• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Iliarashev - помощник
Възложих на приятел да попита негов човек професионалист по ОИ, отговорът бил, няма проблем с по-ниските радиатори, да сложа радиатор в приземния етаж с камината, трябвала ми помпа с дебит 0,3куб.м./ч за 8кв водна риза и 0,43куб.м./ч за 10кв риза, тръбите били добре на ф20 до колектор и ф16после,глидерите достатъчни.
Единственото неясно сега е за какъв воден стълб да избера помпата при дебит 0.43куб. М. /ч да речем.
Някой може ли да ми каже как да определя водния стълб по който трябва да избирам помпата?
Между другото чух как работи вило и как грандфос, определено ще купа помпа вило.
Но кой модел трябва да избера от всичките му вилота? Помагайте моля.
naskov - майстор
След като си фен на WILO виж тук:
https://www.wilo-select.com/ApplRange.aspx
Иначе според мен избора на Grundfos e по лесен:
http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/InitCtrl?mode=18
Въвеждаш квадратури, изолации и т.н и ти дават помпата :)
Iliarashev - помощник
Благодаря, чудесно инфо. Имат бъг на страницата и през мобилен не мога да въведа данните си.
А какво е head на водата и какво да пиша в полето pump pressure?
Аз си пррдставям, че напора на помпата трябва да покрива височината от помпата(най-ниската точка) до горната сърана на най- високия радиатор + някакъв резерв за да покрие съпротивлението по тръбите и арматурата. Въпроса е колко голям трябва да е този размер.
И респективно каква стойност да въведа в head.
И още един въпрос, предпазният клапан на топлата вода след ризата, колкп бара ърябва да е?
naskov - майстор
Напора на помпата и разстоянието от най-ниската до най-високата точка нямат нищо общо. Напора зависи от загубите(съпротивленията) на отделните елементи на инсталацията. Обикновено при слънчева инсталация с денивелация пет етажен блок ползвам помпа с напор 4м. Ако намериш коя помпа на Грундфос ти върши работа, ще ти кажа аналога на Вило.
Колко бара трябва да бъде предпазния клапан се оределя от това какво пише на етикетчето на камината :)
Iliarashev - помощник
Ей, добре че ме светна, че инак все се бях засилил да избирам помпа с 6метра напор за 5 метра денивелация. А как да сметна загубите на налягане на системата? Може и грубо ако има лесен ориентир. Че сега само помпата ме дели от поръчка.
Naskov, много ти благодаря за отделеното време и внимание. Би ли ми метнал координати на лични, да видим, ще харесаш ли тазгодишното вино на дядо коледа. ☺
Честита коледа, да сте живи и здрави.
  • 1
  • 2

Тема "Първата ми камина с риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: