Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
infomar
Сериозно се замислих за почистването на питейната вода и особено след като искам да използвам за такава водата от кладенецът в двора.
Намерих няколко фирми които предлагат в България системи за прочистване и омекотяване на водата в ценови диапазон от 280 - 550 лв. Филтриране водата за пералня - около 15/20 лв, филтриране на душ - 22/30 лв и филтър бойлер - 40/60 лв.
Консумативите се сменят през 6 месеца - 3 години.
Консумативите обикновено са внос от Китай - качеството - знам ли :?
Както и да е, но най-голямото противоречие е използването на обратна осмоза в почистването, която е отречена от международната здравна организация :?

Някой има ли опит и ако има да дава акъл в ценови диапазон до 400-450 лв да казва какво да правя за да ползвам кладенчевата вода за пиене - много е варовита, а и знам ли какво има в нея:wink: Всяка обмяна на мнения са полезни.

п.с.
Дано не се повтаря темата.
montoya - майстор
На първо четене, щом мислиш и да пиеш от водата вземи напълни едно шише и занеси за микробиологичен анализ в лаборатория, поне да си спокоен че не минава през уранова мина примерно или друг кофти замърсител. Според това какво излезе от анализа почваш да мислиш за начини за пречистване
infomar
montoya написа:
На първо четене, щом мислиш и да пиеш от водата вземи напълни едно шише и занеси за микробиологичен анализ в лаборатория, поне да си спокоен че не минава през уранова мина примерно или друг кофти замърсител. Според това какво излезе от анализа почваш да мислиш за начини за пречистване
преди 15 години от този кладенец са взимали вода за пиене в селото. Всички ме убеждават, че водата е годна, и техниката ще я сложа за свое успокоение. Вода за анализ няма да нося, щото ми казаха, че достоверността на резултата ще е доста ниска, а и качеството се променя с времето. На близо няма замърсители освен нормално торене на зеленчуци, кладенецът е на 12 метра дълбочина, няма септични ями над него.
kr1100 - майстор
За пиене,готвене -изворна или минерална вода. От кладенеца за останалото. Не разчитай за пиене от кладенеца на водата.Не се знае откъде идва, нищо, че няма наблизо замърсители.
infomar
kr1100 написа:
За пиене,готвене -изворна или минерална вода. От кладенеца за останалото. Не разчитай за пиене от кладенеца на водата.Не се знае откъде идва, нищо, че няма наблизо замърсители.
За сега съм се спрял на този вариант за дезинфекция/UV стерилизация на питевата вода:
Изображение
130 лв. + ежегодно подмяна лампа за 32 лв.
- 99.9% резултатност при дезинфекцията
- живот на лампата - 8000 часа (около 1 година);
- физико-химическите свойства на водата не се променят при ползването на стерилизатора.
========================================================
Филтър за бойлер и пералня против котлен камък :
41 лв + ежегодно 19 лв за подмяна филтър
Изображение
=========================================================
Филтър за душ:
цена 62 лв +
Изображение
» Премахва органичните замърсители;
» Ефективно премахва хлора от водата;
» Елиминира тежките метали, нитратите и нитритете;
» Намалява значително дразненето и сухотата на кожата;
» Има антибактериални свойства;
» Възстановява естествената мекота и здравина на косата, скалпа и кожата;
=========================================================
Система за питейна вода с капилярна мембрана:
150 лв + годишно за филтри 72 лв.

Изображение

Седем нива на филтрация гарантират отлично пречистване на водата за питейни цели, което е само една степен по-ниско от обратна осмоза. Системата пречиства водата от органични съединения, тежки метали, пестициди, хлор, утайки, песъчинки, вируси, бактерии, механични замърсявания. Водата става вкусна и годна за консумация.

Стандартно системата включва: AIPRO-20M-QM – механичен филтър за вода. Премахва пясък, ръжда, тиня, мътилка.
AISTRO-2-QM – филтър съдържащ омекотяваща и обезжелезаваща смола. Понижава твърдост на водата и намалява съдържанието на желязо.
AICRO-3-QM – карбонов филтър от кокосови черупки. Премахва до 98% от хлора и органичните вещества. Подобрява вкусът и мирисът на водата. AICRO-4-QM – висококачествен карбонов филтър от кокосови черупки и KDF® смола. Отстранява до 99% от свободния хлор, органични вещества, пестициди, тежки метали и много други.
TLCHF-2T – капилярна мембрана - отстранява най-малките механични примеси, вируси и бактерии. Сега в нов прозрачен корпус.

Капилярна мембрана е най-новото поколение механичен филтър. Тя е изработена от тънки, намаляващи от вън на вътре кухи влакна с размер на отворите 0,002 микрона. Това позволява задържането на 99,8% от бактерии, спори, гъбички и вируси. Общата площ на капилярната мембрана е около 1.5м2.

3 тристепени на филтриране на вода от капилярна мембрана:
►повърхностно филтриране
►начална дълбока филтрация
►крайния филтрация - премахване на примеси по-големи от 0,002 микрона.

Мембраната филтрира 100% от водата - не изхвърля вода в канализацията, не деминарализира водата.

КАК РАБОТИ КАПИЛЯРНА МЕМБРАНА?
Капилярните мембрани са изработени от тънки кухи влакна под формата на тънки тръбички. Диаметърът им намалява от външната към вътрешната страна на влакното. Големи замърсяващи водата частици се задържат на повърхността на капилярите (повърхностна филтрация), докато по-малките преминават по-нататък в каналчетата докато бъдат задържани (двуетапна дълбочинна филтрация). След изчерпване капацитета на мембраната, тя се запушва, което води до внезапно спадане на налягането. Живот на мембраната зависи от качеството на водата, но не трябва да надвишава 12 месеца. Капилярните мембрани не премахват съдържащите се във водата минерали.

ПРЕДИМСТВАТА НА КАПИЛЯРНА МЕМБРАНА:
►100% филтрация, не изхвърля вода в канализация;
►ниски експлоатационни разходи;
►премахва Cryptosporidium, Гардия и други вредни патогени;
►премахва Salmonella eutericlis (3.2 микрона),
►премахва Ешерихия коли (3.1 микрона),
►отстранява Lactobacillus delbrueckii (1-9 микрона).

==============================================================
Тук се колебая за една друга система:
Изображение
Цена 265 лв + 100 лв за две години или 50 лв за една година.

1 Етап: Двоен керамичен филтър предотвратява преминаване на органичните и неорганичните замърсители като ръжда, песъчинки, водорасли, тиня и др. през системата. Порите на керамиката са с големина от 0,5 микрон, което предотвратява и преминаването на бактериите през нея!

2 Етап: NMPW Нано пълнеж - Нанотехнологиите са едно от най-големите достижения на науката през последните години. Пречистването на вода за питейни нужди с използването на нанотенология повишава енергоефективността на процеса и намалява цената. Като специфична пореста повърхност NMPW е с до 100 пъти по-голям капацитет и 10 пъти по бързо усвояване на тежките метали и хлора във водата, спрямо стандартно използваните KdF медиите. Нано пълнежа потиска развитието на бактерии, натрупани по външната част на керамичния филтър.

3 Етап: Активен въглен - Активен въглен от кокосови черупки ефективно премахва вещества, които причиняват цвят и мирис на водата, хлор и токсични органични вещества и някои тежки метални йони.

4 Етап: Катионит (омекотяване на водата) - висококачетвен качествен катионит използван в хранителната промишленост за премахване на калциеви и магнециеви йони от вода.

5 Етап: Анионит (омекотяване на водата) - висококачетвен качествен анионит използван в хранителната промишленост за доомекотяване на водата и балансиране PH-то.

6 Етап: Двоен керамичен филтър предотвратява преминаване на органичните и неорганичните замърсители като ръжда, песъчинки, водорасли, тиня и др. през системата. Порите на керамиката са с големина от 0,1 микрон, което предотвратява и преминаването на бактериите през нея!

7 Етап: 2-ри NMPW Нано пълнеж (за по-качествена филтрация) - Нанотехнологиите са едно от най-големите достижения на науката през последните години. Пречистването на вода за питейни нужди с използването на нанотенология повишава енергоефективността на процеса и намалява цената. Като специфична пореста повърхност NMPW е с до 100 пъти по-голям капацитет и 10 пъти по бързо усвояване на тежките метали и хлора във водата, спрямо стандартно използваните KdF медиите. Нано пълнежа потиска развитието на бактерии, натрупани по външната част на керамичния филтър.

8 Етап: 2-ри Активен въглен (за по-качествена филтрация) - Активен въглен от кокосови черупки ефективно премахва вещества, които причиняват цвят и мирис на водата, хлор и токсични органични вещества и някои тежки метални йони.


Ако някой ги ползва да даде мнение.
ZMeyGorianin - майстор
Колега, ето този образ е решил проблема с питейната вода :-D
ЦЪК
Що се хАбиш с тия филтри :lol:
infomar
ZMeyGorianin написа:
Колега, ето този образ е решил проблема с питейната вода :-D
ЦЪК
Що се хАбиш с тия филтри :lol:
До сега плащам средно по 20 лв. на месец (240 годишно) вода която е хлорирана и с неизвестни показатели. Ако поставя подобни филтри, водата ще ми стане чиста за цена 100-150 лв. годишно.... може и по-малко... Мисля, че инвестицията си струва, ако прибавя и здравето, което цена няма.
На пазара има доста предложения, затова все още се чудя кое да избера и мислех, че някой вече е решил този проблем.
Salvador - специалист
Вкарал си се в някакъв филм, мисля. Лабораторните анализи са достатъчно точни.
Сега питам конкретно...тоя кладенец някакви документи има ли? Знаеш ли поне в каква зона попада, кое подземно водно тяло (те си имат номерация). в какво състояние е водното тяло, потенциални близки замърсители, какви води ползва- пукнатинни, карстови и т.н.
Ако ги нямаш тия неща, набави си ги. Те не са направени за това някой да те прецака. В случая са в твоя полза- намаляват ти неизвестните.Намали ги до минимум и тогава мисли за филтърна система и т.н. Иначе даваш едни пари на вятъра. Минал съм го тоя път просто. И аз гледах УВ лампи, осмози, изчетох една камара материали....накрая се оказа, че стигат два прости филтъра с цена 5 лева единия.
infomar
Salvador написа:
Вкарал си се в някакъв филм, мисля. Лабораторните анализи са достатъчно точни.
Сега питам конкретно...тоя кладенец някакви документи има ли? Знаеш ли поне в каква зона попада, кое подземно водно тяло (те си имат номерация). в какво състояние е водното тяло, потенциални близки замърсители, какви води ползва- пукнатинни, карстови и т.н.
Ако ги нямаш тия неща, набави си ги. Те не са направени за това някой да те прецака. В случая са в твоя полза- намаляват ти неизвестните.Намали ги до минимум и тогава мисли за филтърна система и т.н. Иначе даваш едни пари на вятъра. Минал съм го тоя път просто. И аз гледах УВ лампи, осмози, изчетох една камара материали....накрая се оказа, че стигат два прости филтъра с цена 5 лева единия.
Теоретично си прав за всичко.
Селото се снабдява с изворна вода която само се хлорира и пуска по къщите. Водата в моя кладенец идва от един баир с тревна паша. На 60 метра над мене има само една къща. Водата е бистра без миризми и два месеца не променя вкусът и цветът си. Варовита е.

Теоретично в която и да е питейна вода трябва да се следят над 70 показателя, но изследвания се правят само на няколко. Когато казвам, че се съмнявам в резултатите от изследванията, имам в предвид, че няма никаква гаранция, че дадената вода реално е изследвана а резултаите не са написани свободно (ако ме разбираш) Ето ти цени за какво се плаща.

Изображение

Изображение

Прилагал съм народни техники към водата и за сега не съм намерил недостатъци, но и не съм давал 150-200 лева за изследване. Мисля си, че каквато и да е водата ако приложа указаните филтри то тя трябва да се причести и бъде годна за пиене и ще е с показатели по-добри от чешмяната. (така си мисля без да съм голям специалист) Все пак с UV лампата ще убия "колитата" ако ги има. нямам възможност да правя всяка година тествания за 200 лева - прекалено скъпо излиза и се губи смисъла, а няма гаранция, че качеството и няма да се промени един месец след теста....
Може би всички тези филтри ще бъдат множко, но така ще се презастраховам.

Не знам дали съм прав, всяко друго различно мнение е добро.
kr1100 - майстор
@infomar писах ,че няма спасение. Не можеш да бъдеш сигурен.
Ще ти дам 1 пример /Змея може да знае/ Каптажа е на 4,5-5 км от чешмата. Години наред ,още като малко дете съм наливал вода оттам. Намира се на около 0,5км над вятърната мелница , под пъта за с.Каменар почти под Бизнес парк Пчелина. Сега е смърдяща вода., замърсена от свинарници под каптажа. Не можеш да бъдеш сигурен за вода от кладенец.

Тема "Пречистване питейна вода, филтри пералня, бойлер, душ." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: