Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Според мен посоката не е грешна, но не виждам логика акумулатора да не е воден, когато го загряваш със СК с пропилен гликол. Водата има най-голяма способност на акумулира топлина. 1000 литра загрети а 1 градус е = 1 киловат топлинна енергия.

Когато говорех за площ на СК имах впредвид 20-30-50 м2 един скат на покрива да кажем

при 2 м.кв СК най много да грееш един 80-120 литров бойлер за акумулиране на топлина
ivanovbg - майстор
А лятото какво ще я прави тази топлина от 20-50 квадрата?
шоп - майстор
вентилиран покрив- директно в атмосферата на термосифонен принцип или пък в басейна

говоря за въздушни топлинни колектори
ivanovbg - майстор
шоп написа:
вентилиран покрив- директно в атмосферата на термосифонен принцип или пък в басейна

говоря за въздушни топлинни колектори
А мислиш ли , че ако имаше пари за басейн в двора щеше да се цигани за левче ток на ден? :?
шоп - майстор
ми точно, защото лев тука-лев там и парите изтичат.
всеки си има глава на раменете и преценява как да харчи парите си.

П.П басейн на двора не означава автоматично 50000 лв разход и го дадох само като пример, не се хващай за дреболии. По-важното е да добием енергията, пък ако е повече е лесно. Когато пуснеш в атмосферата въздуха от топлинният колектор на термосифонен принцип не хабиш нищо, а даже получаваш охлаждане на подпокривното пространство и ако то е обитаемо-печелиш от разходи за охлаждане. Топлият въздух може да се използва и по други предназначения лятото. Например сушилни. Живот и здраве това лято така ще правя бараката за да си суша дървата за зимата до около 10%
ivanovbg - майстор
За да има човек пари трябва да има усет как да ги инвестира. Това да хвърлиш 5-10 хиляди на покрива за да спестиш "евентуално" 100лв зимата си е жива загуба. Само лихвата от банката ще ти покрие левчето. Затова има хора които имат пари и хора които нямат,въпреки че изкарват много. Тани би те осветлил по въпроса на изтичането на парите по добре от мен.
:partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
Айде пойде коня у ряката:)
Е верно не сме от гоУемото добруто и лев на ден не ни се хвърля бадева, но и за басейни и 20-50м2 колектори не съм споменавал. Ей го морето, прескоча сутрин, поплувам доволно и ми стига.
Та съвсем да стесня рамката - има вероятност да ми дойде (почти) безплатно СК 2м2, мога да отърва едикого си от една акумулираща печка безплатно, мога да прежаля 100-ина лева па и отгоре за туй-онуй. Вярно, ще има заигравка, та искам да си изясня с Ваша помощ принципно дали си струва да започна да сбирам нещата. И още едно уточнение - иде реч за една стая на вилата, която е най-обитаема целогодишно.
Благодаря на всички, писали в темата до сега.
ПП: ivanovbg, левче на ден, 365 на година при 10-15% консервативна доходност и те ти за 2-3 годинки една безплатна почивчица:)
ivanovbg - майстор
ivanovbg написа:
ПП: ivanovbg, левче на ден, 365 на година при 10-15% консервативна доходност и те ти за 2-3 годинки една безплатна почивчица:)
Ти пък. То цяло лето ли е студено :wink: Според мен левчето ще ходи за климатик от май до октомври :lol: :lol: :lol:
Svetoslavoff1 - майстор
Уф, аз ли грешно пиша, ти ли грешно ме разбираш...Туй за което иде реч по-горе ще се ползва(ако има смисъл в идеята) за неосновно отопление на стаята от късна есен до ранна пролет.
fox_vt - майстор
Ако колектора и акумулиращата печка са ти подарък може,но незнам как ще измислиш топлообменника в акумулиращата печка.Може би ако я напълниш с пясък :? Трябва да подсигуриш задоволителен топлообмен между топлообменника и инертното вещество.И най важното-колектора е хубаво да бъде поне като моя с въртене по една ос,ако е неподвижен забрави.Ще имаш нужната енергия само лятото а тогава няма да ти трябва.

Тема "СК+неводен топлинен акумулатор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: