Ел. инструментите. Консумативи.
fore - майстор
Моят перфоратор Спарки няма изключване на удара. Или само чука или чука и върти. Понеже е от по големите-3.5 кила. Около 1500 вата е. С напречен мотор.

Купих за него боркорона Ф65. Захвата и е СДС+.

Гледах майстора дето ми слага климите в апартамента че проби отвора през обща стена между стайте -първо със дебело свредло и после ползва боркороната с карбидни резци за да разшири отвора. Неговият Бош беше с големината на моето спарки и мощността беше подобна. Но не видях дали изключи удара. Не разбрах дали можеше да се изключва при неговата машина.

Та мога ли с удар да пробивам с тази боркорона, като доразширител или за конзоли за контакти директно ?


Също имам и Елтос- от тия двускоростните старите- мощните бормашини- доста тежка. Ползвам я за бъркалка.

Та незнам дали тя има съединител ???
Незнам дали СДС+ може да се сложи на обикновен тричелюстен патрон ?

Та коя от двете машини е по удачният вариянт в този случай с тая боркорона ???
Kumay - майстор
fore написа:
Купих за него боркорона Ф65. Захвата и е СДС+...
...Та мога ли с удар да пробивам с тази боркорона, като доразширител или за конзоли за контакти директно ?...
Тази боркорона е точно за ударно пробиване с перфоратор.
fore - майстор
Изображение

Ето за такава боркорона говоря. Няма ли да и се натрошат режещите карбиди от чукът.
ferrari4456 - специалист
Няма да се натрошат, все пак е направена точно за това.
fore - майстор
Ясно,
то и в упътването на Спаркито пише че може да върти боркорони.
mitko64 - майстор
Te тези Спаркита с вертик. двигател са 900W, дават им за боркорони до 80см. точно от видът на снимката. Моят опит с Ф80(лидълска) и перф. 900w e, че е слабичка комбинацията за бетон, но моят съединител сработва на 35Nm, та постоянно щрака, а тези спаркита са на 60Nm, та сигурно няма да има проблеми. Лошото е, че нямат изключване на удара, та корони с карбидна посипка, не могат да ползват. Много подходящ за ударно и безударно пробиване се оказа последният модел на Parkside, с вертикален двигател, много ми хареса.
fore - майстор
Точно ! Такъв ми е перфоратора ! Мощен е - за пробиване и къртене е супер.

Значи за боркорона от 65 мм с карбидни остриета няма да има проблем. А с посипка за пробиване на гранитогрес е ясно че ще се спука и плочката и посипката ще замине.


Я кажи Лидълската машина дето я препоръчваш, дали е добра като механика ?

Аз я гледах тази машина , и мислех да я купувам. Действително имаше и изключване на удъра, но ми се стори с фалшив механизъм като на Бошовете от по 100 лева и се отказах.

Ти ползвал ли си я и имаш ли представа дали е добра ???
mitko64 - майстор
Писах няколко пъти какво и как я ползвах, но ще се повторя. Разбиване на подови плочки с хастар от3 до 10 см. около 20 квадрата, почти нон стоп ден и половина, при технолог. почивки през 30 мин, докато изрина боклуците. Отличен удар, консуматива(секача) обаче не струва, малко ми е къса та се поигърбвам, но по дълго длето не намерих.Много як бой падна и в последствие, за подравняване на остатъците(много гадна спойка се беше случила между хастара и плочата) близо един ден, но вече с един ъглов секач на Хитачи- много ми хареса. Пробиване безударно със свредло 10мм., десетина отвора във винкел- много добре, патронника седи много стегнато в СДС-а, почти не клати. Пробиване ударно на три отвора в трегер с боркорона Ф40, дупчи отлично докато не набара в последния отвор арматура(кръгла 12мм., незакалена). Здраво го измъчих на безударно да я срежа, но само изхабих пластините на короната(останаха наполовин). Иначе си има съединител и при заклиняване сработва. Пробвах го и ударно пробиване на бетон с голямо свредло- 25Х600, пробива добре един бордюр, но отзад избушва буца колкото юмрук. Неприятното е само че след всичкия чанч, установих, че електр. регулиране на оборотите не работи(работи само на мах). Иначе имам по- мощен СДС Мах на С парки, за подове е добър, но примерно за стенни плочки ми тежи, а този лидълският е направо за такава дейност. А забравих,че докато блъсках пода, се появяваше леко омасляване(когато е прашно много си личи) около захвата, предполагам от вертикалното положение на работа.
fore - майстор
На мене Спаркито ми масли постоянно около превключвателя. Така трябва- значи е смазан. СДС-ският зхват трябва да се маже задължително- моите свредла за омазани здраво.

7 килограмовият Спарки е СДС макс. Тои е голям и няма да се прегърбваш. И аз къртих една циментова замазка от стари плочки със Спаркито- изяде я. Е верно малко се прегърбваш, но това е среден клас машина -по малка от големите.

Значи Лидълката се справя, но защо са се прецакали оборотите ??? Това е електроника, а мене не притеснява съединителят- имам и фалшив Бош на Вилата.
Голяма беля му е съединителят- щрака когато срещне препятствие. Но това значи че износва фалшивата си предавка. И след време не върти.
Отворих го и видях че има и съединител. -феродни шайби. Но като го охлабя- неможе да влачи по големи бургии от 10 мм. Ако го натегна- износва евулвентната предавка. Ментак.
Та той ми е зор-заман на Вилата основно за къртене поне става- смазах му цилиндъра, и за тухлата я мъчи.

Та за това не го купих, щото конструкцията му на превключвателят ми навява на "Боша". а и цената е подобна.

Та щракането в този скучай може да е от износване на недомислен съединител, а не от истински такъв.

Дано Лидълският да е направен като хората. Ще кажеш.

Отзивите за Лидълските дрелки не са от най добрите.

За винтовертите, можеби са читави с литиевойонната батерия. Но за машините със съединител съм доста резервиран.

Тема "Боркорона?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: