• 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 1565
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alex_serviz - специалист
alex_serviz написа:
...
Не забравяйте от време на време да отваряте и капачето отпред и отдолу на огнището ( разхлабва се съвсем леко десния винт, не гледайте от мен, аз го отвих целия! ):
Изображение
Аз не го бях отварял от 1 месец, имаше половин шепичка пепел.
За тези, които работят със слънчогледови пелети, когато си почиствате котела, почиствайте и тези две места в огнището:
Изображение
Натрупва се нагар!
Аз като казвам, че не четете.... :x! Посочените места отстрани аз почиствам ( изстъргвам ) с една шпакла всеки път като спра котела за почистване.
Последна промяна от alex_serviz(стар) на вт дек 02, 2014 10:32 pm, променено общо 1 път.
geniya - специалист
Не съм от хората които са технически неграмотни, сега видях и в инструкцията че е ясно написано да се чисти нагара в камерата, ама дето викаш не се чете.Повече ме притеснява скъсания болт на капачката отпред , кой дявол ме накара да го отвивам не знам :| Никъде в инструкцията не видях че се развива леко единия и се вдига капачката като резе.Цялата горивна камера сваля ли се лесно, за да мъча да развивам болта?
alex_serviz - специалист
geniya написа:
Не съм от хората които са технически неграмотни, сега видях и в инструкцията че е ясно написано да се чисти нагара в камерата, ама дето викаш не се чете.Повече ме притеснява скъсания болт на капачката отпред , кой дявол ме накара да го отвивам не знам :| Никъде в инструкцията не видях че се развива леко единия и се вдига капачката като резе.Цялата горивна камера сваля ли се лесно, за да мъча да развивам болта?
Е то и аз не бях забелязал, че се вдига като резе, видях го чак като отворих капачето. За това и предупредих тези, които го правят за пръв път. Горивната камера е захваната за горелката с една шпилка и гайка. Малко е несгодна, но се отвива. Скъсания болт пробвай да извадиш с шпилковадач, другия вариант - разпробиване и нарязване на нова резба ( ако не стане същата - съответно една стъпка по-голяма ). Ако не се наемаш сам да го оправиш - всеки шлосер ще се справи.
kalin72 - майстор
Опитай да завиеш в останките на скъсания болт самонарезна видичка, ако ли не, с по-тънка бургия го разпробий и махни останките :)
ico_3 - специалист
Аз свалих онзи ден капачето и почистих само не разбрах и двете болтчета ли са с гайки отвътре че изпданаха и като чистих намерих само едната? :?
milenskior - специалист
geniya написа:
И аз онзи ден скъсах единия болт, но оставих оправянето му за лятото.
В момента съм сложил капачката само с единия болт, като под него съм сложил една ламаринка леко огъната, която играе роля на пружинка и притиска капачето в другия край където няма болт.
Не знам дали го обясних добре. Но идеята е че като се затегне болта от едната страна капачето леко се отваря в другия край. Според мен това не е голям проблем, но за да не стои така затова сложих тази ламаринка, която да притиска капачето и в другия край.
Иначе сами я болт се завива в гайка, която е заварена от вътрешната страна. Тази гайка е заварена преди да бъде сглобена камерата според мен и сега няма как да се махне и да се сложи друга.
Варианта е с разпробиване и евентуално шпилковадач или пренарязване на нова резба.
Идеята на колегата със самонарезен винт няма да стане, тъй като болта е кален и даже разпробиването му е деликатна и трудна работа.
В интерес на истината и аз от време на време чувам как шнека се затормозява, но досега не ми е спирал и задръствал с пелети, а и горивната камера не съм чистил само котела. Ще взема довечера да я изчистя, да не ми направи номер когато не трябва.
ico_3 - специалист
Ами на моята горелка гайката определено не беше заварена щото я изкарах с пепелта :-D
milenskior - специалист
Случва се.
Все пак живеем в България и работниците са българи(това го казвам от опит, защото работя в машиностроителен завод).
milo65 - специалист
ico_3 написа:
Аз свалих онзи ден капачето и почистих само не разбрах и двете болтчета ли са с гайки отвътре че изпданаха и като чистих намерих само едната? :?

Гайката е само една, поне при мен, не е заварявана- видимо е. Мисля, че идеята й е да служи за контра и да се отвива само десния болт, повдигайки капачката толкова, ме да е удобно за чистене.
milenskior - специалист
milo65 написа:
ico_3 написа:

Гайката е само една, поне при мен, не е заварявана- видимо е. Мисля, че идеята й е да служи за контра и да се отвива само десния болт, повдигайки капачката толкова, ме да е удобно за чистене.
Хм....
Ще го проверя това в събота като чистя котела, но ми се струва нелогично, тъй като ламарина там е около 2-3мм и е доста тънко да се нареже резба, на която да се разчита.
Истината е че не съм сигурен дали на другото болтче при мен има гайка, защото горелката ми е на доста тясно място и не съм се заглеждал дали там има.
Обаче ако е така и гайката не е заварена ще ми улесни работата.
Тая вечер обаче изчистих самата горелка подтикнат от мненията на колегите по-нагоре.
Аз моята не я бях чистил от както съм я запали(преди месец и половина).
Оказа се че по наклонената част на има доста нагар, който представляваше твърда шлака която доста трудно отстраних с една шпакла с чегъртане и чукане.
За времето в което е работила горелката са горени основно дървени пелети и малко слънчогледови.
Та моя съвет за колегите да си я почистват самата горелка от време навреме, въпреки че по принцип се казва че е самопочистваща се и не е нужно да се чисти самата горелка.
  • 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 1565

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: