• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivec - специалист
Купих нов ключ. Опитах да направя това, което е описал pavelari, тук - viewtopic.php?p=11880&highlight=%EF%F3%F1%EA%E0%F8+%F2%EE%EA%E0#11880, като започнах с монтирания вече нов ключ с 4-те проводника.. Поставих фазата в единичната клема, останалите без значение къде. В момента, в който завъртях предпазителя, същият гръмна. Върнах нещата по старому и пак си светвам от този, от който гася. В същата тема, която съм посочил има едно мнение от HD, за турски ключове "Makel", който пише, че единичната клема не е общата. Сега въпросът е, как да разбера коя е общата, щото и ключа който купих е също "Makel""?
fikata - майстор
Сега въпросът е, как да разбера коя е общата, щото и ключа който купих е също "Makel""?
Проверява се с веригопроверител /милтицет,пробна лампа,зумер..../
Търсиш коя клема ти дава верига с някоя от другите две и при двете положения на ключа.
В кръжока "Млад електротехник" ни учеха така:/Тогава за веригопроверител ползвахме фенерче с изведени два проводника/
При едното положение на клавиша на ключа правиш три измервания между клемите и намираш между кои две има верига
При другото положение на клавиша пак три измервания и търсиш верига.
Клемата, която се повтаря и при двете групи измервания когато има верига е общата клема
:)
Изображение
Стиви - специалист
За да ти "гръмне" предпазителя, значи в конзолната кутия имаш и нула - нещо недопустимо при девиаторен ключ! Предишния път просто е гръмнал не предпазителя, а ключа. С една пробна лампа - най-обикновена фасонка с два къси кабела е необходимо да намериш кой кабел е нулата и да го изключиш и изолираш.
За целта
1. разкачаш всички кабели от ключа, и разделяш тези които са свързани заедно
2. с фазомера намираш фазата.
3. допираш единия кабел на пробната лампа до фазата, а с другия започваш да допираш един по един останалите кабели

този на който светне пробната лампа ти е нулата.

Изолираш го и пробваш отново свързването на девиаторния ключ - общия контакт на фазата, а другите два на останалите изводи и пишеш какъв е резултата! Бъди изключително внимателен и не пипай оголени кабели, особено този свободния на пробната лампа, когато с дръгия си допрял фазата! Успех!
todortv - майстор
Разгледай това.
При теб важи последната схема и затова гърми бушона. Всяка жица трябва да си е на мястото, иначе бум...
ivec - специалист
ОК, явно е така при мен. Последен въпрос - общия край е на единичната клема, а фазата и нулата на другите. Има ли значение кое къде ще поставя?
fikata - майстор
ivec
Похвално е,че все пак се обаждаш.
След:
Не съм експерт, но не съм и съвсем "бос". Това, което ме притеснява е, че на новия ключ има 4 проводника/2 от тях са заедно на една клема/, а на стария са 3. Дайте съвет как да се справя?
и
Върнах нещата по старому и пак си светвам от този, от който гася. В същата тема, която съм посочил има едно мнение от HD, за турски ключове "Makel", който пише, че единичната клема не е общата. Сега въпросът е, как да разбера коя е общата, щото и ключа който купих е също "Makel""?
Последният ти пост:

Код: Избери всички

ОК, явно е така при мен. Последен въпрос - общия край е на единичната клема, а фазата и нулата на другите. Има ли значение кое къде ще поставя?
Т.е ти си съгласен,че това е схемата при тебе
Изображение
Защо реши,че това е твоята схема/стара схема за девиаторна инсталация,която отдавна е забранена по причина на електробезопасността,т.к към двата ключа се подават и фаза и нула/
Все пак и при тази стара схема в конзолата на ключовете влизат по три проводника, а не както при тебе -четири.
Трудно ли ти е да разгадаеш опроводяването на тази инсталация при изключено напрежение.
След толкова кореспонденция тук разбирам, че проблемът ти е възникнал,когато се разкачил четирите проводника от ключа/които трябва да са три/ и сега не знаеш как да възстановиш схемата без да получаваш късо съединение от фаза и нула в тази конзола/ключ/.
/Предположение.Възможно е от общата клема вторият проводник да подава захранване на втора лампа. Т.е на единичните клеми на този ключ с четири проводника трябва да има на едната клема фаза - на другата нула. На общата клема от ключа с двата проводника да се подава захранване към две лампи/
Конкретен отговор на последния ти въпрос:
Ако си се примирил,че това е твоята схема, то общата клема на ключа трябва да бъде опроводена към лампата. Т.е. тази клема от всеки ключ трябва да е свързана с фасунгата. На другите две клеми на ключа няма значение къде ще бъде фазата или нулата.
Препоръчително е при възможност тази девиаторна инсталация да се преработи.
Между двата девиаторни ключа да има двупроводна връзка,, плюс единият ключ да са свърже с фазата от осветителната инсталация, а другият към фасунгата, като нейната друга клема е свързана с нулата на инсталацията
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за девиаторен ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: