• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
vstoykov - специалист
На системите за пречистване на вода с обратна осмоза им слагат един буферен съд (рус. накопительный бак, англ. reverse osmosis storage tank).

Проблемът е, че по този начин се намалява налягането на мембраната за обратна осмоза и това намалява дебита на водата (чака се много, докато се напълни буферният съд). Наличието на буферен съд е още една възможност нещо да се обърка (многократното пълнене/празнене е предпоставка да се скъса мембраната (на съда, не на филтъра); вътре се задържа продължително време вода (без хлор - филтърът го е премахнал), което е предпоставка за размножаване на всякакви бактерии).

Намерих едно решение, но не ми харесва това, че се изхвърлят филтрите заедно с обвивката - освен за филтри, трябва да плащам и за обвивката им. И тъй като филтрите са уникални (само един производител) има монопол при производството им.
Прикачен файл:
aquaphor_dwm_cut.jpg
Без буферен съд под налягане
aquaphor_dwm_cut.jpg (30.21 KиБ) Видяна 4695 пъти
От някъде мога ли да си купя само каната заедно с накрайника на маркуча, който влиза в каната? (С цел да го включа към система за обратна осмоза или друг вид филтър на друг производител.)

Също така не ми харесва и това, че няма практически никакво управление над изхвърляната вода. Когато през филтъра с обратна осмоза не преминава вода няма никакъв смисъл вода да преминава през другите филтри и да изтича в канала. Получава се следния абсурд: пречиства се водата от водопровода (посредством всички филтри, включени преди филтъра с обратна осмоза) и тази пречистена вода се изхвърля директно в канала (поне да се пълнеше казанчето на тоалетната с тази вода... в нито един сайт на търговци не предлагат това очевидно решение).

Мисля си за система с микроконтролер, която да управлява изхвърляната вода. Работата е на следния принцип:

Тръбата от изхода на минерализатора (свързан с изхода да филтъра с обратна осмоза) минава през магнет вентил и е свързана със съд, който не е под налягане. В този съд има датчик за ниво на водата*. Ако водата е под определеното ниво, микроконтролерът подава напрежение към магнет вентила, който пропуска вода. При достигане на нивото микроконтролерът спира напрежението. По този начин микроконтролерът разполага с информация дали тече вода или не (тъй като той управлява мангет вентила).

Докато преминава вода през филтъра за обратна осмоза (магент вентилът е отворен), микроконтролерът подава напрежение към друг магнет вентил, който прекъсва потока (когато няма напрежение - т.е. магнет вентилът е нормално затворен) през тръбата, през която тече отпадната вода. Напрежението се подава периодично - като през всеки период на отваряне на магнет вентила водата, намираща се от "мръсната" страна на филтъра за обратна осмоза, се сменя с нова.

Когато не тече вода от изхода на минерализиращия филтър (т.е. и от изхода на филтъра с обратна осмоза), микроконтролерът не разрешава изхвърлянето на вода (микроконтролерът разполага с информация дали тече вода от изхода на филтъра за обратна осмоза, защото управлява магнет вентила на изхода на минерализатора). По този начин се спестяват огромните загуби на вода, които се случват през периода от време, когато през филтъра с обратна осмоза не преминава вода.

В зависимост от цената на водата, електронните елементи и предварителните филтри е възможно да излезе по-евтино да се губи излишно количество вода (при което и предварителните филтри излишно се изхабяват - задръстват се с боклуци, докато се филтрира вода, която просто се изхвърля).

В случай, че няма интелигентно управление се спестява от електрониката (но се хаби вода и се хабят предварителните филтри). В другия случай - се пести вода и се удължава живота на предварителните филтри (но пък има разход за електрониката).

Има ли масово производство на такова чудо, направено така, както го описах по-горе?

На рекламното видео относно системата, показана на картинката по-горе се вижда, че няма електрическа част. Спирането на водата, постъпваща към каната става от механично устройство (поплавък). Няма механизъм за изключване на отпадната вода, когато филтърът не се ползва.

* Мисля си за датчик, който да се монтира извън буферният съд (който не е под налягане) с цел датчикът да не замърсява водата (вероятно е от материал, който изпуска вредни вещества във водата). Само че не съм измислил как да се направи така, че да работи надеждно - ако е на капацитивен принцип ще се задейства при доближаване на външни предмети, ако е на индуктивен - също. Да е на оптичен принцип е сложна задача - водата е прозрачна (тъй като е чиста)... Има и трети вариант - видеокамера + изкуствен интелект - когато системата с изкуственият интелект "види", че водата е на желаното ниво, спира напрежението на магнет вентила (на изхода на минерализатора) и така спира пълненето.

Може би капацитивния вариант е най-практичното решение (ще се монтира предпазен екран от външната страна за да няма променлив паразитен капацитет).

Още една идея за безконтактен датчик за налягане - лазер (при напълване се наблюдава промяна в коефициента на пречупване).
Последна промяна от vstoykov на вт фев 17, 2015 5:40 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
:? К'во каза?
Добре ли си?
Успокой се и си поеми дъх!
Сега дай от начало с кратки изречения и с по-малко думи. За какво се бориш и какво те вълнува?
Сигурен ли си и на 10% в това което казваш?
Сигурен ли си, че това не е една груба примерна схема която няма нищо общо с действителността?
П. Петков - специалист
Ама то отдавна е измислено всичко! Има една фирма "Милипор" се казва, та тя всичко е направила отдавна. Без да разбирам много, но да се пусне направо чешмяната вода през обратна осмоза, при това без пясъчни филтри, без омекотяване, без активен въглен, к,во ли ще стане с таз мембрана (целулозен триацетат)? Що се отнася до монопола, то той се държи от край време от нейно величество "Природата" - във всеки човек има такава мембрана (в бъбреците). При това, и там изпитата вода не отива направо, а минава първо през филтри (червата) и т.н., и т.н.
vstoykov - специалист
MamaMy написа:
Сигурен ли си, че това не е една груба примерна схема която няма нищо общо с действителността?
Сигурен съм, че системите с обратна осмоза, които се предлагат за домашно ползване работят на един и същ принцип (показания по-горе на картинката) - първо водата преминава през предварителни филтри, след това минава през филтър с обратна осмоза, като има изход "мръсна вода" от "мръсната" страна на филтъра за обратна осмоза, като през този изход тече "мръсна" вода (пречистена от предварителните филтри), дори и когато през филтъра за обратна осмоза не протича вода (защото буферният съд е пълен). След филтъра за обратна осмоза има минерализатор (защото водата, минала през филтъра е твърде чиста - няма минерали). Няма никаква автоматика, която да регулира дебита на вода през "мръсния" изход.
Прикачен файл:
apex-rop.jpg
apex-rop.jpg (84.57 KиБ) Видяна 4619 пъти
Елементът, обозначен като "ограничител" не получава информация за това дали през мембраната минава вода или не:
Прикачен файл:
RO-5-filtration-process.png
RO-5-filtration-process.png (37.34 KиБ) Видяна 4619 пъти
Предложих да се направи системата с електронно управление с цел да не се губи излишно количество вода (но е доста вероятно цената на спестената вода да е по-малка от цената на електрониката).

Рядкост е някъде да има механизъм за ограничаване на изхвърляната вода. Ето един от малкото примери, където производителят се е сетил да сложи нещо такова (макар, че работи на механичен принцип - не знам доколко е надеждно - обозначено е като "shut-off valve"):
Прикачен файл:
diagram-of-Reverse_Osmosis_System.gif
diagram-of-Reverse_Osmosis_System.gif (25.74 KиБ) Видяна 4619 пъти

Освен това не ми харесва това, че буферният съд е под налягане (решението с каната ми се вижда по-добро, защото каната не е под налягане (т.е. не се намалява налягането на мембраната за обратна осмоза) и може да се почиства периодично).
П. Петков написа:
но да се пусне направо чешмяната вода през обратна осмоза
Никой не предлага подобно безумие. Не прочетохте внимателно какво написах по-горе.
fox_vt - майстор
Добре де защо не сложиш един датчик поток след осмозната мембрана,като има движение отваря дренажния клапан като спре движението го затваря.Какъв е дебита след този филтър.
Сензор примерно от този тип Сензор за поток
ivanovbg - майстор
Не си заслужава. Разхода на вода е по малко от кубик на месец.
А и не съм привърженик на това пречистване. Приятел има, щот жена му е луда по тема чистота, но пречистената вода въобще не ми харесва на вкус. Даже за разредител не става. :partyman:
Стопиращия клапан си работи перфектно, нищо че е механичен.
vstoykov - специалист
ivanovbg написа:
пречистената вода въобще не ми харесва на вкус
След филтъра с обратна осмоза има ли минерализатор (който добавя необходимите минерали за да има водата приятен вкус и за да е полезна)? Може би липсата на минерализатор или наличието на некачествен такъв е причината да не ти харесва вкуса.
fox_vt написа:
Сензор примерно от този тип Сензор за поток
Горепосочените сензори за поток са предназначени за сериозен поток - литри на минута. А при филтъра с обратна осмоза водата тече абсурдно бавно - 0.194 литра в минута (280л/24 часа) е производителността на филтъра при определено налягане (потърси например данните за TFC-75F). Като се има предвид, че налягането пада когато буферният съд започне да се пълни, този дебит е само в началото на пълненето (колкото повече се пълни буферният съд, толкова повече намалява дебита).
ivanovbg - майстор
Според мен , няма смисъл първо да чистим, а после да цапаме с минерали. Примерно в София е хубава водата от чешмата. Там където не е хубава продават в магазина или може да се разходиш до близък минерален извор и да си напълниш 100-тина литра. Ще стигнат за месец , а и разходка за уикенда сред природата ще си направиш. Другия месец от друг и така... Такива скъпоструващи системи са си излишен лукс. За доста по малко пари ще ми доставят вода с подарък отоплителен изстудител. Кеф ти пий вода, кеф ти пий чай :wink:
:partyman:
vstoykov - специалист
В крайна сметка си взех нов филтър за старата кана "Брита", която позлвах. Този път новият филтър не е на "Брита", а е на "Аквафор" (филтрите са със съвместими размери).

Ако се вярва на рекламата - чисти по-добре от филтрите на Брита, защото има добавени влакна, които не позволяват при протичане на вода да се образуват микроканалчета (при обикновените филтри няма таквиа влакна - там частиците, от които е изграден филтъра се движат свободно).

Може да разпознаете филтрите с добавени влакна по това, че не дрънкат като ги тръскате.

Последния път когато във Варна пуснаха мръсна вода (след авария или след големи дъждове) се ядосах, че на изхода на филтъра водата е мътна, също като на входа. И затова реших да потърся друго решение. Според официалната пропаганда на "Аквафор" (производителят на тези филтри с добавени влакна, известни под търговското наименование "Аквален"), на изхода на филтъра излиза бистра вода (на пропагандното видео, което ще намерите като потърсите за "аквален" ще видите демонстрация - наливат синя вода в каната с филтъра, а на изхода на рекламирания филтър водата е бистра, докато водата на изхода на конкуренцията е пак синя).

Това, че филтрите на "Брита" не вършат работа съм го установил емпирично. За "Аквафор" не съм пробвал още, след като филтъра стане за смяна може да пробвам да налея вода с примеси да видя дали наистина излиза бистра вода на изхода.

Сметките показват, че излиза по-евтино (близо на четвърт от цената на бутилирана вода) да ползвам този филтър вместо да мъкна 10 литрови бутилки от магазина (на цена 2,05 лв за 10 литра). Мъкненето на тежести може и да е добър спорт, ама не ми се иска да го правя когато навън има смог (точно сега, докато пиша тази редове, въздухът навън е изключително смрадлив - бедните хора се топлят с твърдо гориво и когато няма вятър е ужас), вали или е студено. Вкъщи си имам една такава голяма бутилка, която си я ползвам вместо щанга (въздухът у дома е чист - ползвам добре проектиран пречиствател - наистина чисти въздуха; затова предпочитам тежестите да ги вдигам вкъщи).
lov - майстор
Вземи си смени професията и стани писател. Щом до сега успя да ги вържеш с този проект.
  • 1
  • 2

Тема "Обратна осмоза, но без буферен съд под налягане" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: