Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Duke_BG - специалист
имам нужда от съвет :
къща на два етажа с един бойлер и три бани на 2 ет, и една на първия + кухня
как най-добре да се направи управлението на рециркулационната помпа ?

върти ми се една идея в главата :
да се сложи по едно реле към лампите на трите бани горе, като се свържат нормално отворените им контакти в паралел и да се пусне кабела до котелното на първия етаж ...

ако темата не е за този раздел моля модераторите да я метнат в електро-то :)
MamaMy - майстор
За през деня когато няма да се ползват лампи може да монтираш паралелно на релетата по един бутон. Или пък вече долу да монтираш един седмичен таймер на който да програмираш всеки ден от седмицата от колко до колко да се пуска помпата. Може да монтираш и по един датчик за движение, а може да направиш всичко на куп. :)
VLADO66 - майстор
Има модел на Грундфос с таймер и топлинен датчик на половин цол.Нямам възможност да търся в момента.
turbocharged - специалист
http://pompite.com/циркулационни/up-com ... t-15-14-BA
Аз си монтирах такава, но не съм я ползвал още. Монтажа е елементарен и много прибран. Има температурен датчик на лентов кабел които се закрепя към изхода на топла вода на бойлера. Според описанието вградената логика помни кога се ползва топла вода и включва и изключва помпата.
Duke_BG - специалист
проблема с датчиците за движение на 220 в е че имат и регулировка по осветеност и време не съм сигурен до колко може да се шунтира фактора осветеност иначе датчика за движение е идеален ще пусне помпата за някакво време и ще изключи като няма движение.
но май трабва да се комбинира и с термо датчик да изключи когато върне достатъчно топла вода ??
MamaMy - майстор
Датчика за движение си работи съвсем добре на всякаква осветеност. От пълна тъмнина до абсолютно светло. А варианти и комбинации с датчици колкото искаш. Фантазия да имаш. Според мен няма нужда от термо датчик. Просто засечи помпата за колко време доставя топлата вода и настрой времето на датчика за движение. Мисля, че за 2-3 минути повече няма да те набута с много ток.
Duke_BG - специалист
в крайна сметка пуснахме един кабел 3х1.5 да обиколи всички бани и да слезе до таблото за управление на солари, котел, бойлер и т.н.

Ще сложим датчици за движение в гипсокартона над вратите , и помпа с термодатчик.

не е проблем тока който ще изгори помпата, а това че ще топли излишно пода.
а тези т.н. "умни" помпи не могат да предвидят кога ще ти кефне да си вземеш душ :)

Тема "рециркулация на топла вода в къща - управление на помпата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: