• 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 110
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Whitesnake - специалист
Ако исках клипчета от нета, нямаше да питам. Говоря за опит от първа ръка със стопени изолации на проводници или не.
Тани - модератор
Няколко пъти вече писах, че "временно" вече втора година си захранвам цялата кухня през една такава клема. Освен готварска печка около 10kW има и бойлерче под мивката, освен всичко останали консуматори в една кухня. Засега няма НИКАВИ последствия, а може би често се надвишават 30А. Все пак, по-големия проблем (причина по-скоро) за топенето на изолацията не е връзката, а сечението на кабела!
Whitesnake - специалист
Тани, първото място където се топи изолацията е около връзките. Понеже те не са идеални и имат по-високо съпротивление, следователно се отделя по-голямо количество топлина.
Тани - модератор
Не ми следиш гледната точка! За един и същ ток, да речем конкретните 30А Три еднакви връзки да речем три спайки ще понесат различно този ток, ако кабелите са съответно 1,5mm², 2,5mm² и 4mm². При останалите видове връзки се получава загряване в близост до тях, защото по един или друг начин е възможно да намалят сечението на кабела(особено от непрофесионалисти) , за разлика от пружинните клеми, които имат производствено зададен натиск и нито могат да презатегнат кабела, за да го смачкат, нито могат да го оставят с по-малко от необходимия контактен натиск, за да се получи загряване по тази причина.
Whitesnake - специалист
Не знам дали ти следя гледната точка. Обаче Wago връзките са по-хлабави, отколкото спайката, отделно имаме връзка, в която са включени различни метали. Всяка връзка се загрява преди останалите части от проводника, защото задължително има някакво съпротивление. С цялото ми уважение, това за Wago-то как било перфектна лачена връзка и не се загрявала за разлика от всички останали ми звучи като папагалстване от рекламен блок.
Връзката със заваряване е единствената, при която не може да се говори за съпротивление, когато заваряваш с идентичен метал или разтопяваш двете парчета метал. Дори запояването не е перфектно.
hidrazin - майстор
Крайно време е спайката да бъде точно и ясно забранена. Ако трябва и с подзаконов акт или промени в Наредба 3.
:partyman:
jekasus - майстор
Whitesnake написа:
. Обаче Wago връзките са по-хлабави, отколкото спайката,
Някакви притенции имаш ли към ключове с пружинни клеми?
hidrazin написа:
Крайно време е спайката да бъде точно и ясно забранена
По-големия проблем е замазване(недостъпност) на разпределителни кутии....
Whitesnake - специалист
jekasus написа:
Някакви притенции имаш ли към ключове с пружинни клеми?
По-големия проблем е замазване(недостъпност) на разпределителни кутии....
Нямам претенции за ключове с пружинни клеми, понеже ключовете са разчетени за значително по-малък ток от 20-30А. И не всички си замазват разклонителните кутии. Лично аз нямам голям проблем с 1-2 разклонителни кутии в едно помещение.
hidrazin написа:
Крайно време е спайката да бъде точно и ясно забранена. Ако трябва и с подзаконов акт или промени в Наредба 3.
За да ни останат значително по-хубавите методи с по-голямо контактно съпротивление, при които проводниците нагарят по-бързо, та да ги сменяме по-често ли?
jekasus - майстор
Whitesnake написа:
понеже ключовете са разчетени за значително по-малък ток от 20-30А
Контактите са 16А, по-сериозните нямат спайки или ваго на линията си до таблото...
Абе не сме свикнали още със тях...
Тани - модератор
Ами покажи ни клема Wago с нагорели кабели, а ние ще ти покажем всякакви други връзки с нагорели кабели! Ако искаш даже, ще взема да направя едно, клипче като в него направя НЕГРАМОТНО всички връзки, които предложиш. А ти вземи свържи неграмотно една клема Wago АКО МОЖЕШ! Надявам се, вече да разбереш гледната точка!

Няма лоша връзка, ако е направена грамотно. Единственото предимство на пружинните клеми е, че почти няма шанс да объркаш нещо! Ако Хидразин не харесва спайките, то не е защото той не може да направи свястна спайка, а защото няма доверие на голяма част от "майсторите" и знае, че няма да я направят както трябва!

Аз също мога да правя качествени спайки, но ги избягвам, за да ми е по-прегледно в кутиите и за да мога да извършвам промени в последствие. А промени се налагат поне в 5-10% от случаите!

Освен промени, си позволявам да прекарвам кабелите през гофретата чак когато и финишното покритие на стената е готово. Ако разклонението става в конзолна кутия (разклонителни не ползвам) в друго помещение, то връзките в тази кутия стават на няколко етапа, което би било не невъзможно , но силно нежелателно, ако се правеха със спайки!

От друга страна и пружинните клеми не са панацея. Особено , ако умишлено като тебе се ползват не по предназначение. Не случайно ти намекнах, че клемите са за 2,5mm2 кабели, а ти искаш да ги товариш с над 30А :axe: Ако кабелите са защитени с подходяш предпазител, то няма никаква вероятност да прегрееш клемите!
  • 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 110

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: