Понеже в работата ми понякога се налага пробиването на метал, например дограми PVC с метален профил в тях, търся свредла за метал 6mm с голяма дължина, които да издържат на повече от няколко дупки и имат толеранс на работа без охлаждане, понеже не на всяка дупка може да се налива нещо за охлаждане и не може да се пробива един профил 1 час. Моля да дадете съвети какви свредла биха били подходящи. Последното беше за 7лв, издържа няколко дупки и след това и като луд да натискаш, полза няма - не може да се пробива с него, изтъпи се. Ползвам бормашина на SPARKY с безключов патронник.
Ел. инструментите. Консумативи.
thinkpad
- майстор
41 мнения в "Стабилни свредла за метал"
didoni_
- специалист
Преди три седмици пробивах парапета на терасата,за да го обшивам с алуминиеви лайстни и отидох в практис,казах че ми трябва бургия за метал:предложиха ми на Бош,6мм исках.
Имаше от 2,90лв и 5,90лв с титаниев връх,аз взех 2 от 2,90.
И отидох,сложих на бормашината и пробих с тия свредла 2 дупки в метал 8мм и моята е Спарки от 0-2800об. охлаждах и се заоблиха върховете,и двете и в коша.Върнах се и взех и от 5,90лв.
Е няма нищо общо с предишните, 11 дупки направи и върхът й остана като нов.
П.П Много пъти се убеждавам че,евтиното излиза скъпо,не винаги
Имаше от 2,90лв и 5,90лв с титаниев връх,аз взех 2 от 2,90.
И отидох,сложих на бормашината и пробих с тия свредла 2 дупки в метал 8мм и моята е Спарки от 0-2800об. охлаждах и се заоблиха върховете,и двете и в коша.Върнах се и взех и от 5,90лв.
Е няма нищо общо с предишните, 11 дупки направи и върхът й остана като нов.
П.П Много пъти се убеждавам че,евтиното излиза скъпо,не винаги

griffin
- майстор
Колега не знам от кой град си но огледай по железариите, преди време се наложи да пробиваме 80-на дупки в винкел за относително кратко време, тогава бяхме взели 2-3 свредла 4-ка за пробиване на водещата свредлата бяха от обикновенните български а за крайния диаметър 8-ца бяхме взели някаква чешка бургия която беше с скосени пера(страната която е на гърба на режещото перо беше с по малка площ) от там падаше триенето загряването и съответно нуждата от охлаждане. По спомен 8-цата беше 8-12лв диапазона бургията беше с подобен връх може би малко по скосен

, но все пак нещо подобно.
Аз си заточвам свредлата по подобен тертип, като преобладаващата част са обикновенни черни български от най-евтиния тип и режат доста добре без да се изтъпяват често. Ако ти се занимава може и да пробваш да смениш заточката. Подчетавам не съм спец по метали и заточки, но опитами е такъв колкото и грешно да го правя.
Другото което е не карайте на прекалено висока скорост, не знам с какво пробивате и на самото свредло може да му капвате по 1 капка масълце от време на време.

, но все пак нещо подобно.
Аз си заточвам свредлата по подобен тертип, като преобладаващата част са обикновенни черни български от най-евтиния тип и режат доста добре без да се изтъпяват често. Ако ти се занимава може и да пробваш да смениш заточката. Подчетавам не съм спец по метали и заточки, но опитами е такъв колкото и грешно да го правя.
Другото което е не карайте на прекалено висока скорост, не знам с какво пробивате и на самото свредло може да му капвате по 1 капка масълце от време на време.
thinkpad
- майстор
didoni_ написа: Имаше от 2,90лв и 5,90лв с титаниев връх,аз взех 2 от 2,90.За 6,90лв беше взето свредлото, такова лъскаво - не го знам какъв материал е било точно. Факт е, че след няколко пробивания на дограма нищо не става от него. За това искам и съвет. Не мога постоянно да се ядосвам и да натискам като луд.
dragozow
- майстор
Ето и от мен кобалтови на Хитачи:
http://www.argo-market.com/Search?q=%D0 ... 0%B2%D0%B8
Гарантирам че са много добри.
http://www.argo-market.com/Search?q=%D0 ... 0%B2%D0%B8
Гарантирам че са много добри.
didoni_
- специалист
thinkpad написа:Аз казвам за моята Бош,че ми свърши работата и тя е лъскава.didoni_ написа: Имаше от 2,90лв и 5,90лв с титаниев връх,аз взех 2 от 2,90.За 6,90лв беше взето свредлото, такова лъскаво - не го знам какъв материал е било точно. Факт е, че след няколко пробивания на дограма нищо не става от него. За това искам и съвет. Не мога постоянно да се ядосвам и да натискам като луд.
Тая дограма не е ли от алуминий дето пробиваш?
thinkpad
- майстор
didoni_ написа:Аз казвам за моята Бош,че ми свърши работата и тя е лъскава. Тая дограма не е ли от алуминий дето пробиваш?Дограмите са от PVC/AL, но често имат вътре в тях, някъде по средата дебели метални шини. Ако беше само PVC/AL, можех и с отвертката да направя дупка. Обаче в случая свредлата се загряват, изтъпяват в средната шина за нула време, дори когато не задържам, ами работя на тласъци, за да не прегряват.
Не знам каква е била бургията, така я купиха от железарията, видях цената 6.90лв отгоре. Не им разбирам на свредлата много, честно казано. Знам как да дупча, когато ми потрябва. За това и пуснах тая тема за съвети. Хубаво е и да е нещо популярно, което лесно се намира във физически магазини, защото поръчката от интернет общо взето е много тегав вариант.
anabolicbeast
- специалист
Колега, препоръчвам ти свредла с титаниево покритие(златисти са)! Ползвам на Tivoly (френски) от OLX - вторият линк, от който е дал EDI човекът продава такива. Купувал съм и кобалтовите на Бош същите от линка и не съм никак впечатлен, почти нямаше разлика с обикновените HSS! Купих и кобалтови на Tivoly за проба, но още не мога да кажа нищо за тях. Вече си купувам предимно с титаниево покритие, защото са страшно износоустойчиви, а на конкретната марка са и много добре заточени - правят идеална спирална стружка! http://olx.bg/svredla-s-titanievo-pokri ... -i48317689
MrMurdjo
- майстор
Алуминият също е метал.
Желязо не трябва да се пробива на пулсации и с прегряване на материала и на свредлото. Температурата влияе зле и на двете. Получава се някакво повърхностно втвърдяване на желязото, не бих се наел да обясня как и защо, но при следващо натискане, свредлото захапва по-трудно.
Пробива се със сравнително ниски обороти и постоянен натиск. С малко практика се усеща кога свредлото реже здраво и хвърля големи стружки (които спомагат да отвеждане на топлината, апропо).
Същото важи и за алуминия - колкото повече зор му се дава, толкова повече се нагрява, топлинно разширява и стяга свредлото, стружките започват да се размазват и направо се спояват за него.
У нас се продават свредла за пробиване на инокс (неръждавейка), които имат подобна геометрия на заточването.
А който е мераклия, ето тук има доста информация
http://www.gadgetbuilder.com/DrillSharp.html
Желязо не трябва да се пробива на пулсации и с прегряване на материала и на свредлото. Температурата влияе зле и на двете. Получава се някакво повърхностно втвърдяване на желязото, не бих се наел да обясня как и защо, но при следващо натискане, свредлото захапва по-трудно.
Пробива се със сравнително ниски обороти и постоянен натиск. С малко практика се усеща кога свредлото реже здраво и хвърля големи стружки (които спомагат да отвеждане на топлината, апропо).
Същото важи и за алуминия - колкото повече зор му се дава, толкова повече се нагрява, топлинно разширява и стяга свредлото, стружките започват да се размазват и направо се спояват за него.
У нас се продават свредла за пробиване на инокс (неръждавейка), които имат подобна геометрия на заточването.
А който е мераклия, ето тук има доста информация
http://www.gadgetbuilder.com/DrillSharp.html
Тема "Стабилни свредла за метал" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература