• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nasko1 - специалист
Здравейте колеги! Сега ще правя локално парно и искам да разбера каква точно печка ми е необходима за да захраня 15 ребра Н-50, бойлер 80 литра и подово около 30метра? По принцип системата няма перспектива за разширяване, така че печката трябва да е точно колкото са консуматорите, и малко отгоре. На схемичката е стая 23-24кв/м като височината е 2.10м. Ще са дастатъчни ли тези 10 ребра за нея заедно с подовото като по моя преценка тръбите ще ги положа на 40-50см една от друга и ще заема повече от половината под на стаята. А относно подовото не съм много на ясно, но мисля че просто се връзва за входящата и изходящата вода на инсталацията!?

Прикачен файл

схема.JPG
ПО ПРИНЦИП ПРАВИЛНО ЛИ Е ???
схема.JPG (26.68 KиБ) Видяна 12681 пъти

Прикачен файл

untitled3.JPG
untitled3.JPG (21.94 KиБ) Видяна 12718 пъти
Takezo Sensey - модератор
Има много изписано по темата .Най лесно се смята 65 вата на кубичен мерът, отопляема площ.
nasko1 - специалист
Е аз имам и подово и бойлер, не мога да намеря това което ми трябва.
Как ще е най добре да се направи подовото... да има ли входяща и изходяща тръба или да е само изходящата от радиатора или бойлера?
nasko1 написа:
Е аз имам и подово и бойлер, не мога да намеря това което ми трябва.
Не те разбрах точно какво търсиш.Подовото не мога да ти кажа колко мощност ще ти "дърпа".
Класическия боилер със серпентина е 80 литра , е с мощност на серпентината 6 киловата.А това , е доста .
Камина или котел, , ще ползваш ...камините имат максимум 70 %КПД.
С друго какво да помогна.
nasko1 - специалист
Как по точно се връзва пододовото към инсталацията. А за бойлера доколкото ми казаха в магазина от водната риза взима 3кв (80л) но се смята 4... 6кв е много май! Ще взимам печка с водна риза Вариантите за мощноста на печките са 2 но искам да чуя мнения кой ще е най добрия избор... Дали ще стигнат 10кв или 13 ??? Според мен ще стигнат и 10кв на водната риза.
Насе , пожеже си пич , ще издиря едни линкове и ще ти ги пратя на лични.

За бойлера няма да споря само ще кажа , че не съм съгласем.Имам такъв бойлер , ще потърся паспорта да видя какво пише.Не може да е 3 квт. и да се смята 4 , звучи несериозно.Потърси информация от производител .
При така , определената схема от теб , 10 квт. ще са достатъчни.Но ако , не е голяма разликата в цената сложи 13.Бойлера "дърпа" страшно много , порярвай ми.
Вече споменах че , печки (камина) от този тип имат КПД около 70 %.
Или 10 х 0.7 = 7 квт. реална мощност.
popovvv - специалист
До Nasko1,
Много неизвестни има във въпроса Ви
-стаята с площ 23-24кв.м с какво изложение е,на кой етаж се намира, в къща или апартамент от блок, има ли топло изолация, вида на дограмата и в кой район на страната е това жилище.
-отоплителните тела чугунени радиатори ли са/пишете 15 ребра/ или са алуминиеви глидери,ако са глидери какъв е модела им.
-площ и височина на стаята в която са 5 ребра,изолация, изложение, дограма.
-каква температура искате да постигате в помещенията.
-схемите на свързване на консуматорите в двата Ви чертежа са коренно различни, в първия чертеж схемата е лъчеобразна с колектори, във втория магистрална и отклонения с тетки.
-за подовото трябва да се знае следното-вида на изолацията откъм пода,дебелина на замазката,вида на тръбите с които ще се изпълни,вида на последното подово покритие/теракот,гранитогрес или някакъв вид паркет/.Подовите отопления трябва да са нискотемпературни иначе пода ще пари,оригиналните системи обаче са много скъпи, затова по добре е подовото да се свърже последователно на някой радиатор/студения изход на радиатора е вход на подовото/.
Борис - специалист
15 ребра - 3 квт, бойлер - 3 квт ( тоя , дето смята 6 квт, сигурно има впредвид два бойлера ) . За мощността на подовото , каквото кажат в магазина ! Важно е как ще го монтираш-въртиш спирала към центъра на стаята и обратно , така си гарантираш равномерно разпределение на топлината във всяка една точка . И все пак всичко е относително - при изчисления , 12 квт трябваше да ми е достатъчно, сложих печка 17 квт , и за да се стопля с нея ,изключих два радиатора(14 и 16 ребра ). Най-добре не бързай ,а чакай съвет от модератора Ironlady, тя не лъже !
Борис написа:
15 ребра - 3 квт, бойлер - 3 квт ( тоя , дето смята 6 квт, сигурно има впредвид два бойлера ) . За мощността на подовото , каквото кажат в магазина ! Важно е как ще го монтираш-въртиш спирала към центъра на стаята и обратно , така си гарантираш равномерно разпределение на топлината във всяка една точка . И все пак всичко е относително - при изчисления , 12 квт трябваше да ми е достатъчно, сложих печка 17 квт , и за да се стопля с нея ,изключих два радиатора(14 и 16 ребра ). Най-добре не бързай ,а чакай съвет от модератора Ironlady, тя не лъже !
Стана ми интересно , ...15 ребра Н500= 3 квт. :lol:
Я дай да ги видя , че моя е от 15 глидера , и е към 2.2 квт. ...при температура 90 градуса.
После ми обясни коя система работа на 90 градуса... :roll:
И последно , не 2 бойлера смятах , а 4 по 1,5 квт. :-D ...аз таквоз не съм виждал...
nasko1 - специалист
popovvv написа:
До Nasko1,
Много неизвестни има във въпроса Ви
-стаята с площ 23-24кв.м с какво изложение е,на кой етаж се намира, в къща или апартамент от блок, има ли топло изолация, вида на дограмата и в кой район на страната е това жилище.
-отоплителните тела чугунени радиатори ли са/пишете 15 ребра/ или са алуминиеви глидери,ако са глидери какъв е модела им.
-площ и височина на стаята в която са 5 ребра,изолация, изложение, дограма.
-каква температура искате да постигате в помещенията.
-схемите на свързване на консуматорите в двата Ви чертежа са коренно различни, в първия чертеж схемата е лъчеобразна с колектори, във втория магистрална и отклонения с тетки.
-за подовото трябва да се знае следното-вида на изолацията откъм пода,дебелина на замазката,вида на тръбите с които ще се изпълни,вида на последното подово покритие/теракот,гранитогрес или някакъв вид паркет/.Подовите отопления трябва да са нискотемпературни иначе пода ще пари,оригиналните системи обаче са много скъпи, затова по добре е подовото да се свърже последователно на някой радиатор/студения изход на радиатора е вход на подовото/.
Така... Помещението е гараж и ще се прави стая за живеене. Всички стени са 30см зид от тея тухли старите най здравите. Височината е 2.10м. Дограмата ще бъде пвц-4камерна. Изолация не е нужна на стените при положение че от всякаде граничи с други гаражи, при тежни зимни условия температурата не пада под 4-5 градуса. Изолация ще има само на пода 1см фибран (а замазката минимална колкото да покрие всички тръби( вода, парно) и да изправи пода) заради подовото.
Що се отнася до Радиаторите ще взимам ал. ребра Н50. Мисля че 10 ще са достатъчни поради фактите които изброих и защото ще има подово което мисля да положа 60-70% от стаята с ал. тръби ф16 и както сега разбрах е че през тях трябва да минава изходящата вода от радиатор. Да на 2-те схеми са 2 различни варианта !
Ест че с колектори е по добре, но дигат много цената... Но според мен не е нужно с колектори щото системата с 2 радиатора, бойлер е малка и няма да има много загуби ако се направи без колектори, ще направя сметка колко ще ми струва с колектори и ще преценя. Крайното подово покрития ще е теракот или гранитогрес.
Опасявам се ако е 13 киловата водна риза има вероятност да прегрява водата в системата, 10 май е по добрия вариант. При положение че няма възможност за разширяване на системата.
  • 1
  • 2

Тема "Колко киловата печка ми е необходима?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: