• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 96
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
boltik - специалист
Здравейте,някъде прочетох,че в бъдеще човек ще бъде зависим от 3Д принтерите.Те щели да се превърнат в първа необходимост.
То и преди 25-30 години така беше с компютрите.
hygro - майстор
С фотореактивна смола и вграден UV светодиод:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rWdZZuCgxGs[/youtube]
kekata - напреднал
Нещо ново по темата за 3д принтерите? Извън България са много разпространени и технологията се развива непрекъснато, има вече хибридни модели - 3д принтер и ЦНЦ в едно, скоро гледах и проект за 3д принтер работещ със стомана и титан.
Няма ли събития, свързани с 3д принтери в България? Изложения?
Относно ардуино - да, има ЦНЦ машини, работещи с него - например http://www.shapeoko.com/ Shapeoko 2 - цената на цялата машина с фрезичката е 649 долара :) базата е ардуино и има супер силно общество, което я доразвива и подобрява - можете да си изтеглите плановете безплатно.

Единствения проблем с Ардуино базираните платки е ниския ампераж на стандартните драйвери - около 2.2А максимално. Има направени и за повече, но са и по-скъпи. Така че, основно се ползват НЕМА17 мотори.

Относно компютър под Уиндоус да управлява машини - ами че например Кука промишлените роботи работят под Уиндоус :) и няма никакви проблеми.
edesign - специалист
накратко по твоите питанки:
1. цнц и принтер в едно в реалния свят е безсмислено, освен ако не е с демонстративна цел. Причината - за да принтираш ти трябва много голяма скорост на движение по осите. Затова тези принтери са леки. Едно голямо и тежко цнц дори и да се движи толкова бързо, вибрациите и инерцията ще го потрошат.
2. Изложения за 3д принтери не съм чувал да има в БГ
3. ардуино е поредната илюзия (като и 3д принтирането поне засега). С него правиш прости проекти с демонстративна / учебна и т.н. цел. Но понеже все пак се получава нещо работещо хората пляскат с ръце. Иначе вместо ардуино (с хиляди китайски клонинга) можеш да работиш, с който искаш процесор. Производители бол, езика за програмиране масово е С, което прави кода лесно преносим.
4. Това, което си дал за 649 пари е просто играчка. Смислена работа едва ли може да се свърши. Има и едни немски gocnc.de. Същата работа.
5. Има директива, стандарт - в медицина и отговорно производство има строги процедури за валидация на софтуер, ако такъв се използва. От тук виндовс и стандартен компютър отпадат на 100%.
Използва се виндовс, а съм виждал и разни макинтоши за бродиращи машини, за хоби цнцта и т.н.

Не ти убивам куража. Вече се сдобих и с оригинален ultimaker 2, закупен от истинския производител в Холандия 1850 евра.
Както и по-рано съм писал за да провериш горе долу къде си преди да направиш матрицата за леене става, но за производство не.
Е за играчки и хоби безспорно е номер 1 :)
kekata - напреднал
:) все още някой чете тук значи ...
Ами на мен 3д принтера ми върши работа за функционални части - когато имам нужда да направя прототип - занимавам се професионално с дизайн и такова нещо на бюрото е просто незаменимо. Моя е Velleman K8200 - сглобих го от нула, голямо удоволствие!
Поздрави за Ultimaker-a - само хубави неща съм виждал за тези машини, изглеждат много грамотно направени.

Иначе не съм сгласен за ЦНЦ+3д принтер хибрид - явно говорим за различни неща. Такава машина би била доста полезна, особено за малки студиа за дизайн или за домашен офис.
Нямам предвид строго професионално ползване, а по-скоро полупрофесионално и за малки студиа - да си направят прототип от меки материали - алуминий включително. Такава услуга да се направи във ателие за ЦНЦ услуги ще струва много, а понякога се налага да се правят няколко проби, докато се стигне до финална форма.
Машинката, която казваш, че е играчка реже алуминий без проблем - има доста видеота из нета.
Не е добре принтера да е много лек - само печатащата глава. Както и при ЦНЦ-тата вибрациите е важно да се обират максимално, затова 3д принтер с тежка основа не е нещо лошо. Колкото до скоростите на движение - не са по-различни от тези при ЦНЦ-тата - ако вземеш една от високите скорости при печатане - около 70-100 мм/с - това отговаря на 4200 - 6000 мм/мин - което е нормална скорост за ЦНЦ рязане на МДФ примерно. Т.е. са сравними.

При Ардуино поне на мен ми харесва лекотата на работа, както и възможността за разширяване.

Относно уиндоус - не си прав, както казах Кука са с него, а тях да наречеш несериозни ще е смешно :) Компютъра си е стандартен, платката е Сойо, процесора Интел Селерон :) промишлена е кутията - затворена е херметично за да не влиза прах и влага.
Казвам го от опит, имам такова чудо и знам за какво говоря :) работи безотказно

Жалко, че няма изложения в България, по света тази технология много се разви и се надявах че и при нас ще мръдне.
edesign - специалист
:-D доста надъхано говориш но....
с това рутерче дори и да има клипове сигурно реже алуминиева ламарина и т.н. Но вярвай ми алуминий НЕ може да обработва. Най-малкото шпиндела не става, камо ли конструкцията на цялата играчка. Просто не вярвай на всичко, което четеш в нета и гледаш.

За тези скорости на рязане 6м/мин, които говориш са в горния максимум и дори доста отвъд на купешки машини.

Относно уиндоуса ако говориш за тези роботи http://www.kuka-robotics.com/ то те имат контролер, който се свързва към PC. Но основната работа се върши от него и като го гледам кутията му е по-голяма дори от целия компютър. Виндовса свързва машината с околния свят - ползваш дисплей, интернет и т.н. Но уиндоус за директно управление (както е MACH3) за медицина и отговорна работа е забранено със стандарт (там разните ISO). Така че то може да се направи, ама ще го ползваш само ти вкъщи и за хоби. Никой никъде няма да ти разреши да го сложиш да работи, в което и да е производство.
kekata - напреднал
Пич, както казах - работя с такива машини и знам за какво става дума - Уиндоус си управлява машината в реално време, няма нужда да теоритизираш, правя това от две години и знам точно какво казвам. Нямам идея откъде имаш инфо за подобни стандарти, но товеа просто не е вярно - не се заплитай в неща, които не знаеш. Няма никакъв контролер - робота го управлява компютър под уиндоус и работи много стабилно, поне досега забиване лично на мен не ми се е случвало.
Ето, погледни - този модел е рязан около 6 часа от двете страни, грубо към 20 000 реда код. Пускал съм и програми с около 150 000 реда код - няма грижи.

https://www.youtube.com/watch?v=Xgj09G1ma_Q

Колкото до ЦНЦ-тата - пак теоретизираш - отдели 20 минути и погледай малко за какво става дума, нма нужда да се говори по принцип - има си готово инфо, проверено. Не те засължавам да се съгласяваш с мен, просто казвам каквото аз съм видял.
Надявам се скоро и аз да имам ЦНЦ машинка под Ардуино и ще покажа как работи :)

Относно скоростите - нормално с робота режа към 5000 мм/мин - 70000 мм/мин - може и повече, просто не искам да рискувам с материала и фрезерите. Истинските ЦНЦ работят без задъхване на 8-10 000 мм/мин
edesign - специалист
Говориш надъхано както казах но очевидно идея нямаш за какво става въпрос.
Единственият начин да управляваш директно от компютър е паралелен порт (както е MACH3). Това са директно входове и изходи, които се управляват от PC.
Ако използваш какъвто и да е друг интерфейс -USB, LAN и т.н. между робота и компютъра стои контролер (вътре има процесор с валидиран софтуер и т.н., който върши работата)

Относно скоростите а рязане. Просто отвори каталозите и разгледай истински рутери например CIF, acurate и т.н. и виж че техните скорости са под 4м/мин. Всичкото що е хоби и го има в тубата все е за Марс, но в реалния свят не е така.
kekata - напреднал
Абе маа му стара, верно ли попаднах на дървен философ още в първата тема тука :)

човече, нямам време и желание да се надприказвам с никого - контролера си е точно това - контролер - интерфейс, който да направи връзката, понеже не е просто връзка с 3-4-5 мотора, а се работи с доста повече информация. Управлява се с компютър - под Уиндоус, в реално време. Както и ЦНЦ-тата с Масн3 - те също се управляват от компютъра, в реално време, независимо от интерфейса (софтуер и хардуер) за връзка. А ти като искаш вади вода от 20 кладенеца да се изкараш прав - твоя си работа, явно ти помага да спиш по-добре ;)

Biesse, Busselato, SCM, Bulleri - това мога да кажа че са истински рутери... отиди в най-близкия цех за мебели, където работят на ЦНЦ купено от истински производител и попитай за скорости на рязане. Все пак говорим за машини, някои от които работят по 24/7, с автоматична линия за подаване и пакетиране...

Включих се в тази дискусия, защото ми е интересна темата за 3д принтерите и тяхното развитие в България, не да споря по въпроси, които за мен са ясни - казах ти вече, работа с такива машини и знам какво говоря
edesign - специалист
Не бе човек не си попаднал на дървен философ но очевидно нещата не са ти ясни отвътре. Може би ползваш машини и се справяш добре. Но пък ние ги произвеждаме :-D Ако имаш път към София мога да те разведа из фабриката.
Относно компютъра и контролера. За да кажеш че нещо се управлява директно от PC то това означава, че не трябва да има друг "мозък" между него и драйверите за моторите. Това го прави MACH3 през паралелен порт.
Ако използваш каквато и да друга връзка USB, RS232, LAN, WIFI то компютъра трябва да се свърже с хардуер, на който има монтиран задължително "мозък" - микроконтролер, в него има зареден софтуер и т.н. Това вече е позволено, защото софтуерът вътре се валидира и се доказва, че работи. Виндовса се ползва за визуализация, за лесна и понятна работа на юзърите, защото ако им направиш сложен интерфейс със собствен дисплей и бутони става сложно.
Този контролер има вътре firmware. Той също се зарежда по желание от компютъра в платката за ъпдейт например. Ето погледни софтуерът Cura, който управлява Ultimaker. Самият контролер (ардуино в случая) прави всичко, дори работи без PC само с SD карта.
Дано сега е ясно какво искам да кажа.
Относно скорости на рязане - ти тръгна от една играчка с фалшив шпиндел и дървена маса, а сега ми показваш професионални машини. Разликата в цената е десетки пъти.
По принцип със стъпкови мотори е изключително трудно да се направи скорост по-голяма от 6м/мин. Масово малките рутери са със стъпкови мотори. Големите машини работят със серво. Там има обратна връзка за положение и датчици. Скоростта и цената са доста по-високи.
Първият рутер, който имах е http://www.cif.fr/ - Technodrill 3. Говорим за 2м/мин макс скорост.
След това http://www.accuratecnc.com/.
Както ти казах има машини и машини. Ти изрекламира играчката за 650 долара и аз ти отговорих в този дух.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 96

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: