Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lov - майстор
brum написа:
Тия за водоструйката дето отпишват канали пръскат само на зад. Тая вода дето пръскат на зад ги бута на пред и ги кара да влизат по каналите. Ако ще отпушваш с такова ще трябва да му продупчиш и една дупка от пред, че да има с какво да разбива тинята.
Е то ако почне да пръска и на пред няма какво да я натиска за да влиза в мизерията. Та хода на пред се ограничава от подаването на маркуча. Пък каквото успее да разбие около нея.
И да не пускам нов пост. Не плашете толкова колегата с 5 метра тиня. Никой не е видял и сигурен какво е. По такива стари спомени да не се окаже че сондажа няма и 10 метра. За това му предложих да погледне и с огледалото и да опипа дъното с някоя арматура. Може и сондажа наистина да е толкова дълбок но да не са пускали помпата до дъното, а до място където си е имало достатъчно дебит или докъдето са им стигали маркучите. По селата в повечето случаи е така кой каквото има и като го задоволява не пипа повече щото може да се развали :lol: . Щом на долу няма обсадна тръба и е само скала може едно камъче да се е отлюпило и да заклини помпата към стената. За това първо със шиш да се опипа а после за се направи кукичка и да се пробва. А дори и да е много насипано от горе има елементарни ръчни приспособления този насип да се извади на горе. На ръка спокойно може да се направи все пак няма да пробива на ново. В тубата има доста клипове за ръчни сондажни приспособления но те не се различавак кой знае колко от това което е нужно за тука.
DeyanS - специалист
Благодаря на отговорилите до сега. Ще пробвам наистина като за начало да пробвам с импровизирано "шило". За дълбочината съм сигурен, защото откакто аз бях по-малък, дядо ми винаги ми е казвал, че сондажа е около 20 м, вече водния стълб си е толкова висок, но ще изпробвам и съвета за огледалото, най-малкото си е опасно да пускам така ток надолу.
Илчо Илиев - майстор
Интересна тема....
Навремето имаше ентусиасти който почистваха стари тоалетни-външни, не съм виждал на живо,но ми обеснява един такъв ''оператор'' на лайнер..
Набиват вода и я изсмукват и така докато изкарат ''залежите'', та дали няма да стане и този номер в тази случка..
Щом има съмнения за натрупана тиня/камъчки, да се пробва да се размие/разбие със струя вода от ''спартак'' и да се изпомпва от същия..
Мисля,че маркучите бяха под Ф200мм.
DeyanS - специалист
Да нямаше вода, щях да пусна един къртач, закачен на един удължител :toimonster:
Шегата настрана, преди да прибягам до наемане на някой, който и да е той, уикенда мисля да пробвам нещо по идеята за пускането на арматурата - ще пусна пак единия маркуч докато стигна до твърдо, ще измеря така дължината и ще намеря някой прът с таква дължина или ще опитам да сглобя за да имам по-добър контрол над "съоръжението" отколкото ако е вързано на въжета и ще приложа малко готварски принцип, здраво бъркане с черпака, пък ще видим.
Dam46 - специалист
Има начин, нестандартен.
Последна промяна от Dam46 на пон юни 02, 2014 9:10 pm, променено общо 1 път.
DeyanS - специалист
Днес и аз след мненията в темата, започнах да си представям някакъв вид механична кука, която пускам прибрана и като премине през помпата се отваря и я закача и я издърпвам :)
Krass - майстор
Еърлифт ще свърши работа.
lov - майстор
Начини много и вероятно има някакво решение но докато не се пробва всичко е божа работа. Преди време се бях запалил на тая тема със сондирането защото в мястото ми няма как да влезе машина. Поразгледай клипчетата които са на тази тема по точно какви джаджи ползват за да дълбаят и вадят пясъка. В твоя случай ще е по лесно защото е само най финна утайка.

https://www.youtube.com/results?search_ ... Water+Well
А тези клипчета са правени до колкото разбирам с образователна цел.
https://www.youtube.com/results?search_ ... l+drilling
Krass - майстор
Дори и да извадиш помпата, пак ще трябва да изчистиш калта. Така че еърлифт.
DeyanS - специалист
Възможно е да е така. Но имам предположение, съответно надежда, че калта е малко и с измъкването на помпата ще се разчисти. Ще видим, ще пробвам, пък ако не става вече ще се търсят специалисти, ама специалисти. Междудругото ако някой знае за Бургас такива ще съм му благодарен да ме насочи към тях.

Тема "Заседнала помпа в стар сондаж. Как да я извадя?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: