• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
Какво наложи да слагаш основите толкова ниско? Не съм конструктор, но си личи че сте подминали здравия пласт с кажи-речи метър, а основите са си направо "брутални" за едноетажна къща (по спомени толкова беше)
Ами защото е пропуснал геоложкия доклад... ...ама и да не беше, щяха да му го направят по "аналогия".
Покрай Дунава почвата се води льосова и копа дълбоко. И аз го ядох същия, въпреки че и аз съм между ТВ кула и водна кула, със супер стабилна почва - копае се само с багер или кирка.
Освен това, на север, токата на замръзване е малко по-надолу.
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
Ами защото е пропуснал геоложкия доклад... ...
Геоложкия доклад няма нищо общо - изглежда сякаш конструктора се е "раздал своеволно" - освен ако не ме лъжат снимките. Точката на замръзване варира от 80 до 120 см. - тука по снимките изглежда закопано на 2 метра поне и 1 метър след границата на пласта в които е фундирано. Ако къщата беше двуетажна и терена е с наклон е ОК - ама ми изглежда равно а в началото на темата автора беше писал че къщата е едноетажна.
StanZ - специалист
Вече дебатирахме изолацията под или над. Сигурно си прав, аз си имах своите съображения. По проект наистина ТИ е над бетона, но искам да слагам подово отопление и за това го разделих. върху настилката ще сложа 2см фибран ... дано да не ми илязат криви сметките.
Tsilkov написа:
... изглежда сякаш конструктора се е "раздал своеволно" - освен ако не ме лъжат снимките.
Истината е някъде по средата. Може и да се е презастраховал малко конструктора, но и снимките малко лъжат. Двора е с малък наклон. В най високата точка на терена, къщата е "потопена" на 110см, а в ниската част на 80см. Общата височина на основите (пояси, стени и настилка) до Кота 0 са 145см. Проекта е за два етажа, но решихме да направим само 1 етаж и да го прекараме като промяна по време на строеж. Но сега след като направих основите май нищо няма да променям ... голямо блъскане на кофраж беше като за две ръчички. Правех по 10-15м2 кофраж и заливах на ръка. Поне на бетона всички приятели се изредиха, нямах случай сам да наливам. Пожелавам на всеки такива приятели. До пролетта ще видя как е, но май ще вдигна и втория. Тухлите и желязото са купени.

А иначе на мен ми прави впечатление през последните няколко години, поне тук в района, че почти всичко се строи с по масивни основи отколкото беше преди това. Не знам дали не е свързано с някакви нови нормативи и закони! В крайна сметка аз съм длъжен да се придържам към проекта, да се имам с автора и неговия контрол :)

пп: една снимка и от процеса. Инвеститора в трапа, инвеститорката снима:

Прикачен файл

190852.jpg
Tsilkov - майстор
Явно си снимал по-високата част и така изглежда. Пък и този "трап" в средата (предполагам е мазе) лъже допълнително. Ако в най-ниската част на терена копаш на 80 см. всичко е в реда на нещата та даже и нямаш сантиметър запас.
StanZ написа:
А иначе на мен ми прави впечатление през последните няколко години, поне тук в района, че почти всичко се строи с по масивни основи отколкото беше преди това. Не знам дали не е свързано с някакви нови нормативи и закони!
До преди 10-ина години еднофамилните сгради основите им се правиха на принципа "колкото да не е без хич" и да не падне докато бригадата е там. Ама по телевизията видя какво им се слува на "едновремешния тарикатлък" - мина едно леко земтресение в Перник и всички къщи или за събаряне или за укрепване. Там пък където имаше наводнения и основите бяха по едновремешния принцип до здраво (30-50 см) и основите подкопани - честито събаряне. Та не си мисли че си се набутал - аз просто се подведох по снимките.
Tsilkov - майстор
StanZ написа:
До пролетта ще видя как е, но май ще вдигна и втория. Тухлите и желязото са купени.
Не знам какво ти представлява къщата и какви са ти плановете за нея, но ако нямаш пари те съветвам да не се хващаш с втория етаж. Това че имаш малко повече бетон и желязо в основите - капка в морето. В момента бетон, тухли и желязо са най-евтините неща. После обаче като почнеш дограма, фасада, инсталации, отопление, подове, стени, стълбище........ :rolleyes: Единствено при едноетажната покрива е малко набутвация че е само за един етаж ама няма как да компенсираш другите неща. Честно казано даже ти се учудвам защо си се хванал да си правиш сам грубия строеж където е най-евтиния, но най-тежък труд.
ArturDent - Почти Безобиден
StanZ написа:
Но сега след като направих основите май нищо няма да променям ... голямо блъскане на кофраж беше като за две ръчички. Правех по 10-15м2 кофраж и заливах на ръка. Поне на бетона всички приятели се изредиха, нямах случай сам да наливам.
Поне надявам се не си бъркал на ръка.
Гледам достъп има, що не викна една бетон помпа? Щяхте да свършите за два предиобеда.
На мен лично тази година ми се наложи да правя основи за бербекю и съответната плоча.
5 човека, 7 кубика, земно-влажен, за плочата. Бъркане във всяка количка. За 4-5 часа свършихме заедно със заглаждането.
StanZ - специалист
ArturDent написа:
Гледам достъп има, що не викна една бетон помпа? Щяхте да свършите за два предиобеда.
Повярвай ако бях имал възможност щях да налея с помпа. Пълзящ кофраж, метални платна(разполагах с малко, а не исках да прецакам техническия шперплат още в основите), на следващия ден мога да декофрирам само част от него и така го местя напред. Грубо правех за обем около 3м³ .... и така с около 10 цикъла налях ивиците ~26м³. Пояса най-долу и настилката с помпа.
StanZ - специалист
И така, почти съм готов с грубия строеж. До края на седмицата ще залея последната плоча и започвам покрива.

Имам нужда от съвет за дограмата. Имам желание докато правя покрива да поръчам и ПВЦ дограма. Голямо четене и лутане ... 100 вида профили, 101 мнения. Дадох размерите за оферта в няколко фирми. Едно от условията ми беше да е с БГ профил (от страх да не попадна на "немски" правен при комшиите). Не мога да си позволя Саламандър или Кьомерлинг, но и най евтините оферти ги изключих.

По същество, спрях се на две фирми.

Оферта 1 :
Вайс Провил WP5000, 5 камери на касата и крилото
Мако обков
24мм стъклопакет - 4мм енерджи + 4мм Ка
Предимства: виждал съм обекти с тяхна дограма. добра е и монтажа е перфектен.

Оферта 2 :
PROFILINK Premium+, 5 камери каса, 6 камери крилото
Мако обков
30мм стъклопакет - 4мм енерджи + 4мм бяло
Предимства: Крайната цена е с 9% по ниска.

Профилите са от високия клас на тези производители. Все пак аз не съм вещ и ми е трудно да избера.

WP Технически характеристики
Конструктивна ширина - 72 мм
Брой камери - 5
Дебелина на външните стени на профила 2,7mm
Дебелина на вътрешните прегради 1,0 мм
Коефицент на топлопроводимост – 1.37 W/m2K
Коефицент на шумоизолация– 30 dB

PROFILINK PREMIUM+ Технически характеристики:
PVC прозоречна система с 6 камерно водобранно крило с ширина 80 мм и 5 камерна каса с ширина 70 мм.
Топлоизолационни характеристики U=1,27 W/m²K
Висока шумоизолация Rw=33 db
Гладка, лесна за почистване повърхност на профилите
Универсалните усилители гарантират висока стабилност на конструкцията.
Дава възможност за използване на различни стъклопакети от 24- 36 мм, което увеличава коефициента на шумо- и топлоизолация.
Профилът на водобранното 6 камерно крило предпазва гуменото уплътнение от атмосферни влияния.

Който знае нека ме светне за тези два профила точно ... и мерси предварително!

:prayer:

Прикачен файл

pvc.png
egomen66 - майстор
ТРЯБВА ДА ВНИМАВАШ ЗА - Универсалните усилители ( ЖЕЛЯЗО ) гарантиращи висока стабилност на конструкцията. Защото обещават а не го слагат. #-o
D103314 - специалист
Докъде стигна колега след четири години?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Започвам нова къща, имам нужда от съвет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: