтери).
-При WindowsXP нещата стават по-бързо, отколкото при Windows7, че и по-лесно, настройките са по-простички, по-добре групирани, не трябва да минаваш през милион клика, за да стигнеш където си тръгнал.
-Много хардуер не се поддържа от Windows7, например имам един лаптоп, който може да работи с Windows7, но видео картата му няма WDDM драйвер. Трябваше сам да пачвам драйвера, за да мога да подкарам каквото и да е било хардуерно ускорение.
-Windows7 и нагоре изненадва с проблеми, които не са били съществени за по-старите версии.(изключая Vista).
-Да, ако откраднеш дори и спряна от поддръжка версия на Windows, т.е нямаш лиценз и те гепат проверяващите, глоби, конфискации на компютри. До колкото помня хич не ги интересува, ако ще Windows98 да имаш, лиценза искат.
8180 написа:
Вярвам че си го разбираш - вероятно изгодно, заради пустите пари. Обаче.... Имам изградени навици, конфигурации от периферия, шрифтове, ако щеш с КУПЕНО ХР.
8180, абсолютно съм съгласен с теб. Трябваше да го оставят като 98 с възможност за избор на компоненти, в инсталатора на 98 можеш да избереш какво ти трябва и как ти трябва. Така можеше да се напасне и към по-широка гама системи. Цялата работа в индустрията с техниката не е по-различна в останалите сфери. Планово остаряване.
8180 - майстор
thinkpad написа:
8180, абсолютно съм съгласен с теб. Трябваше да го оставят като 98 с възможност ...
Благодаря за моралната/емоционална подкрепа.
Не съм компетентен какво и как би трябвало.
Уиндоуса ми е среда за приложенията, от които разбирам. Какво, как по средата и хардуера ме консултират специалисти. Аз гледам какво трябва да се плаща ОТНОВО за старото (при мен) ЛЕГАЛНО качество.
Не ми се разпростира тук, че някои трудно вдяват, че икономиката (дори и пазарна) неминуемо е политика.
Аз и колеги от бранша, купуваме Вин, но и специализирани (доста по-скъпи) приложения, плащаме на Колев ли (какъв беше - държавен чиновник) да ни следи дали сме легални и наказва. Това, естествено не е без "лобизъм" в полза на "монополиста" MS (основно) и др.
В тази обстановка, MS съвсем естествено ще търси начини да ме изцица колкото пускам.

В една нормална "пазарна икономика" би трябвало да мога да търся и да си купя ХР (дори на по-ниска цена, заради поддръжката) или да отпадне лицензионния режим.
Нататък, на свой риск - MrMurdjo го е споменал как.

Да, ама не... в чий интерес, да попитам и КОЙ плаща сметката?

А най-истинският вариант, според мен, е - да осигуряват съвместимост на новите си версии със старите, което би могло да стане в пазарни условия, ако не се месеше политиката под масата. Писа се колко версии са изкарани за 12год. в полуполезни, но ПЛАТЕНИ И ОТ НАС опити да се предложи нещо по-читаво, което "можело да ходи до Марс".
Сори, ама някои се забавляват в 6D пространство, а някои трябва просто да работят в 2-3D. Явно и очевидно първите са по-значим икономо-политически "таргет" днес.
Резултатите - съответни. :partyman:
ArturDent - Почти Безобиден
Lisko написа:
Мисля че най-сериозния скок в стабилността беше с появата на 2000-то. Преди това се налагаше да се рестартира по няколко пъти на ден от забиване.
Явно не си работил с предишните версии на тези тъмно сините. Че са чистата идеология на MS. Другите ги правеха заради някакви споразумения с IBM, от време оно.
Изображение
8180 написа:
В една нормална "пазарна икономика" би трябвало да мога да търся и да си купя ХР (дори на по-ниска цена, заради поддръжката) или да отпадне лицензионния режим.
Главната цел на "пазарна икономика" е пари-прим ;)
8180 написа:
А най-истинският вариант, според мен, е - да осигуряват съвместимост на новите си версии със старите, което би могло да стане в пазарни условия
Според теб е така, но ако се осигури пълна съвместимост, то новата версия ще е абсолютно същата като старата.

П.С. Никой не те задължава да ползваш продукти на MS в работата си... :razz:
marian1 - майстор
При късмет, какъвто имах аз, преди 6мсц. от битака си купих ХП за 50ст. - в оригинална опаковка, от един тъмно зелен. Сега след като чета, почвам да се ядосвам че не взех всички бройки - ще взема да си го прибера на скришно и след известно време ще ви го шитна за куп пАри :lol: :lol:
marian1 - майстор
Е-е-е-е винаги ще се намери някой, който да подбие цената :cool:
kalpev - специалист
Нормално е в живота нещо старо, дори и хубаво, да отстъпи място на нещо ново. Техниката се развива толкова бързо, че не смогваме да устояваме на темповете й. Това се нарича прогрес, неизбежно е, светът не спира да се върти. Как ли бихме изглеждали в очите на нашите родители и дядовци, ако преди години им бяхме казали, че ще може да водим разговори, да слушаме музика, да гледаме телевизия, да правим снимки и да се свързваме с коя да е точка на света без кабел, само с едно устройство колкото човешка длан? Те веднага биха ни обявили за луди, защото първосигнално си представят телевизора "Търново", радиото "VEF", фотоапарата "Смяна-8М" и телефона ТА-55 в едно, и не биха ни повярвали. Но точно защото някой е вярвал, колкото и да е бил обявяван за луд или фантазьор, това сега ни е ежедневие.
Абсолютно разбирам носталгията на писалите по XP, аз самия бях такъв.
Но ще се убедите, не от моите думи, а от самия опит, че всичко е въпрос на навици. И картинката с новите OS не е толкова черна, сложна. А навиците, както би казал всеки психолог...се учат, дори и че трудно се отърваваме от старите :)
С Windows 7 свикнах що-годе бързо. Но признавам си, че когато за първи път пуснах компютър с Windows 8 на него, първосигналната ми реакция и думи бяха "егати, къде ми е десктоп-а!!!", след като вместо него очаквано, ми се появи неочаквано грид панел с приложения - шок, шах и мат!!! И се почувствах като герой, когато успях след дълга борба и много клик-ове, да си стигна до Control panel-а :supz: Тогава си казах, че с тази гадна "осмица" няма да работя никога...но свикнах. По принцип, с новото и хубаво бързо се свиква. Сега не мога да си представя някакси да се върна обратно на XP, а повярвайте ми, по-голям фен от мен на последната едва ли можеше да се намери.
thinkpad - майстор
kalpev написа:
Нормално е в живота нещо старо, дори и хубаво, да отстъпи място на нещо ново. Техниката се развива толкова бързо, че не смогваме да устояваме на темповете й. Това се нарича прогрес, неизбежно е, светът не спира да се върти.
Прогресът, напредъкът са хубави неща, обаче уверени ли сме, че особено в съвременният свят нещата се въртят около тях или просто колкото да се изсмучат още пари? Например новата компютърна техника е такава, че дефектира за отрицателно време. Мен ако питаш, нещата трябва да се правят по-качествени и дълготрайни. А специално за OS - ако искаха, изискванията между XP и 7 нямаше да са в пъти от 64 на 1024RAM и от 266Mhz на 1Ghz процесор. Истината е обаче, че колкото повече напредва хардуера, толкова софтуера е по-лошо оптимизиран и се пише от пишман програмисти, яде излишно много ресурси за работата, която върши, често е излишно претруфен. Всичко това, защото има повече памет, повече процесор, защо да се правят програми с какъвто и да е поглед за оптимизация? Ето това не ми харесва общо взето.

Тема "Поддръжката на Windows XP е прекратена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: