Ел. инструментите. Консумативи.
kozl - майстор
Според зависи от поялника. Ще снимам моя за реклама. Но тия старите български измишльотини ставаха за няколко спайки през интервал от няколко кафета и така отказах кафето. Иначе два стопих и ми ги смениха в гаранция, а на третия се заядоха и не признаха гаранцията, оти съм бил намалил от кафето и така после с мъки се сдобих с чешки индукционен. Преди година видях по нашата търговска мрежа и доста се замислих дали да не подновя ветерана, че няколко пъти го събарям от работната маса и позагуби външен вид, но с уважение към ветерана подминах щанда. Сега когато имам избор от поялници предимно ползвам него, защото от доста време ми не стига време за по-продължително запояване. Иначе ползвам терморегулируемия, че значително по-лек. Има няма с тоя поялник съм употребил със сигурност 5 м мостов проводник 2х2,5, защото отдавна свърши и сега си режа от тук там без да отчитам колко.
На нЕкой от рождените ми чествания ми подариха един тежък китаец. Ако имах вила там щях да го метна, а сега стои в един куфар за спешна помощ. Ма много мисли прeди да стопли. Иначе тежи китайчето и бая му дебела човката.
alesyz - напреднал
Да повдигна темата. Имам два поялника в къщи и си скъсах нервите с тях. Индукционни. Единият, китайски Raider, 175W, просто ужас. Не загрява, натискам "спусъка", чакам по 30 и кусур секунди да загрее, като загрее пък едва-едва топи тинола. Като се опитам да запоя нещо, човката залепва за спойката, направо я откъртвам после. По-дебела спойка почти не мога за разпоя. Запоявах едни батерии от лаптопска батерия, нищо не можах да направя. Стягах му човката, да не се е разхлабило нещо, никакъв ефект. А поялника е 175W, ще кажеш казан за ракия ще лепя. Толкова за тоя.
След като ми писна, купих друг от продавалника, немски, същия като едновремешните български черни поялници по 80W. Тоя пък веднъж "запали", лампичката му светна и това беше. Гледам указание на корпуса на немски, да не се държи повече от 3 мин включен. Хубаво, пак включвам, вече лампичката не свети и поялника не работи. Отпред една дебела жица сложена, мисля 2 мм. е. И така. Загрява много малко, мога да го пипам с пръсти без проблем. Вчера ми се наложи да сменя кондензатори на едно дъно, е само може да си представите как съм се мъчил с тия два уреда и нищо не направих. Комшията има от тия българските за които споменах, само да му натисна спусъка, вече е загрял и работи та пушек се вдига. Не знам къде е причината да не работят тия поялници, нещо ми убягва. И да ги отворя, не знам какво мога да направя. Някакви идеи?
thinkpad - майстор
Фина електроника не се работи с индукционен поялник.
alesyz - напреднал
Това добре. Но защо не работят по принцип ме интересува.
Antonini - специалист
alesyz написа:
Това добре. Но защо не работят по принцип ме интересува.
За българските: слабо място им е пластината която се натиска от спусъка в дръжката. Там пъпката с която контактува пластината хваща нагар, и от там поялника работи с понижено напрежение. Оправя се лесно. На моя съм му надянал гайка 8-ца на пъпката. Иначе други проблеми нямат тези поялници. За пирографи ако се ползват, трябва да са с много тънка човка, иначе загряват и започва да се топи корпуса. Имам два такива и си работят повече от задоволително. Най-голямото предимството на индукционните поялници е, че не се забравят включени както другите. А и са по икономични от към енергопотребление. Другите докато се мъдри по схемата нещо, или си търсиш подходяща стойност на съпротивление в кутията той си грее..
kozl - майстор
alesyz написа:
Да повдигна темата. Имам два поялника в къщи и си скъсах нервите с тях. Индукционни. Единият, китайски Raider, 175W, просто ужас. Не загрява, натискам "спусъка", чакам по 30 и кусур секунди да загрее, като загрее пък едва-едва топи тинола. Като се опитам да запоя нещо, човката залепва за спойката, направо я откъртвам после. По-дебела спойка почти не мога за разпоя. А поялника е 175W
И аз придобих такъв и го метнах нейде. Сега като прочетох (малко кьсно но по добре късно отколкото хич) ще го изровя да проверя барем харчи ли ги тия 175 вата или само са надписани.
Най-доброто което ми е минало през ръцете и все още работи е чешки индукц.поялник 100 вата. Само че не става за лепене на авто радиатори. Каза ми го един комшия, който ми поиска поялника назаем без да каже за какви нужди, иначе нямаше да му го дам. Ама тежи пущината и вторичната намотка е към 25 мм2. Човката от меден проводник 1,5 - 2,5мм2. И с 4-ка става, но почва бавно да загрява.
alesyz - напреднал
Да повдигна малко темата. Raider-a заработи, как, не знам. Другия си стои все така, хвърлил съм му око да го отворя, както ме посъветваха по горе, ама все забравям. С Raider-a успях да запоявам на батериите от лаптопски батерии. Имам две в къщи и реших да направя от двете, една. По принцип на тия батерии са им като с точково заваряване хванати пластините и не мислех, че ще лепне тинол, ама стана. Намерих една подобна лампа като тази на снимката
Прикачен файл:
12.jpg
12.jpg (32.88 KиБ) Видяна 3338 пъти
и взех това "желязо"(арматура на кварцовото тяло), което сочи стрелката. Мисля, че затова се говореше по назад в темата. Видя ми се доста дебело и бая трудно се огъва. Някак се справих, обаче поялника го загрява трудно, а пък не мога да го калайдисам по никакъв начин. Пробвах с един флюс, с тиноли, колофон, не ще, нищо не му лепне. Шкурих го с шкурка, няма ефект. Не го знам какъв е метал, ама не се калайдисва или аз ползван неподходящи средства. Някой ако знае, моля да каже.
емо ем - специалист
Колега, може да пробваш да потопиш арматурата в разредена солна киселина за няколко секунди, изваждаш и калайдисваш само с калай.
hidrazin - майстор
По-скоро използвай ръждопреобразувател вместо флюс.
:partyman:
jekasus - майстор
hidrazin написа:
По-скоро използвай ръждопреобразувател вместо флюс.
:partyman:
Зависи кой, "Селт" за никъв чеп не става :-D

Тема "Смяна на човката на индукционен поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: