• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
M.Yankov - специалист
Не знам как точно да започна разказа си, защото съм малко превъзбуден.
Винаги съм си повтарял, че всичко е постижимо и мечтите не са само някаква романтика ами чиста реалност!
Ето и поредната мечта.... в процес да бъде осъществена :)

Къщата се намира в балканско селце (източна Стара планина). Строена е през 1977 и никога не е живяно в нея.
Един подземен и един надземен етаж. Долу е едно помещение - горе три стаи и едно по-малко помещение.
Камък до 1 - 1.30м, нагоре тухла (цяла). Двускатен покрив. Недовършени тераси. Ел. инсталация (1 - 1.5 най-вероятно) Дограмата изглежда читава (на боя е). Външна чешма. Външен кенеф. Асма. Голям двор. Асмалък с метални тръби. Оградено е с бетонови колове и мрежа.

Ето и романтиката! :-D На няколко метра от къщата минава река която слиза от балкана, а пред входа на имота има голяма каменна чешма с изворна вода с целогодишна температура ок.5 градуса.

До тук с ревюто:
Нахвърлял съм си план за действие, но определено ще имам нужда от вашите идеи и съвети. Основната идея е да се придържам към балканския стил. Въпреки, че е сравнително "нова" ще опитам да придам (до колкото е възможно) битовия стил от преди век, два. Живеем в настоящето и гледаме към бъдещето... но си обичам миналото. В къщата в града имам стая-механа която си е направо музей. На вън преди ок.2 год. изградих битов кът с кладенец, камина, миндери, асмички, дувари и т.н.
Правих всички тия неща в града, защото нямах къде (и си мечтаех да имам)... е... тук живот и здраве ще мога да се развихря :supz:

План за действие:
Покрива изглежда здрав. Вътре няма никакви течове (вкл.петна по таваните) Няма счупени керемиди, козирките изглеждат добре, не се виждат гнили дъсли (освен посивелите челни дъски, които задължително ще заменя) Трябва ли въпреки това да разхвърля керемидите и да правя освежителни процедури?

Повече ме притеснява от вън. Има няколко пукнатини. Не искам изолация! Обмислям цялостна циментова мазилка, за да стегне тухлите. Необходима ли е армировъчна мрежа?
Цокъла с дялан камък. Но преди камъка да измазвам ли и цокъла заедно със стените? Дървени летви по външните ъгли (имитиращи колоните при старото строителство). Тук да хвана летвите за тухлите и след това мазилка или мазилка и върху нея летви? Дървена ламперия на стените на терасите. Бял цвят на останалите стени.
Дограмата искам да я запазя. Боята няма шупли ама е бяла и не ме кефи. Мога ли да я сваля с нещо и лакирам или с някъв грунд и върху него лак?
Необходимо ли да подменям ел.инсталацията? Свети си, има си контакти вътре но колко е надеждна не знам.

Следващия проблем е приземния/поздземния етаж. на 180см таван е. Долу е на пръст. Ще отнема една лопата (ок.30см) и ще излея 10см плоча. Пода най вероятно с ламперия(дюшеме) пък може и камък и да се влиза с обувки (по айляшко)
Проблема че точно това помещение искам да превърна в механа с камина и мивка. Да бъде основно помещене за пребиваване, а горе спални и баня и тоалетна.
Тук пуснах запитване и да не повтарям направо ще приложа темата - viewtopic.php?f=21&t=49468

Банята. Терасите както казах не са довършени (само на плоча са). идеята ми е да преустроя едната тераса в баня и тоалетна за да спестя вътрешно пространство. Тераските са само на плоча. Как би било най-лесно (и евтино) да затворя едната тераса? Мислех с ИТОНГ или стари тухли, или плоскости някакви. Вътре една мазилка и фаянс. Тавана с някаква плоскост. От вътре стеропор. Външно само мазилка с останалата част от къщата.

Веранда/навес. На лицевата част на къщата е входа и по голямата тераса. Мисля всичко да стане една площадка. не съм го измислил с плоча ли да е или дървена конструкция! Повече ме притеснява покрива (навеса). Ако го закрия да не изглежда като изакано пред къщата... или само да направя дървена конструкция и да кача лозата. Пак би се получило според мен, но няма да може да ни приютява в дъждовните уикенди.

Оградата. Съседните къщи са със камени дувари. Тази тъй като е по нова са избрали модерната и високо технологична мрежа :sad: Много съжалявам за това. Цялото място е декар и 100. Като разгледах темите във форума то всичките ми спестявания ще заниминат само за едната ограда :vom: Просто не мога да си го позволя. Какво бихте ме посъветвали тук?
Мисля си да предложа някой лев на месните и да взема малко камък. Но даже и така няма да мога да вдигна повече от 50см.
Стари тухли по 5-7 стотинки. 6-8лв на метър.... ама после пак камък ще искам да налепя и колко става не ми се смята.
Варианта който най ми допада е плет. Малко по висок от този на снимката. С колони през 4м. (даже на 3 за да е по устойчиво) Двукрила дървена порта със входна врата и покривче отгоре (сачак, стряха...не знам как точно се нарича) Въпроса е, че никъде не намерих информация как се прави подобен тип ограда. Смисъл схемата е ясна но технологията! Какво дърво е най подходящо, по младо, или по сухо, третира ли се с нещо?
Изображение

Стаите. Вътре е на мазилка и бяло (варисано) На няколко места има пукнатини от пода до тавана. Има и няколко по таваните. Като цяло е много равна. Трябва ли да сабарям цялата мазилка или мога само да изроня и да корикирам проблемните участъци?

Таваните. Тавана долу си го оставям така. харесва ми да се виждат големите греди. Само ще го почистя и лакирам. Таваните горе са "кара". Мисля да бъдат с ламперия. Знаете старите тавани- между две дъски малка летвичка. Ако ми идва скъпо ще е обикновенна ламперия от тази която продават на пачки. Само ще трябва да изроня на места да видя къде минават гредите. При този тип тавани кабелите под или над дъските се прекарват? За мой късмет стоят аплиците на крушките. Плоскости с хубава дърворезба около 40см.диаметър. Красиви са и сега, но ще са супер на дървения таван.

Последни щтрихи. Предвид оптимизиране на разходите дървенията ще се обработва с масло. (ползвам го от години и познавам ефекта) Чудя се дали да не заменя настоящите керемити с турски! Не споменах нищо за двора, защото смятам това да е последното нещо с което да си играя. Общо взето мисля да огарадя малка градинка а останалото да е поляна.

Ами май това е засега =D> Със сигурност има още много, но стъпка по стъпка ще отмятам нещата.
Е направих ви част от моето приключение, което всъщност тепърва предстои. Знам, че няма да е лесно, знам, че ме чака много работа и ще отнеме много време, но с мерак, бира и някой друг приятел нещата ще се получат :partyman:

P.S. имам няколко снимки ще ги кача по-късно да ви покажа нагледно за какво иде реч.
EDI - майстор
Дето се вика, честито приключение. :-D :lol: Много въпроси имаш, на някои може да се даде веднага отговор, на други след някоя и друга снимка или в процеса на самата работа.Имай предвид, че колкото и да планираш, нещата в процеса на работа се променят.Така на прима виста мога да кажа следното.
За покрива, ако нямаш течове, не го закачай, но си направи детайлен оглед като се качиш горе.За пукнатините отвън е добре да се провери дали са повърхностни или влизат и в конструкцията, от това зависи и как ще действаш.За цокъла и колоните, които искаш да имитираш е добре да се види снимка, аз добивам впечатление, че къщата не е измазана.Аз бих я измазал цялата и после отгоре другата работа.Дограмата - с пистолет горещ въздух и шпатула сваляш боята, прогонваш врати и прозорци, после шлайфане и покритие по желание и според качествата на дървото, което ще се покаже.Инсталацията трябва да я провериш цялата - главния кабел към къщата, колко кръга имаш, с какво сечение.Банята най-лесно с ИТОНГ поне 20 см зидаш, вътре правилно мазилка и фаянс.Тавана вече друга работа, там специалистите ще те консултират, но го виждам евентуално сандвич от плоскости и изолация, но това зависи от самата конструкция на терасите, козирки и други такива.За верандата малко снимки ще трябват.Ако искаш плетена ограда няма да стане колони на 4 или 3 метра.Най.много на 2 метра, но и това е много.За плетене по принцип се ползва свежа леска.
По таваните и стените може да минеш при пукнатини само с козметично прешпакловане примерно, но зависи дали мазилката не е отлепена от стената.
За дървения таван - дъбов материал няма да ти е по джоба.Най-евтино е ако имаш абрихт и щрайх, с кофражна дървесина, може и сачак, има широк до 120 мм, има и 90 мм.
Абе, в общи линии не знам дали знаеш какво те чака. :lol: ама начинанието е похвално.Аз вече 4 години си работя на вилата и още не съм стигнал до края. :-D Като дадеш малко снимки, по-добре ще могат да се премислят някои неща.
thinkpad - майстор
Не прави дървена ограда. Гние. И плет не слагай. Абе гние си бе. Необработен дървен материал си изгнива за около 5-6години, като го гледам от опит. Изгнива, достатъчно да изгуби стабилност и да ти падне оградата. Най-вече под земята гние. И бетонните колове гният, но доста по-бавно. Ако аз имах пари, щях да сложа тръби неръждавейка, които да напълня с бетон и вече отгоре каквато ти харесва конструкция.
А сега има една много по-естетична, на правоъгълна шарка, боядисана в зелено мрежа. Има и нещо като оградни панели от подобен тип. Не съм запознат много с тези неща, но съм сменял доста оградни колове, най-лошо беше положението там, където има дървения. Крепят се на добра воля след известни години. А ще ме извиняваш, едва ли като станеш на 60, ще ти се занимава да кърпиш постоянно ограда.
Ако покривът не тече, не го пипай. Нещо, което работи не се пипа. Първо правило на майстора.
Ако мазилката не удря на кухо на доста места и пукнатините са малки и повърхностни, а не от слягане и размествания на къщата можеш леко да изрониш и замажеш.
Проводниците, ако са 1.5mm2 с малко компромиси ще работят на 16А предпазители и ще ти стигат, ако нямаш намерение да отопляваш на ток. Иначе можеш да ги смениш. По таваните прекарвам кабелите над/по гредите в гофрирани тръби, като кова пирончета и ги връзвам със скоби. Най-лесното е да използваш 2.5мм2 мостовак за скоба, увиваш го около пирончето и около гофрата. Не е много правилно, ама тва си е. Мога да дам някоя снимка на тоя особено високо технологичен метод, ако има желание за подобна.
M.Yankov - специалист
Благодаря за бързия отговор!
Ето снимките ги :) Нямам от вътре но утре като отида ще напавя.
пукнатините отвън е добре да се провери дали са повърхностни или влизат и в конструкцията
едната със сигурност влиза в конструкцията.
Абе, в общи линии не знам дали знаеш какво те чака. :lol: ама начинанието е похвално.Аз вече 4 години си работя на вилата и още не съм стигнал до края. :-D Като дадеш малко снимки, по-добре ще могат да се премислят някои неща.
Благодаря :-D Знам, че се вкарвам в голям филм, но няма се огъваме! Пък то за завършване дума да не става. Има един моторджийски лаф The Streetfighters Work Is Never Done! същото е със всеки ремонт :-D

На предпоследната снимка е мястото което мисля да става баня

А последната е от приземния.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
M.Yankov - специалист
А това е резутата който ще гоня!

Изображение

Мога да дам някоя снимка на тоя особено високо технологичен метод, ако има желание за подобна.
Да колега приложи да го видя. Благодаря.
Svetoslavoff1 - майстор
За покрива - според мен разбутай леко на едно място за ревизия. Ако керемидите са върху кал, провери доколко е изгнила страната под калта. Съвсем скоро на едни навеси снемах калта, за да наредя керемидите върху скара. Отдолу дъските изглеждаха добре и си мислех, че след почистване и мацане с нещо ще мина по-тънко, но ядец! За 20г бяха на 1/3 изгнили от горната страна и се наложи подмяна. А теч нямаше никъде!
Успех!
thinkpad - майстор
Направи ревизия на покривната конструкция действително. Един роднина за малко да се убие при опит за ремонт на покривна конструкция към пристройка. Покривът пропадна заедно с него.
Ами ето как си пускам кабелите в гофрата на едно място, където съм бил.
Изображение
Изображение
А тръгнеш ли да правиш ограда с дървения се очаква следното след 5-10 години.
Изображение
Изображение
Омръзна ми с къщата на село, която е оградата на последните снимки да се занимавам с кърпежи. Нямам пари обаче да сменя на цялото място коловете на оградата, къде дървения, къде бетонни с неръждавейка. Дървените направо си падат и се чупят от гниене, като ги погледнеш с поглед. Бетонните стават крехки и като леко се напънат...абе като солета стават. И вътре арматурата гние. Очевидно нещо технологичният процес е крив.
EDI - майстор
За качествена дървена плетена ограда си иска съответния материал и обработка и за коловете и за плетеницата.Ако се направи като хората, ще изкара и 100 години, друг е въпроса, дали този тип ограда е добре да се прави от към пътя.Покрива ми се вижда изметнат /може и снимката да лъже/, обезателно бих го проверил.Ако наистина гониш резултата на снимката, няма да стане със стария покрив, иска си смяна поне на керемидите.Челните дъски, дори и да не ги сменяш и да търсиш рустикалния ефект, също искат малко пипане.
M.Yankov - специалист
Благодаря ви! Значи ще разкрия все пак малко от покрива да видя какво е дережето.
Ако наистина гониш резултата на снимката, няма да стане със стария покрив, иска си смяна поне на керемидите.Челните дъски, дори и да не ги сменяш и да търсиш рустикалния ефект, също искат малко пипане.
да най вероятно ще сменя керемидите. Тогава поне със сигурност ще видя цялостното му състояние. Има и капандура към тавана. ще се кача да огледам и отдолу как е.

С оградата ще е кофтии значи. Най-добрия вариант си остава стъбилната конструкция, но на тоя етап нямам възможност. Камък бол в района, докато се занимавам с другото през почивките мога да ходя да събирам малко по малко. Така след 40 години ще съм събрал да вдигна зид 180см! :-D
В страни от шегата ако имам възможност ще излея поне една основа 20см дълбочина. А малко по малко да редя нагоре.

А нещо за оная тераска колеги? Дали е подходяща за баня? Ако направя колони отпред с пояс и да излея пак плочата. Така ще стане с по 20см по широка от страни и напред. (напред даже може да поеме още разширение)
Stefan2000 - специалист
Да ти дам и моите 5 стотинки :cool:
За покрива, ако търсиш стар български стил, с двускатен покрив няма да го постигнеш. По скоро ще стане нещо в Баварски или Алпийски стил. А и това което показваш че искаш да постигнеш, не е с двускатен покрив.
Ако искаш да ти е сигурна работата, покрива трябва да ти е в добро състояние за години напред.
Така че го огледай много добре. И ако наистина си решил да сменяш керемиди, отивай на нов покрив. Завладей пространството отляво на вратата, опъни един хубав чардак. Ще ти стане любимо място, поне за през лятото. Погледни темата на колегата, от стара къща - стара къща. Там той е направил подобен фокус с покрива.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27

Тема "Преустройство на селска къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: