Всичко за дърводелството
npelov - специалист
Течен парафин ... да ама не. Приятелката ми прочете, че било вредно ако се приема дълго време. Край. Точка. Сега аз имам дъска напоена с течен парафин да си режа луканките, а всички други дъски за рязане се праскат от водата.
Знам, че ще ми кажете, че почти нищо от маслото в дъската не стига до стомаха. Даже след 1-2 седмици повърхността почва да се отмива и маслото е само навътре. Обаче аз предпочитам по-лесния вариант - да намеря друг вид масло, вместо да споря с нея дали и колко е вредно.

Четох, че някога вареното ленено масло наистина е било варено, а не просто с химически добавки. Само, че варенето трае 3 до 5 часа. Също така докато си го вариш може просто да пламне (а може да пламне и без да го вариш ...).
Също така четох, че повечето олива гранясват и това всъщност е проблема. Почва да мирише иначе бих я намазал със слънчогледово олио.

Има ли други алтернативи? Питам специално за дъски за рязане.

Също така ме интересува и за кухненски мебели и (не чак толкова) за прибори. Гледам, че има лак по някои прибори (купешки) - клъчник, лъжица, китайски пръчици (от китайците ме хваща страх). Не е ли опасно това. Лака по някои от тях се е олющил от водата и сигурно попада в храната.

П.П. Прочетох тази тема. Някои предлагат олио. Други казват, че зехтина не гранясвал. Дали не гранясва изобщо или по-малко гранясва?
Илчо Илиев - майстор
npelov, Не знам колко дъски съм направил и подарил на приятели,но са поне 50 и може би още толкова бъркалки и щипки, като всички те са импрегнирани според наличността....ако има свинска мас, с нея,ако ли не, с олио..
Аз процедирам така- ако се налага последно зачистване със шкурка , почиствам, слагам дъската/щипката/ бъркалка в микровълновата за 20-30-40 сек. да се постопли и мажа обилно с каквато има мазнина, ако се налага стоплям още малко, този номер става и на ел. котлон/печка, но тряя да се внимава да не се изцапа или прегори и да почернее...
Нямам наблюдения някое от тези неща да са имали мирис на огранено,а и никой до сега не е казвал за такъв проблем...
На работа(вече бившата)правехме маси и пейки, които част от тях бяха импрегнирани с ленено масло, не знам дали има в него някакви химии,но това нещо смърди на отврат, така,че аз така правя, а за теб...както решиш..
npelov - специалист
Ами щом казваш ще пробвам на една да видим какво ще стане. Ще пробвам с олио и зехтин.
Само да питам на колко време се налага да се третират отново. Предполагам, че не е вечно.

П.П. Аз с бъркалки/дървени лъжици нямам проблем. Те се импрегнират докато се готви стига да се ползват от време на време.
Илчо Илиев - майстор
Ако се импрегнира както трябва и се ползва редовно няма нужда от друго мазане,за бъркалките и щипките, аз ги мажа за да не се цапат,ако няма някакво покритие, ако може маслото така да се нарече,дървесината лесно се цапа,е те не са вечни,но....
Не каза от какво ще правиш дъските, като вид дървесина и дали е монолитно или слепени парчета...ако не е лепено и е по-тънко от 25мм и се мокри повечко, може да се сцепи и изкоруби, ако не е импрегнирано...
Аз ползвам от доста години и от двата вида, като слепените се измиват на бързо и ги подсушавам и няма проблеми...
griffin - майстор
Имам дъска за рязане която е около 15мм която е много често мокра или накисната :). Преди 3 години я намазах с 7-8 слоя слънчогледово олио дъската е от слепени парчета 3-4 т.к е голяма в единия край има малко разлепване на дъската(там където се кисне често) иначе друго не е правена за това време. Маслото леко го затоплях преди да намажа обилно чаках 1 ден и мажех пак.
Лененото масло смърди гадно освен ако не е рафинирано :-), т.е ленено илио. Маслата за мабели обикновенно се бъркат с восъци а не с парафин ако това имаш предвид. До сега не знам някой да е казал че меда е вреден :) но в твоя случай мацай с масло и ако не държиш дъската суха подновявай с 1-2 слоя след 1 година. Ако мислиш да не векува дъската като мен мацай в началото по усилено и повече не се занимавай :-).
Фитилчо - майстор
Зехтин обилно, 3-4 ръце през един ден както каза колегата. Затоплен и хубаво втриване с ръце и я оставям напоена така да си изсъхне. И така няколко пъти...
Никакви проблеми няма с дъските, а аз съм маняк, имам 5 поне :rolleyes:

Тема "Масло за дърво, безопасно за хранителни продукти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: