Всичко за дърводелството
SithLurker - специалист
Направих някой промени и мисля това да остане окончателния вариант.

Разделих гардероба на 4 вместо на 3 части и го направих с 2 врати. Оставих и място за по-големи неща като одеала и възгалвници. (в първата версия не бях предвидил)

Намерих крачета за гардероб и ще сложа 10 бр. (трябва да са достатъчно)

Теоретично при таван 255 см. Не трябва да е проблем да се сглоби на земята и да се изправи. След това ще трябва да се наклони малко за да се завинти единия ред крачета. (другия ред няма да пречи на изправянето) Сметките излизат, но ще трябват двама помощника за 5 мин.

Преди да поръчам дъските може би все пак ще е добре да взема крачетата, за да не се окаже че реалния размер е различен от този на чертежа.

Освен дръжките на RamaPlus мисля направо да поръчам и останалите части на механизма. По този начин ще си спестя издълбаването на канала за долните водачи на Omega, а и може би ще изгелжда малко по-добре естетически с тези хоризонталните алуминиеви профили и от горната и от долната страна.

За тези механизми нали мога да разчитам че размерите от чертежите са верни? Да поръчвам кантирането и разкроя без да чакам самия механизъм за да сверявам размерите.

Прикачен файл

wardrobe v03b.jpg
тук не са нарисувани алуминиевите профили и затова свети около вратите.
wardrobe v03b.jpg (17.9 KиБ) Видяна 3517 пъти

Прикачен файл

wardrobe v03.jpg
основни размери
wardrobe v03.jpg (36.17 KиБ) Видяна 3517 пъти
SithLurker - специалист
Имам и малко неясноти около кухнята. Тя е сравнително проста. Без сложни чупки.

Идеята е горния ред да е максимално високо. Предвидил съм все пак 5 см между горния ред и тавана. (за да може да се закачи лесно на релсата)

Това което не ми е е съвсем ясно е за слагането на мивката. На цветната картинка се вижда със син цвят какво е стандартното място на напречните плоскости (царги?) Със зелено е нарисувано къде мисля да ги преместя за да може да не се режат като се прави отвора за мивката. (иначе май ще пречат на скобите с които се закача)

Това ще стане ли така както съм го замислил или пропускам нещо? Ако някой вижда някакви пропуски или проблеми да казва.

Прикачен файл

kitchen c.jpg
отвор за мивка. синьо = оригинално разположение; зелено = къде да се преместят
kitchen c.jpg (37.4 KиБ) Видяна 3484 пъти

Прикачен файл

teka 1C1E max.jpg
това ще е мивката
teka 1C1E max.jpg (76.69 KиБ) Видяна 3484 пъти

Прикачен файл

kitchen b.jpg
изглед отзад
kitchen b.jpg (63.75 KиБ) Видяна 3484 пъти

Прикачен файл

kitchen a.jpg
изглед отпред + размери
kitchen a.jpg (52.85 KиБ) Видяна 3484 пъти
joroantonov - специалист
На шкафа където е коритото слагай вертикална царга отгоре отпред и отзад долу на дъното отзад отгоре не се слага - само пречи дори и да влезе коритото няма да може да се сложи батерия. На съседния шкаф с хоризонталните бленди си бележи къде са щипките и им направи място да не надигат. Видях че размерите са на Teka - 90 процента от мивките са им криви пробвай я в магазина дали ляга в равнина. Доколкото те разбрах горния ред ще го закачаш на профил. Не си усложнявай нещата вземи си окачвачи за шкафовете които се монтират вътре и директно си ги закови.
FMaster - специалист
Колега, проекта на кухнята не струва ! Правен е от човек, който нито е готвил, нито е вложил грам старание и мисъл в проекта !
SithLurker - специалист
Кухнята е бокс 1.7 м на 3.3 м със една ниша 1 х 0.7 (там където се намира Г образния шкаф)

Нишата е логичното място на хладилника. Между шкафа колона и нишата е комина и съответно там някъде трябва да е аспиратора и котлона.

Мивката е изтеглена в другия край по съвет на човек който е готвил. (освен това е архитект/дизайнер) Аргумента беше че жените обичат да зяпат през прозореца докато шетат (прозореца/терасата е в този край)
Прозореца предопределя и това че високите засенчващи неща трябва да са в другия край за да не хвърлят сянка.

Няма да е супер функционално като малка кухня с 1 м2 празно място заобиколено от шкафове, където всичко ти е буквално на 1 ръка разстояние, но помещението в случая предопределя нещата да изглежтат горе долу така както изглеждат.
joroantonov - специалист
SithLurker написа:
Кухнята е бокс 1.7 м на 3.3 м със една ниша 1 х 0.7 (там където се намира Г образния шкаф)

Нишата е логичното място на хладилника. Между шкафа колона и нишата е комина и съответно там някъде трябва да е аспиратора и котлона.

Мивката е изтеглена в другия край по съвет на човек който е готвил. (освен това е архитект/дизайнер) Аргумента беше че жените обичат да зяпат през прозореца докато шетат (прозореца/терасата е в този край)
Прозореца предопределя и това че високите засенчващи неща трябва да са в другия край за да не хвърлят сянка.

Няма да е супер функционално като малка кухня с 1 м2 празно място заобиколено от шкафове, където всичко ти е буквално на 1 ръка разстояние, но помещението в случая предопределя нещата да изглежтат горе долу така както изглеждат.
Интересно ми е защо отговаряш при така изказано мнение. От пръв поглед е ясно че става въпрос за кухня тип коридор и единственото което бих сменил са местата на горните врати, но всеки има собствен вкус и не мисля че някой би ти наложил мнението си по този груб начин като Колегата отгоре.
SithLurker - специалист
joroantonov написа:
Интересно ми е защо отговаряш при така изказано мнение. От пръв поглед е ясно че става въпрос за кухня тип коридор и единственото което бих сменил са местата на горните врати, но всеки има собствен вкус и не мисля че някой би ти наложил мнението си по този груб начин като Колегата отгоре.
Това което написах, макар и предизвикано от поста на FMaster не е точно отговор на него (виждаш че не съм го и цитирал)
Тази информация по скоро я написах защото може да послужи на хора които дават по-конструктивни критики и съвети, като теб например, да посочат нещо което съм пропуснал евентуално.

Иначе колегата явно е приел съвсем буквално думата "критики" от заглавието на темата. :)

Между другото за мивката си 100% прав. Тека е и е крива, но вече беше купена. Единия ъгъл откъм отцедника е натиснат надолу (тоест там ще наддига) Ще се опитам да натисна в обратната посока с парче дъска, за да не изкривя и това което си е право в момента.

За закачането на горния ред мислех да ползвам профила и за да се изравни малко стената. Стената е крива (наклонена назад) и горе е близо 2 см по-навътре от долу. Като се сложи профила ще се изравни горе долу с долната част на стената. Освен това тези окачвачи за релсата би трябвало да позволяват по-добро регулиране.
SithLurker - специалист
Дойде време да лепя гърба на кухнята за стената. Четох тук във форума но не ми е съвсем ясно все още как точно ще стане това.

Не знам колко монтажно лепило да слагам, само на гърба ли се слага или само на стената или и на двете повърхности. За гръб 270 х 65 см колко лепило трябва да сложа?

Колко дена след като го залепя мога да редя горния ред шкафове?
joroantonov - специалист
SithLurker написа:
Дойде време да лепя гърба на кухнята за стената. Четох тук във форума но не ми е съвсем ясно все още как точно ще стане това.

Не знам колко монтажно лепило да слагам, само на гърба ли се слага или само на стената или и на двете повърхности. За гръб 270 х 65 см колко лепило трябва да сложа?

Колко дена след като го залепя мога да редя горния ред шкафове?
Слагай универсален силикон, много хора хвалят монтажното лепило, но много често съм виждал как изпуска след време. Ако ти е права стената на гърба нанасяш по 4те страни и през 20тина санта на зиг-заг по вертикал, ако е гърбава и крива слагаш на "кюфтета" през 20-30 см на три реда. Предварително си направи дупките за контакти и ключове ако имаш такива. Горния ред може да си го монтираш веднага. Ако ти отваря гърба от стената на видимия край, може да го натиснеш към стената с винтове под водобрана и отгоре на мястото на шкафа с планка. Съответно, крайния шкаф ще изчака с ден до монтажа.
radius - майстор
joroantonov написа:
На шкафа където е коритото слагай вертикална царга отгоре отпред и отзад долу на дъното отзад отгоре не се слага - само пречи дори и да влезе коритото няма да може да се сложи батерия.
Означава ли че съм късметлия щом сложих без проблем батерията при наличие на царга отзад?

Тема "Проектиране на мебели за апартамент - съвети и критики" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: