• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
h_e - специалист
Здравейте,

Наскоро отворих тема с въпроси за стройтелство на малко бунгало (viewtopic.php?f=47&t=49421).
След полезна дискусия съм на нов етап, съответно с нови въпроси.

Ето как си я представям засега:
Прикачен файл:
small_house_1.jpg
Прикачен файл:
small_house_2.jpg
А ето ги и въпросите:

1) Как да намеря проектант конструктор, който има опит с дървените къщи и ще може да прегледа и нанесе съответните поправки, така че да минем от идейна фаза към конкретен проект/план и да започнем със строежа?

2) Може ли да започна строителството и да узаконявам междувременно ? Т.е. има ли процедура да се узакони, постфактум, или трябва първо да извадя всички разрешения и тогава да започнем? Ако да, то каква е тя ?

3) Ще се радвам на всякакви коментари, съвети и т.н. относно дадената конструкция. Ако трябва ще пратя повече детайли и обяснения .. :)
ArturDent - Почти Безобиден
За 2 - НЕ!
Понеже се води незаконен строеж, по закон, даже не можеш в последствие да извадиш разрешително за строеж на друго в същия парцел без да си съборил незаконното.
Tsilkov - майстор
1. По принцип няма нормално работещ конструктор които да не се е занимавал с дърво (няма как да направи дървен покрив на къща). Сега ако търсиш някои с огромен опит в скелетно-дървени конструкции от "американски тип" нормално е да не намериш - ама то и не е толкова важно. Друга тема е колко ще им се занимава и колко ще са отзивчиви - затова питаш, говориш и с които се разберете.

2. Ако искаш да строиш законно и с документи - не. Не че не може ама не вярвам да ти се занимава с даване на камара рушвети и да те направят "разноглед" в администрацията. Ако строиш законно пътя е следния: изходни данни (скица,виза, предварителни договори с Ел и ВиК и геодезическа снимка), изготвяне на проекти (архитектура, конструкция, ВиК, ел,Вертикална и трасировъчен, ЕЕ, ПБЗ, ПБ) по съответните части от проектантски екип, одобряване на проекта в общината, откриване на площадка с Акт2, водене на актове по време на строителство, вписване на сградата в кадастъра, издаване от общината на УВЕ (Удостоверение за въвеждане в експлоатация) и накрая подписване на окончателни договори с Ел и ВиК.

3. Чудя се защо първия ти под не е бетонен а гредоред?
К А Я - специалист
Защо не провериш във фирмите занимаващи се с изграждането на такива къщи. Някои предлагат готови проекти, а и пишат, че може да ти направят проект по твои изисквания. Така, че екипа им би трябвало да има опит в този вид сгради.
h_e - специалист
Tsilkov написа:
2. Ако искаш да строиш законно и с документи - не. Не че не може ама не вярвам да ти се занимава с даване на камара рушвети и да те направят "разноглед" в администрацията. Ако строиш законно пътя е следния: изходни данни (скица,виза, предварителни договори с Ел и ВиК и геодезическа снимка), изготвяне на проекти (архитектура, конструкция, ВиК, ел,Вертикална и трасировъчен, ЕЕ, ПБЗ, ПБ) по съответните части от проектантски екип, одобряване на проекта в общината, откриване на площадка с Акт2, водене на актове по време на строителство, вписване на сградата в кадастъра, издаване от общината на УВЕ (Удостоверение за въвеждане в експлоатация) и накрая подписване на окончателни договори с Ел и ВиК.

3. Чудя се защо първия ти под не е бетонен а гредоред?
Идеята е това да е първото бунгало, колкото да можем да изкараме уикендите там. Същевременно на негова база ще пробвам различните техники и технологии за да натрупам малко знания и след няколко години да се мине към по-голяма къща (ако се наложи).
Опитвам се да избегна бетонните основи, за да може впоследствие, евентуално, лесно да преместя това бунгало встрани и да използвам същата локация в парцела за по-голямата къща. Това обаче носи своите проблеми, защото както виждам ще трябва да мина 2 пъти през процедурата с разрешителните и т.н. Освен ако не извадя разрешително за преместваем обект. Защото първото бунгало ще е точно такова - преместваемо.
За по-сериозния строеж, съм се спрял на ивичести основи, така че пак ще имам под стъпил на гредоред, който ще се носи от ивичестите основи и няколко греди за по-дългите премостявания.
Иначе сега смятам да мина с една метална рамка (профил квадрат 10см) да стъпи на "стъпки" от бетон или пилони. Отгоре стъпват греди, хванати с анкер болтове и вече те носят гредите на пода (които са като гредоред). Тази рамка после може да позволи да преместим бунгалото, като го качим на няколко дървни ствола или директно с багера за гредите :). Нещо такова:

https://www.youtube.com/watch?v=Utw2gkBc5ls
ivouz - специалист
Едно време имаше едни фургони от долу бяха на шейна !Защо и ти не помислиш за нещо от тоя род?
Tsilkov - майстор
h_e написа:
Освен ако не извадя разрешително за преместваем обект.
Нищо не ти пречи да пробваш, но аз до сега не съм виждал случей "да мине" включително и масата теми пускани в този и други форуми. Там се искат една камара други докумнти и сертификати.
Ако искаш да минеш "тънко" вариантите са:
- допълващо застрояване 6-та категория (приемрно лятна кухня или селскостопански хамбар) - тук освен че ти отпада 2/3 от проекта ти отпада и актуването по време на строителство
- строителство без одобрени документи - при условие че ще я местиш след време и ако не си в лоши отношения със съседите
h_e написа:
така че пак ще имам под стъпил на гредоред,
Аз това те питах - защо предпочиташ гредоред за първи под - хем по-скъпо, хем по-некомфортно. За първата сграда разбрах - ще я местиш, ама постоянната :?
h_e написа:
Нещо такова:

https://www.youtube.com/watch?v=Utw2gkBc5ls
Абе те по Дискавъри постоянно ги дават тия премествания, ама като гледам излизат доста скъпо и се правят от чисто "сантиментални" съображения. След едно местени тия дървени сгарди им се "разчекват" сглобките, а ел. и ВиК инсталацията е за оснвоен преглед и ремонт. За бунгалото ще е сравнително елсно като за местене, ама се чудя защо просто не го построиш на "другото" място или да достроиш около него къщата - общо взето излиза че просто искаш да провериш дали може да го преместиш.
h_e - специалист
ivouz написа:
Едно време имаше едни фургони от долу бяха на шейна !Защо и ти не помислиш за нещо от тоя род?
да, имах такава идея, да взема фургон и да го преработя тотално, ама се оказа много трудно да намериш читав и още по-трудно да го закараш извън София.
h_e - специалист
К А Я написа:
Защо не провериш във фирмите занимаващи се с изграждането на такива къщи. Някои предлагат готови проекти, а и пишат, че може да ти направят проект по твои изисквания. Така, че екипа им би трябвало да има опит в този вид сгради.
няколко са причините.
1) Харесва ми да правя каквото мога със собствените си ръце
2) натрупа се много разочарование от майстори, фирми и компании, което ме кара още повече да харесвам да правя нещата със собствените си ръце, или под мой щателен контрол
3) Ще се науча на нови неща..
h_e - специалист
Tsilkov написа:
h_e написа:
така че пак ще имам под стъпил на гредоред,
Аз това те питах - защо предпочиташ гредоред за първи под - хем по-скъпо, хем по-некомфортно. За първата сграда разбрах - ще я местиш, ама постоянната :?
Ами доколкото разбрах, такава им е технологията при "raised foundation". Получава се пространтво над земята и под пода на къщата наречено "crawling space". От една страна се изолира от влагата на земята, от друга е много удобно при проблеми и за инспекции какво става отдолу.
Просто се слага вата за изолация между ребрата, а отгоре на "гредореда" си се слага осб + каквато подова настилка ти скимне. Лично на мен ми хареса простотата и това, че се подхожда по еднакъв начин все едно е външна стена.
Прикачен файл:
E701789 (1).jpg
E701789 (1).jpg (42.84 KиБ) Видяна 5371 пъти
Tsilkov написа:
За бунгалото ще е сравнително елсно като за местене, ама се чудя защо просто не го построиш на "другото" място или да достроиш около него къщата - общо взето излиза че просто искаш да провериш дали може да го преместиш.
Целия проблем, е че не съм наясно с окончателния вариант за постройката. За да ми се избистрят нещата трябва да започна да "обитавам" по някакаъв начин местото. А за това си трябва постройка :) Става параграф 22 положението.
Гледах за каравани (скъпи и малки), после за фургони (няма добри оферти) и накрая реших, че е най-лесно с малко бунгало да започна, то пък се оказа че съвсем нама да е малко защото си казваш, що пък да не направя и полу-етаж, като така и така ще го правя :)))

По принцип тая технология с дървната конструкция позволява да се променят нещата относително лесно, и това е голям коз, като реша да достроявам или да преправям нещо по първото бунгало. Нещо като модулно строителство, като плановете могат да се избистрят в последствие..
Но все пак, ако отначало мога да фиксирам няякои параметри ще е най-добре.
  • 1
  • 2

Тема "малка дървена къща - въпроси - 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: