Напишете въпрос свързан със санирането.
kuuuuuul - майстор
Щом тепърва ще правиш замазка,идеалния вариант е подово с термопомпа.Инвестицията е почти същата,а конфорта в пъти по добър.
8180 - майстор
rpdivanov написа:
......
Колега,
Ти си преценяваш конкретните възможности.
Лично не съм фен на вътрешна ТИ, когато има възможност за външна.
Не съм наясно с функциите на пароПРОПУСКЛИВА мембрана между ватата и стената/тавана, както и със "съществената" разлика във видовете и плътността на ватата. Витаят разни твърдения, но читаво обяснение извън някакви предимства при монтажа не съм чувал.
Слагай както си написал, щом имаш бюджет - няма да навреди.

В избрания вариант, най-слаби места, според мен, са прилежащите към външните стени под и таван, особено ако са бетон.
Успех!
rpdivanov - помощник
Ku..ul - Благодаря за съвета! Ще поразуча как стоят нещата с тези термопомпи и колко струват. :)

8180 - Ами от нещата, които четох и от мненията, които събрах от други хора много смисъл едновременно от външна и вътрешна изолация няма. По скоро трябва да избера една (вътрешна или външна) и да я направя като хората. За външна, имам ограничение заради съседи и общи части, затова ми остава да направя хубава вътрешна изолация. Така и така няма да правя шпакловки по стените, а направо ще работя с гипсокартон, та ще ми е и по удобно да мушна една вата отзад. :) Освен това ми казаха, че ако има вътрешна и външна изолации рискувам много да ми се появи конденз по стените и съответно мухъл, тъй като външната стена оставала много студена, тъй като не може да се затопли заради вътрешната изолация и така. За паропропускливата мембрана ме посъветваха по-нагоре. Не мога да дам обяснение и аз за какво ми е :) За ватата ще избирам качествена фирма и вече изпълнителят ще даде едно рамо (близък роднина ми е) каква плътност и какво друго трябва да направим.
Под и таван са бетонови. Стените тухлени. Къщата е строена през 80-те години на миналия век, но още при огледа водих мой близък техник, който сподели, че изпълнението е много добро. Какво имаш предвид, като слаби места? Горепосочените видове вътрешна изолация с вата на тавана и XPS на пода няма ли да свършат работа?
Остана ми и въпросът за външната фасада. Някой да сподели мнение. Благодаря :)
chapara - майстор
Какво имаш предвид, като слаби места? Горепосочените видове вътрешна изолация с вата на тавана и XPS на пода няма ли да свършат работа?

Ще свършат работа, казвам го от опит.
Остана ми и въпросът за външната фасада. Някой да сподели мнение. Благодаря :)
Ми пусни някоя снимка на тази фасада де :? :wink: :roll:

Примерно:
http://terazid.com/bg/content/%D0%A1%D0 ... F_127.html
8180 - майстор
8180 написа:
В избрания вариант, най-слаби места, според мен, са прилежащите към външните стени под и таван, особено ако са бетон.
Дано chapara е прав и да няма проблем.

Имам предвид, че тези места са най-слабо топлоизолирани и се явяват термомост, сравнено с околните повърхности. Това си е присъщ проблем при вътрешна ТИ.
Например горе в ъгъла имаш 5см вата и в посока вън ок. 35-40см бетон по пътя на топлината, сравнено със стената по-долу - 10см вата и 25см тухла (вероятно решетъчна). Почти същото е при пода.

Дали и доколко това е опасно, вероятно колегата Цилков (и др.) може да изчисли, а вероятностите са 2:
- върху тези по-студени повърхности да се образува, при определени условия, повърхностен конденз и евентуално мухъл, особенно зад и под масивни мебели, спиращи вътрешния топлообмен.
- при вътрешна ТИ с вата (паропропусклива), АКО в нея навлиза вътрешен въздух (фуги, отвори, неплътности), той може да достигне до студената (заради ТИ) стена и да кондензира скрито там, с което да компрометира ватата. Същото важи (ако и където няма пароизолация) и за водните пари, които преминават през картона и ватата.

П.П. Външната ТИ (самостоятелно или в кочбинация с вътрешна) поддържа стената по-топла и намалява описаните ефекти.

НЕ ТВЪРДЯ, ЧЕ ОПИСАНИТЕ ВЕРОЯТНОСТИ ЩЕ СЕ СЛУЧАТ обезателно при теб.
rpdivanov - помощник
Благодаря на всички ви за отделеното време и помощ. Ще се действа. След като приключа ще споделя мнение и опит. :)
marian1 - майстор
Виждам грешки, и без да се правя на капацитет ще ти дам насоки.
Ватата - приготвил си се да сложиш 10 см на стените, а 5 на тавана? топлото отива на тавана!
Избора на вата - отваряш си сайта на кой да е вносител на вата и гледаш свойствата на топлоизолация - всяка според плътността и подходящия за теб размер- не винаги по голямата плътност е по добра изолация! И не по голямата цена е по-добра изолация - сам ще видиш.
Мембраната - няма нужда от мембрана между стената и ватата- слага се само от по топлата страна - само от мембрана между картона и ватата - можеш да ползваш и обикновен найлон.
Миналата година имахме дебати тук - относно мембраната, латекса и външната изолация - относно паропропускливостта - можеш да потърсиш, там има и калкулатор с който да си сметнеш външна-вътрешна и точка на оросяване - за да не се повтаряме а и ако не и се отказал от външна.
Замазка - и горе ти посочиха - не е нужна над ХПС , може да ползваш и плоскости - дори ( не те подстрекавам) мой приятел от 3 години е на ламинат без замазка - направо върху фибран за под - така го писка,така го направих - ( очаквах первазите да останат във въздуха поради слягане и заради тежък трикрилен гардероб - още не се е случило) Замислям се и за в къщи така да стане.

П.С. Въпреки че задължително слагам найлон след картона, съм скептичен към него и ефективността му - защото никой не казва каква е паропропускливостта на латекса - при 1 ръка, при 2 ръце, при 3 ръце и при 4 ръце - тези последните отговарят на 2 ремонт на жилище.
Pooh - майстор
marian1 написа:
... П.С. Въпреки че задължително слагам найлон след картона, съм скептичен към него и ефективността му - защото никой не казва каква е паропропускливостта на латекса - при 1 ръка, при 2 ръце, при 3 ръце и при 4 ръце - тези последните отговарят на 2 ремонт на жилище.
Идеята е да се гарантира сигурността на ватата. А качествата на различните интериорни бои се различават прекалено много. Ако влагата проникне САМО в гипсокартона - това е добре - той поема доста големи количества, които при намаляване на влажността на въздуха отдава, което обуславя и климатизиращия ефект на гипсокартона, като материал. От друга страна, ако латекса е "запечатал" стената - всичката влага ще кондензира по повърхностите и стигаме до темите тип "Помощ, тече ми вода по стените и имам мухъл!"
rpdivanov - помощник
marian1 написа:
Виждам грешки, и без да се правя на капацитет ще ти дам насоки.
Ватата - приготвил си се да сложиш 10 см на стените, а 5 на тавана? топлото отива на тавана!
Избора на вата - отваряш си сайта на кой да е вносител на вата и гледаш свойствата на топлоизолация - всяка според плътността и подходящия за теб размер- не винаги по голямата плътност е по добра изолация! И не по голямата цена е по-добра изолация - сам ще видиш.
Мембраната - няма нужда от мембрана между стената и ватата- слага се само от по топлата страна - само от мембрана между картона и ватата - можеш да ползваш и обикновен найлон.
Миналата година имахме дебати тук - относно мембраната, латекса и външната изолация - относно паропропускливостта - можеш да потърсиш, там има и калкулатор с който да си сметнеш външна-вътрешна и точка на оросяване - за да не се повтаряме а и ако не и се отказал от външна.
Замазка - и горе ти посочиха - не е нужна над ХПС , може да ползваш и плоскости - дори ( не те подстрекавам) мой приятел от 3 години е на ламинат без замазка - направо върху фибран за под - така го писка,така го направих - ( очаквах первазите да останат във въздуха поради слягане и заради тежък трикрилен гардероб - още не се е случило) Замислям се и за в къщи така да стане.
П.С. Въпреки че задължително слагам найлон след картона, съм скептичен към него и ефективността му - защото никой не казва каква е паропропускливостта на латекса - при 1 ръка, при 2 ръце, при 3 ръце и при 4 ръце - тези последните отговарят на 2 ремонт на жилище.
Здравей! Първо благодаря за насоките.
От нещата, които разглеждах, като че ли това ми допада http://baumarket.bg/product/kamenna_vat ... _8sm_cena/ . Какво ще кажете? Нищо не ми пречи да сложа 10 см. или като посочената 8 см. вата и на тавана. Целта ми не е да спестявам, а да измера оптимален вариант и да инвестирам в него.
Окей разбрах. Мембрана само между картона и ватата.
Като цяло не съм се отказал от външната изолация, но проблемът, е че няма как да се справя с термомостовете и от нещата, които четох и ми споделяха различни хора ефективността й ще е доста намалена от този факт. Засега смятам да се съсредоточа върху качествената цялостна вътрешна изолация. Ако не съм доволен или видя, че не е достатъчно, напролет ще правя и външна.
В апартамента няма да има много медели, а камо ли тежки. Доста изчистено и опростено сме го замислили. Няма да слагаме гардероби в стаите, а ще бъде обособена една от стаите като гардеробна. Там вече може и да се направи замазка. Окей в стаите с ламинат може само с ОЦБ върху Аустротерма с най-голяма товароносимост, а в кухнята, трапезарията, коридора и банята където са плочки как да го направя? Там ще е необходима ли замазка преди поставяне на плочките? За банята предполагам, че замазката ще трябва да бъде някаква хидроустойчива?
Задължително ще търся хубав латекс. Правил съм грешката да купя по-евтин и да полагам 3-4 ръце и той накрая излезе на цената на скъп. Виждал съм грунд и латекс на БОРО, при които е посочено точно, че са паропропусклипи или т.нар. дишащи. Ако може да дадете някакви насоки в конкретни марки и модели на качествен дишащ латекс.
Благодаря на Чапара за предложението http://terazid.com/bg/content/%D0%A1%D0 ... F_127.html . На мен ми допада.
Признателен съм за отзивчивостта ви. :prayer:
marian1 - майстор
Аз идеята я знам, но се усъмнявам в пропускливостта на латексите, така че свойството на картона може и да не може да се прояви - ясно е че мембраната е да пази от овлажняване ватата.
Предвид горното са ми съмненията за мембрана, найлон или кой каквото ползва.
П.С. Единствено си мисля за тези които са на варова основа, че може да имат пропускащ ефект - Но да не забравяме къде живеем - какво ни предлагат и как лесно се подлъгва човек по внушения, модерни думи и кокетничене - както казва един мой приятел строител - трябва малко да жонглираш пред клиентите с термини - малко адхезия и тнт... :lol: Това ми е идеята.

П.С. Сега видях че си писал преди мен - ами като за начало ще ти кажа намери си друга вата - по удобно е да е на ролка, а не на листове - за таван и стени от ГК говоря. Можеш и минерална вата да използваш - както повечето хора - каменната не съм сигурен дали е икономически изгодна. Сравнявай ламбдите - това да те води в топлоизолирането :lol:
Когато завършиш, можеш да си викнеш някого с термокамера и да си провериш къщата за термотечове - хубаво е да е в по голям студ - за по контрастни снимки.

Тема "Цялостна топлоизолация на етаж от къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: