• 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 385
Ел. инструментите. Консумативи.
Тани - модератор
fore написа:
Електрическите триони са за кастрене на клони. От електромотор, въртящ момент трудно ще извадиш, "съединителят" -водещото колело е доста по слаб и самите машинки не са изработени да издържат на големи натоварвания.
Изображение

:?

От графиката се вижда, че е точно обратното!

fore написа:
А най ми е смешно като видя електрическа коса 1000-1500 вата с корда и към нея дали и трилъчев диск ?

Този диск е за голям откос, а големият откос е вследствие на големият въртящият момент при мощните бензинови коси.
Нямам много голям опит с моторните коси - засега само десетина часа, но ми направи впечатление, че с трилъчевия диск, косата се мъчи много по-малко. Откакто набрах смелост да го сложа, само с него кося, а слагам кордовата глава само за места покрай бордюри и камъни. В такъв случай, каква е причината да се ползват предимно кордовите глави при косене? Въпроса ми е сериозен и към всички!
fore - майстор
Причината е точно тази - металният диск е доста опасен особено при срещата си с камъни, бордюри и по твърди предмети. Самият той се износва при досега си с тези предмети и отчупените парчета от твърдото тяло стават като шрапнели.
Аз ползвам моторна коса Хускварна и тя не среща никакви затруднения при работата си с корда-реже всичко наред до издънка тип дръвче.
Вече тези издънки искат диска, които в случая е квадратен при мене. Прави ми впечатление че с диска - инерцията на свободен ход е голяма и диска е доста тежък и инерционен.
Единствено това може да помага на ел мотора -тежестта на диска, но след като се развърти веднъж.
Аз лично не бих ползвал ел коса. Може и да съм предубеден. Но имах Колибри-Бензиново за косене което се мъчеше в по гъсти треви и бурените му се опираха. Диск не беше предвиден от производителя. Та незнам как ще се справи ел коса с диск, но трябва да пробвам и тогава мога да кажа дали наистина е по добре от кордата в този случай.

Графиката за оборотите /въртящият момент ми прави впечатление, че е за авто мотори и не мисля че е коректна в този случай.
Тани - модератор
Упс, извинявам се! Подведох се при отговора и започнах да говоря за моторни коси в тази тема. Преместих дискусията в по-подходяща тема

Относно графиката - тя е сравнение на ДВГ срещу електродвигател. Всеки един електродвигател има относително постоянен въртящ момент в голям диапазон от обороти, а всеки един ДВГ има максимален въртящ момент само в много тесен диапазон? Нима двигателите на моторните инструменти са някакво изключение?

Относно моторните триони - електрическите са по-удобни за дейности при които се изисква кратковременна работа - обикновено в строителството и при кастрене. Тогава не се налага да палиш триона 20-30 пъти на час или 100-200 пъти на ден. Освен това са доста по-икономични ( гориво) и мнооого по-рентабилни (ремонти, резервни части, консумативи) За по-големи мощности, отдалечена работа и относително голямо натоварване без почивки, предимство имат бензиновите триони! За рязане на дърва на двора, и двата вида ще свършат работа!
koveslav - майстор
al4o написа:
prascho написа:
Явно гледа лесната лайсна... А иначе като мощност електрическите как са? По-слабички ли са?

П.П. Лапсус
Е като мощност бениновите според мен са по добри
При конструиране на разни такива машинки,1kW електрически двигател се заменя с 2kW двигател с вътрешно горене.Иначе ДВГ-то трябва да се пържи винаги на макс,а за електромотора макс=нормалния режим на работа.Като работа,може да се каже,че бензиновите до 2,0-2,5к.с. са наравно с електрическите резачки.Но,тук идва голямото "НО". Повечето електрически са прекалено бавни,там е врътката.Трябва да е мин.13-14 м.с. скоростта на веригата,иначе резачката си остава просто трион."Гладкото" и бързо рязане на веригата става около 14-15 метра в секунда скорост и нагоре!При ниските обороти,за да имате добра скорост на рязане трябва да правите по-голямо подаване,което дефакто си е голям натиск върху шината.Мощност 1800W e предостатъчна за бита и 10куб. годишно.Масово продаваните евтини машини са със скорост на веригата от 8 до 11м.с. и с неправилно обявени мощности.Правят им големи предавателни числа на редукторите,за да не им се претоварват електродвигателите. От там идват и лошите отзиви за тях.Заложете на добра марка,с ясно обявени параметри,но и с разумни цени и наличности на резервни части и по възможност да е със стандартни,а не със специализирани само за нея шини,вериги и консумативи!!!!Иначе ви излиза "дебело" тока.
Ето ги най-бързите и добри електрически на пазара: Макита-13,5м.с скорост,Партнер и Мак-15,5м.с.,Щил 16м.с. Макитата е най-запасена откъм части и частите са с ниски и достъпни цени.Освен това на нея и отговарят стандартни шини и вериги,докато на другите ме съмнява това да стане.
koveslav - майстор
Ето и една идея в стил "Направи си сам".На една бавна електрическа машина на един познат(не помня вече и модела) и изработихме ето такова колело за монтаж на сменяем ринг за верига.Вместо оригиналното колело с 6 зъба,сега ползва сменяем ринг 7 зъба и на практика по този начин и вдигнахме скоростта с около 20 процента и започна наистина да реже,а не само да "стърже".Естествено,човека си занесе веригата да я удължат,за да отговори на промените.

Прикачен файл

Photo0169.jpg
Тани - модератор
Потвърждавам от личен опит, че на електрически трион Макита сава верига от Щил. Дори ми се струва, че реже много по-добре от фабрично монтираната, но може и мнението ми да е субективно.
mitko64 - майстор
Имам и моторен, и електрически, та да споделя и моите впечатления. Електрическия по мои наблюдения от дебело се не плаши, както и от твърдо, реже си 30- 40см дъбови трупи, без проблем, ако това е критерий. Лошото е, че след около 30мин. работа трябва да го оставиш поне още толкова да се охлади, което ако си на зор, е неприятно. Веригите и на най- мощните 2400W са си със ситна стъпка и малки зъби и имат по- малка производителност от мощните бензинови. Друг недостатък според мене е, че болшенството модели са със система за бързо опъване, която създава проблеми. За поваляне, с тези кабели , са неудобни и опасни. За предимствата всички се досещаме.
iivanov - майстор
koveslav написа:
При конструиране на разни такива машинки,1kW електрически двигател се заменя с 2kW двигател с вътрешно горене.
Не съм много съгласен.Според тази логика електрическата коса на свакото с 0, 85 kw е по-мощна oт моята бензинова с1, 6 kw. :?
koveslav - майстор
Тани написа:
Потвърждавам от личен опит, че на електрически трион Макита сава верига от Щил. Дори ми се струва, че реже много по-добре от фабрично монтираната, но може и мнението ми да е субективно.
Точно така е.Аз ползвам дори и друга шина.А относно загряването,не знам при тебе как е,но аз имам чувството,че е винаги лед студен електромотора на Макитата,дори и след сериозни подвизи.Правил съм и по три-четири часа рязане,точно както с бензиновия.А относно кабелите-много по-безопасно и лесно е да се съобразиш с кабела и да си подготвиш спокойно следващия "ряз" със спряла машина в ръка,отколкото докато държиш работещ,горещ и пушещ двигател.И аз съм с бензинов и ел.трион и винаги и при всяка възможност ползвам електрическия-много по-удобно,спокойно и безвредно се работи.
koveslav - майстор
iivanov написа:
koveslav написа:
При конструиране на разни такива машинки,1kW електрически двигател се заменя с 2kW двигател с вътрешно горене.
Не съм много съгласен.Според тази логика електрическата коса на свакото с 0, 85 kw е по-мощна oт моята бензинова с1, 6 kw. :?
Ръчния инструмент го чувстваш и можеш да се съобразиш как да го товариш.Но я помисли защо паркова косачка с 1 или 1,1кW на ток,когато е с бензинов мотор е поне 3к.с.,т.е. 2кW и отгоре.Циркуляри за рязане на дърва съм правил няколко и от опит мога да ти кажа,че за да замениш 4 или 5kw електромотор,ти трябва 8-10kw дизел,за да стане надеждна и дълготрайна машина.Ако е само за спорта,т.е. не те интересува дълготрайността и икономичността на техниката става с по-малко,но.....
  • 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 385

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: