Ел. инструментите. Консумативи.
vencil - специалист
Ето снимки как го направих, работи идеално.
Изображение Изображение
sabi69 - специалист
Този *проклет*поялник не става за нищо освен за пирограф -- по-добре си вземи един обикновен 100W щом ще се запояват филтри, при тях температурата се регулира като се движи човката напред и назад докато се намери оптималната температура.Преди да се започне да се запоява с новата човка е добре да се накове с чукче за да се сбие медта , тогава се оформя човката с пила - така човките издържат много повече от изяждане на припоя.
batVenci - специалист
На времето от старите майстори разбрах, че по-добър вариянт за човка на индукционен поялник няма, от тел от живачна лампа. С такава тел може да се кара години наред, като поялника загрява бързо - телта, не поялника, освен това лесно се калайдисва. И аз преди това (преди по-вече от 20 години) си играх с разни други телчета, меден проводник и т.н., но когато сложих въпросната тел от живачна лампа, не съм си и помислял за друга тел...
Истината е, че тази тел от живачна лампа е с изключителни свойства и устойчивост на висока температура и други неблагоприятни условия при запояване с различни флюсове. Например когато запоявах с меден проводник, то тази човка издържаше не по-вече от седмица. С човка от тел от живачна лампа може да запояваш години наред...
todortv - майстор
batVenci написа:
....тел от живачна лампа...
+1 :supz: Сега се сещам, че след черната тел го зарязах с такава от живачна лампа.
vencil - специалист
batVenci написа:
На времето от старите майстори разбрах, че по-добър вариянт за човка на индукционен поялник няма, от тел от живачна лампа...
Сега като ми каза за живачната лампа се сетих че и ние навремето използвахме такива =D> . Сега някой ако даде идея от къде да открия такава лампа-стара, изгоряла каквато ще да е ще е супер.
batVenci - специалист
Основно уличното осветление, както и осветлението на промишлените обекти, ползва въпросните живачни лампи. Така че, може да се търси от поддръжката на тези обекти...
sian - специалист
Живaчните отдaвнa сa изместени от нaтриеви.....по горе писaх от кaкво дa си нaпрaвите човки. С тaкaвa човкa от зaкaчaлкa се зaпоявa ежедневно от 3 години и не е мръднaлa.
hidrazin - майстор
И какво като са изместени от натриеви? Те си имат същия тел дето държи вътрешния балон. Все си мисля че е по-лесно да се намери такава ламба, отколкото тъпата закачалка от химическо чистене. Също така става и спица от колело. Разбира се дебелината и дължината на човката зависят от поялника. Освен това такива човки има и по магазините:
ЧОВКИ ЗА ПОЯЛНИК
http://www.hit-electronics.com/za-vas-t ... ialnik.htm
:partyman:
ESPACE - майстор
Аз пък се чудя как може да запояваш ежедневно и да ползваш такъв компромис като индукционния поялник. Имам един, не помня кога съм го ползвал последно и изобщо не ми липсва. Скъсва ми нервите.
hidrazin - майстор
Винаги съм ги мразел. :-D Става само за любителска работа.
:partyman:

Тема "Смяна на човката на индукционен поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: