Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
DeyanS - специалист
Здравейте. От много време следя форума, но едва сега започвам да правя по-сериозни мероприятия в градината и съответно да питам и да споделям опит.
Откакто завърших университета преди 3 години и се върнах в Бургас, поех вилата на баба ми и дядо ми, която до тогава 7 години почти не се използваше. Поразчистих градината, садих 2 години зеленчуци, като всяка година с опита и яденето дойде и апетита и тази година вече цялата градина може да се каже, че е облагородена.
Преди, когато баба и дядо бяха там и поддържаха градината, дядо ми направи сондаж (може би е на повече от 15 години), от който поливаше. Приложих импровизирана скица на ситуацията доколкото дядо ми успя да си спомни, кое как е - метрите са приблизителни.
Та сондажа е приблизително 20 м, като на около 7-мия метър е достигната скала и оттам е копано в нея - не мога да кажа с точност докъде достига водния стълб, но съдейки по това, че го виждам, може би е някъде около 7-мия метър. Проблемът е, че помпата не е била ползвана приблизително 10 години. Ел. Кабелът е прекъснат и затова трябваше да я изкарам за да я оправим, но тук дойде проблема - не помръдва, дори не знам на кой метър е. Помпата се държи на едно тънко въже и маркуча, които се чудя как при всичкото опъване не са се скъсали. Предположението ми е, че се е получил някаква вакуумна тапа от почва (почвата е глинеста) и вода. Тръбата не е прекъсната някъде, но се предполага, че при свръзката й със скалата, не се е получило добро уплътняване и през годините постепенно е падала почва и е станала белята като не е ползвана помпата да разбърква долу водата. Пусках маркуч със силна водна струя, но за кратко и засега нямам успех. Когато пусках маркуча и се потопи във водата след може би около метър ударих на твърдо, после малко пробих в "твърдото", но не много. Когато го изкарах беше с кал.
Въпросът ми е можете ли да ми препоръчате как бих могъл да разбия "нещото" и да извадя помпата - първо ако мога сам, после ако трябва да наема специалист (не знам какъв), съответно да не ми излезе много скъпо, защото алтернативата ни е просто да скъсаме въжето и маркуча и да пуснем нова помпа, а старата да я оставим долу.

Прикачен файл

Sonda.jpg
Sonda.jpg (71.96 KиБ) Видяна 7208 пъти
barborino - специалист
Какъв е диаметъра на обсадната тръба на сондажа? Каква е помпата?
pipilica - майстор
Ако помпата е центробежна има опция да пуснеш вода под налягане в маркуча и да подръпваш леко нагоре. Може също да пуснеш и тънка тръба (примерно PVC Ф25 или полиетилен Ф16) с която да разбиеш тинята с вода и да побутваш помпата надолу. Голяма игра ще е но имаш шанс ако е само тиня.
kozl - майстор
И какво налягане ще пуснеш по маркуча - това от чешмата ли? Щото ако е по-голямо най вероятно ще загубиш и маркуча. Щом се е затлачил сондажа ще е необходима услуга от сондажни специалисти.Те разполагат с необходимото оборудване.
Мисля си какво ли ще стане ако сондажа се пробва да се продуха с техника за промиване на канализация. Там маркуча е брониран и се работи с вода под високо налягане, която ще разбие тинята. И ше трябва да се вкара друга помпа пък, с която да се изпомпва калната вода и да се вкарва чиста под налягане докато се промие сондажа
DeyanS - специалист
Помпата е от старите руски, ще попитам дядо ми дали си спомня с точност, дано се сети. Обсадната тръба е може би 0,5 м. Сега отивам на там и ще измеря с точност и мисля, че дори ще мога да направя и снимка.
DeyanS - специалист
Обсадната тръба е 20 см. Не мога да кажа за вида на помпата, както и това дали е центробежна, единствено дядо ми си спомня, че е украинска или руска, потопяема, по това време (около15-20 г.) е имало само такива.
Реших да изпробвам с пускане на вода от чешмата директно в маркуча, който е свързан с помпата. Вчера налягането беше по-ниско от друг път, така че не знам дали това има значение, но когато отворих крана до край, отначало тръгна вода, може би колкото да напълни маркуча и после спря (следях водомера и стрелката не въртеше).
Иначе искам да отбележа, че отгоре вода има, а "твърдото" или "тапата" е някъде около метър след водата, затова предполагам, че може би помпата е затапила падаща почва и е станал някакъв вакуум. Опитах се да снимам, тръбата отвън и тръбата отвътре, водното ниво е някой и друг метър след крушката, от предпазливост не я пуснах по-надолу да не стане беля. :weedman:

Прикачен файл

Pompa-forum.jpg

Прикачен файл

Pompa-forum2.jpg
lov - майстор
Помпата вероятно е вибрационна и съвета с надуването през маркуча е неприложим защото тя има клапан а и за толкова време стоене под водата кой знае как се е вкаменила от варовика и всякакви други отлагания.
Пробвай с някакви парчета арматурни железа да си събереш накакъв колец и да се опиташ да ръчкаш около помпата.
Другото което се сещам е за накрайник за отпушване на канали към водоструйка. Имаше ги скоро на промоция. Купих си такъв но от принципа да има щото кога ми трябваше нямах. Не съм пробвал как работи но би трябвало да успее да разбие тинята която се е насъбрала около помпата и я заклинва.
В твоя случаи е както сам се справиш иначе с техника и баба знае ама такава вече освен че струва пара вече стана и трудна за намиране.
А и още нещо гледам че си пусна подвижна лампа да за снимаш. Като напече слънцето ползвай огледало. Освен че светлината е доста по силна и не ти пречи може и да успееш да видиш дъното през водата защото по принцип е много бистра. Тъкмо ще се ориентираш и какво е положенето с помпата.
brum - майстор
Тия за водоструйката дето отпишват канали пръскат само на зад. Тая вода дето пръскат на зад ги бута на пред и ги кара да влизат по каналите. Ако ще отпушваш с такова ще трябва да му продупчиш и една дупка от пред, че да има с какво да разбива тинята.
wpw - специалист
DeyanS написа:
, дори не знам на кой метър е.
Смятам, че това е вибрационна помпа, която хората наричаха "бибо". Имаше и руски и български. Ако в момента "дъното" или тинята е на около 8-10 метра, то тези помпи се пускаха до дъното и се вдигаха малко около 50 см. нагоре, за да не засмукват тиня. Ако е направено така, означава, че тинята над помпата е повече от 5 метра. В тази тясна тръба, наистина ще ти трябва специална машина за да можеш да извадиш помпата и да почистиш сондажа. Ще ти трябва помпа за тинеста вода и достатъчно количество вода с която струя да разбива или размива тинята. Моето мнение е да потърсиш специалист. След изчистването на сондажа ще имаш чисти отвори за навлизане на водата и поради голямата дълбочина ще имаш и по-голям резервоар.
Успех.
wpw - специалист
Не знам защо излезе два пъти мнението ми. Моля модератор да изтрие това!

Тема "Заседнала помпа в стар сондаж. Как да я извадя?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: