Проявете вашата изобретателност.
moimoimoi - майстор
скоро на един приятел смених халогените лунички 35 вата с лед 3 вата/ недимеруеми/
всичко е на 220 волта.
халогенките се захранваха през димер .и понеже при всяка смяна на халогенка с лед следва проба дали работисе установи че лед луните подлежат на димиране,обаче като смених всички халогенки с лед вече не искаха да се димират,стана ясно че може би е нужно да има халогена луничка в веригата,вързахме една и о чудо пак се димират,обаче не е естетично сред всички лед луни да има една единствена халогенка и решихме проблема по следния начин:
взехме три халогенки като на снимката ,вързах ги последователно и ги скрих в окачения таван от гипскартон който е,при пълно натоварване върху всяка от малките халогенки в тавана има само 75 волта и светят като 4 вата,т.е. не отделят много топлина и няма опасност от изгарянето им нито от пожар в тавана
така на цената от 5 лева за три мини-халогенки получихме ефекта на димирани лед луни
а само за сравнение обикновена ллед луна е 5 лева а димеруема е 15 лева

Прикачен файл

product_large_32011.jpg
product_large_32011.jpg (23.38 KиБ) Видяна 12429 пъти
hidrazin - майстор
Полезна информация. Хубаво беше да покажеш и какви са LED луните дето си сложил.
:partyman:
moimoimoi - майстор
led луничките са на марка V-TAC
3вата/220волта,цената им заедно с фасунга GU10 беше под 5 лева,старите халогенки бяха 35вата и може да се каже че светят 1:1

Прикачен файл

vt-1838-gu10-nw_n.jpg7.jpg
vt-1838-gu10-nw_n.jpg7.jpg (89.13 KиБ) Видяна 12351 пъти
Gnus - специалист
Нещо не се връзва. Халогенката, която си показал, е с цокъл MR16 и, ако не се лъжа, работи на 12 волта, а GU10 - на 220.
brum - майстор
Няма как 3 вата LED луна да свети колкот 35 вата халогенна лампа. Ето ти бърза сметка - 35 вата по 20-25 лумена/ват = 700 - 875 лумена. Тая LED лампа трябва да е 250 лумена на ват за да догони халогенната лампа. А там и 100 лумена на ват са си добро постижение.

Имам в нас едни по 7.5 вата. Две гнезда са с лед луни, 2 гнезда с халогенни лампи по 35 вата. Там вече не можеш да познаеш кое е LED и хое е халогенна.
moimoimoi - майстор
старите халогенки бяха с цокъм MR16 на 220 волта
новите лед са с цокъм GU10 пак на 220 волта
за да могат да се димират вързах 3 халогенки като тази на снимката за да могат да влязат през отвора на луничката и да влязат в тавана без да се сваля самото тяло на луничката

за осветеноста може и да сте прави,но халогенките никога не са били всичките здрави,все имаше изгорели и затова може да ми се струва че светят 1:1,но и в двата случая имат нужда от димиране/намаляне на силата на светлината

Прикачен файл

ДИМ-ЛЕД.JPG
ДИМ-ЛЕД.JPG (22.1 KиБ) Видяна 12310 пъти
c5pro - специалист
никъде не споменаваш,какъв траф ползваш.
да беше сложил едно витково швабе с грец,щеше да си спестиш гимнастиката с допълнителнителната халогена гирлянда сътворена в двойния таван.
valentino76bs - майстор
c5pro написа:
никъде не споменаваш,какъв траф ползваш.
д
Не споменава защото няма....нали си пише 230 в.
spalxy - напреднал
Възраждам темата, защото се оказах в подобна ситуация като автора и. Преди няколко месеца правих окачен таван и сложих 7 луни на V-TAC с 120 градуса ъгъл на светене и по 5w бройката. Сега реших, че понякога са ми силни и си взех димер за да ги намалям, но в последствие установих, че луничките не са димиращи се. Тъй като намирането на димиращи се луни с ъгъл над 100 градуса е изключително трудно, пък и скъпо удоволствие намерих тази тема и реших да опитам с една обикновенна крушка с нажежаема жичка във веригата и о чудо, луничките се димират без проблем. Сега дилемата е как по елегантно да сложа консуматор във веригата, който да не е грее чак толкова, за да мога да го скрия в окачения таван без да се притеснявам, че ще направи пожар. Ще се радвам за идеи и препоръки :)
moimoimoi - майстор
е нали виждаш горе схемата, връзваш 3 последователно и така греят по малко
допълнително може да сложиш под тях парче ламарина че да не нагряват хартията на гипскатрона

Тема "димиране на лед луни" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: