• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
По въпароса как правят връзките в чужбина мога да споделя впечатленията ми от Германия, Гърция и Турция. По време на екскурзии и един по продължителен престой в Германия отварях кутиите по хотелите и квартирите където отсядах за да видя как ги правят.Следи не съм оставил :) .Та в Германия Усукването е забранено от правилника им DVE, доколкото съм чувал австрийският ÖVE е аналогичен. Правят връзките или чрез пружинни клеми или чрез лустерклеми за разклонителни кутии.
Те изглеждат като обикновените лустерклеми но са с по един винт (все едно обикновени срязани на две ) и с по масивна месингова част. В новото строителство разколонителни кутии се ползват малко (от контакт до контакт ) или при общ кръг за осветление и контакти главната линия се довежда до полилея на тавана в конзола и от нея радиално тръгват спусъци към ключове и контакти.При тях е забранено да се защитава шуко с повече от 16А.

В Гърция кабелите бяха усукани и сложени крилчатки като от горния пост. Имаше тук там изключения на само усукани кабели. Контактите бяха с 1,5мм2 10А прекъсвачи, осветлението беше на същия кръг. За климатиците и котлоните в кухнеския бокс в хотелските стаи имаше отделен кръг от 2,5мм2 с 16А защита.

В Турция сякаш повече властваше преценката на "майстора" подобно на нас. В единия хотел връзките бяха в обикновени пластмасови лустерклеми. Всяка стая си имаше собствено табло в гардероба.За икономия бяха сложили по един 16А прекъсвач за осветлението и контактите. Но при нужда могат да ги разделят защото имаще отделни кръгове от таблото. В едната стая вместо 16а имаше 32а и контактите в банята бяха нагорели (явно при заваряване на парапетите на балкона). В другия хотел бяха само усукани и някой даже без изолирбанд. До контакти вървяха 2,5мм2 а до лампи 1,5мм2.

И в трите страни инсталациите бяха трипроводни. Единствено в един стар хотел в Мюнхен и се случи да открия дупроводна инсталация с 1,5мм2 в контакта. В Германия двупроводната инсталация са я забранили още през 1973 като са дали препоръка съществуващите да се подменят най-малко във влажните помещения.
ohdan - специалист
GeorgiRadevDu написа:
Колеги, на обяснителна записка на всички ел. чертежи пише - монтажа да
се извърши от квалифициран елмонтажник. Това ще рече да е запознат с
законовите рамки на тема БЕЗОПАСТНОСТ и качествена работа. На тема
усукване на връзките аз лично работя така само ,ако след това калайдисвам връзките(като предварително съм прозванил всичко),и после скоч или термосвиваема шлаувка.
Вярно и много правилно е да се калайдисват връзките след усукване но.... :? Ами ако иснсталацията е в жилищна сграда и се наложи да се подмени някой кабел?
rap66 - специалист
Темата ме накара да се замисля :? Баща ми беше електротехник, първата си инсталация направих на 5-год. възраст от две куки за плетене и между тях реотан, и това съоръжение в контакта :-D . Оживях. После електотехникум (4 разряд), ВМЕИ. Не работя професионално, но имам понятие. И всичките си РК съм ги правил с усукване и изолационна лента. Обаче щом в ЕО е забранено, сигурно има защо. Като се замислих, проблемите са ми били основно в контактите от слаби прижини (или отслабнали). Така си и избирам контакти - излиза ли трудно щепцела, може и да върши работа. А при усукването няма такова нещо, което да притиска кабелите един към друг. Затова днес пообиколих из града да видим какво се предлага по магазините. Констатирах че продавачите не знаят тези неща за какво се използват, знаят само че се казват "пружинен съединител"
Първото съединение на 3М, 0.78 ст/брой, което върши работа (видях и китайски мемтета, които изобщо не стягат)

Прикачен файл

Pic2.jpg
3М пружинен съединител с 4 х 2.5
Pic2.jpg (99.52 KиБ) Видяна 10119 пъти

Прикачен файл

Pic1.jpg
Това вътре е спирална пружина, след навиране и стягане развиването е само с клещи
Pic1.jpg (97.97 KиБ) Видяна 10119 пъти

Прикачен файл

Pic3.jpg
След демонтажа ясно си личат следите от пружината
Pic3.jpg (108.26 KиБ) Видяна 10119 пъти
Последна промяна от rap66 на вт апр 08, 2008 5:38 pm, променено общо 1 път.
rap66 - специалист
И другото което ми хареса е това, немско на kleinhuis steckklemme 2004/2.5/3 и 2004/2.5/5, от 1 до 2.5 мм2, с 3 и 5 гнезда, 0.22 лв и 0.28 лв. 3 такива спокойно влизав в пространството зад ключ или контакт (аз по начало обичам големите конзоли), така че няма нужда от разкл. кутии, инсталацията спокойно може да си ходи от контакт до контакт, както беше писал някой че правят немците. Никъде не намерих какъв ампераж издържа, дори и в каталога на производителя, стр. 33
http://www.siblik.com/website.nsf/PDFVi ... at2005.pdf
но предполагам че щом немец го е правил за 2.5мм2, би трябвало да издържи нормално натоварване за сечението.

Така че никога не е късно човек да се донаучи

Прикачен файл

Pic7.jpg
И самата пружина
Pic7.jpg (91.93 KиБ) Видяна 10116 пъти

Прикачен файл

Pic6.jpg
И самата пружина
Pic6.jpg (109.77 KиБ) Видяна 10116 пъти

Прикачен файл

Pic5.jpg
Отваря се с малка отверка от задната страна, защото закопчае ли кабела няма вадене. трябва да се разглоби и да се повдигне пружината.
Pic5.jpg (98.46 KиБ) Видяна 10116 пъти

Прикачен файл

Pic4.jpg
kleinhuis steckklemme 2004/2.5/3 и 2004/2.5/5
Pic4.jpg (109.07 KиБ) Видяна 10116 пъти
PCL82 - майстор
Вижте това:
http://www.weidbul.com/opencms/opencms/ ... /contacts/

Има какви ли не клеми и комутационна апаратура НН.Предлагаха ми пружинни клеми за 0,5-2,5мм2 и за 0,5-4мм2 за макс 5 жила. Кутия от 100бр била около 14лв. На дребно нямали такива клеми.
Драги колеги, темата явно е интересна и дори на моменти страстите са се понагряли. Затова реших да споделя своя немалък опит. Това не са поучения. Работя винаги с обувки с гумени здрави подметки.Стремя се ръцете, краката и дори дрехите да са макс. сухи. За кутиите са достатъчни 2 чифта клещи със здрава изолация и неостър нож с много добра изолация /не обичам макетните – моят е от лист ножовка с острие 2-3см и „дръжка” изолирана многократно с бишоп и изол. лента, така че изолацията да продължава поне 1см след края на метала за да няма „ох жижна ме без да искам”/, защото каквито и мерки да вземете-Мърфи никога не спи. Сега на темата: връзките са за проводници ПВ-А1/едножични/ и ПВ-А2/многожични/ - всички останали ги свеждаме до тях. Целта на връзката е да бъде здрава и ел.надеждна .И тук нещата стават принципно различни за А1 и А2. За А1 заголвам проводниците на около 10см /с неострия нож за да реже изолацията, но да ненаранява медта/, усуквам внимателно на ръка докато получа гладка „резба” и с 2 клещи стягам до откат. Режа края равно, дозатягам, огъвам връзката на дъга/най-често кутията е кръгла и малка/ и изолирам добре с лента/термошлауха не винаги може добре да се нагрее и не залепва добре/. Получава се около 6см спайка – силно стегната и достатъчно дълга, за да компенсира малката контактна повърхност м/у проводниците. Обикновено проводниците са 3-5 чифта в кутия, ако са повече, нещо в проекта куца.За А1 не използвам пружинни съединители, защото според мен са много здрави, но дават по-малка контактна площ. За А2 са незаменими, но това е друга музика и мога да споделя с вас ако не съм ви досадил. :) :)
Из наредба 3 от 2004г.
част 7, глава37 - ел.инсталации, чл.1668.Жилата на проводниците и кабелите се съединяват, разклоняват и присъединяват чрез пресоване, заваряване,спояване или специални клеми(винтови, болтови и др.)
Някой беше питал какво пише в наредбата. Само, че незнам това "пресоване" дали може да се тълкува като усукване. Но като се замисля щеше да пише точно усукване.
Palawnik - специалист
Не, неможе. За пресоване се използват специални кербовъчни преси (за големи сечения) или специални клещи (за малките сечения): http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... ster/1115/
Използват и кабелни накрайници:
http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... ERGOM/505/
трябва да пусна една сондажна помпа на 40м дълбочина помпата е с кабелче 2 м и трябва да се настави немога да намеря 4-три жилен плосък кабел 1.5-2 квадрата някой ако знае от каде да си купя благодаря предварително
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: