Здравейте !
Водя една упорита битка с родителите си за отоплението на барачката
Не мога да изляза на глава с тях че отоплението с въздуховоди за нас е най изгодно от колкото с радиатори.
Причините са :
Често отсъстваме.
Постоянно влизаме и излизаме.
Обичаме да проветряваме редовно.
Не всички стени са от тухла и няма кой да акумулира топлината.
Не ни е кеф високата температура
Къщата има изолация 50мм стиропор.
Цялата къща е около 100 квадрата.
Искам да изградя една проста и евтина инсталация с въздуховоди.
На снимката съм начертал къде ще е печката.Тя е обикновена прити, като смятам над нея да монтирам два големи радиатора един до друг.Тази година бяхме по този начин.За 10 мин не можеше да се диша във всекидневната.
После да я облицовам с 2-ва реда термо-тухла, като вторият ред ще е шахматен.В смисъл тухлите ще се подават шахматно.Идеята ми е да се получи като радиатор.
Мисля да използвам канални вентилатор ВОК 150-120, като към ще свържа 300мм въздуховоди с преход.
Всеки вентилатор ще се управлява автономно със собствен терморегулатор във всяка стая.
За двете спални вентилаторите идват малко мощни, но идеята ми е да работят на по ниски обороти, за да са тихи.
Имам възможност да ги окача във въздуха, за да няма вибрации.
В случай че няма ток просто отварям вратите и ще се топлим от самата печка.
За хола дебита на вентилатора е малко малък, но отворим ли вратите ще се стопли бързо и след това само ще поддържа температурата, евентуално да сложа по мощен вентилатор.
Но при положение че не се използва постоянно, няма смисъл.
Родителите ми настояват да си сложим печка с водна риза и радиатори, като печката ще е в навеса, но този вариант за мен е твърде скъп, много труд, бавно затопляне и много поддръжка.
Някой беше правил подобно нещо във форума.
Имам питанка, дали не засмуква дим от тръбите на печката ?

Водя една упорита битка с родителите си за отоплението на барачката

Не мога да изляза на глава с тях че отоплението с въздуховоди за нас е най изгодно от колкото с радиатори.
Причините са :
Често отсъстваме.
Постоянно влизаме и излизаме.
Обичаме да проветряваме редовно.
Не всички стени са от тухла и няма кой да акумулира топлината.
Не ни е кеф високата температура

Къщата има изолация 50мм стиропор.
Цялата къща е около 100 квадрата.
Искам да изградя една проста и евтина инсталация с въздуховоди.
На снимката съм начертал къде ще е печката.Тя е обикновена прити, като смятам над нея да монтирам два големи радиатора един до друг.Тази година бяхме по този начин.За 10 мин не можеше да се диша във всекидневната.
После да я облицовам с 2-ва реда термо-тухла, като вторият ред ще е шахматен.В смисъл тухлите ще се подават шахматно.Идеята ми е да се получи като радиатор.
Мисля да използвам канални вентилатор ВОК 150-120, като към ще свържа 300мм въздуховоди с преход.
Всеки вентилатор ще се управлява автономно със собствен терморегулатор във всяка стая.
За двете спални вентилаторите идват малко мощни, но идеята ми е да работят на по ниски обороти, за да са тихи.
Имам възможност да ги окача във въздуха, за да няма вибрации.
В случай че няма ток просто отварям вратите и ще се топлим от самата печка.
За хола дебита на вентилатора е малко малък, но отворим ли вратите ще се стопли бързо и след това само ще поддържа температурата, евентуално да сложа по мощен вентилатор.
Но при положение че не се използва постоянно, няма смисъл.
Родителите ми настояват да си сложим печка с водна риза и радиатори, като печката ще е в навеса, но този вариант за мен е твърде скъп, много труд, бавно затопляне и много поддръжка.
Някой беше правил подобно нещо във форума.
Имам питанка, дали не засмуква дим от тръбите на печката ?