• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 130
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
n.ganev написа:
#-o :shock: #-o :shock: :? Така ми събра очите че спокойно мога да реша едновременно поне 5 кръстословици. Разказвай, колега - интересно е!
Е, проектчето доттук е общо взето нищо особено за форум като този, но имаше за мен 2 ключови момента за да избягвам грозните хакове (доп. траф): подбора на Wiznet и от къде бе правилно да се вземе манджата за него. За второто нямаше да се справя без помощта на приятели навътре в електрониката.

Конектора RJ11 е от розетката като тази:
Изображение
Малко работа с флекса и пилата и получих основата, където се слага само единия от куплунзите.

Всички отвори по китията са с помощта на бижутерска бормашинка като тази:
Изображение

Крайната цел на проекта е да пусна сегашния Интиелски контролер на Бисолида и този на Натурела, като ги превключвам с on-off-on switch дето се вижда горе вдясно в монтажната кутия.

Прикачен файл

controller_NPBC_V3M-AZ1117CD.jpg
controller_NPBC_V3M-AZ1117CD.jpg (58.95 KиБ) Видяна 2049 пъти
n.ganev - майстор
Бях сигурен, че има и други дето ги сърбят главите отвътрешна страна ама ше помагате :-D , че съм не само опак ами и глупаФ.
filmatoplo - майстор
Да попитам -платката може ли да се захваща с метални болченца.
alx359 - специалист
alx359 написа:
Направих рискования опит да ъпдейтна фърмуера на Натурела през Wiznet... Изпотих се. След около 30 timeouts->Continue, накрая приключи и проработи. Дано да е наред... Как ъпдейтвате вие?
Сега опитах RS232->USB кабел. Интересно, че и драйвера на кабела го дава само на 9600 baud, Flow Control=None по подразбиране, както при Wiznet. Що ли толкова бавно? Ъпдейтите минаха без проблем обаче. Или има повече да се донастройва или постановката става само за мониторинг/конфигурация, а не за (надежно) обновяване на софтуера... Ще изчакам лиценза за оригиналният софтуер на Wiznet и ще видим дали ще се отърва от timeout-ите.
Radoslaw написа:
Браво на колегата.Само ,не знам защо всеки трябва да се бори ,като Дон Кихот с вятърните мелници а Натурела не го предлага.Не иска или не може да го направи.Или има някаква друга причина?
Според мен, е инерцията на статуктвото. Отоплението изглежда все още се възприема като относително ниско-технологично съоръжение (тръби, фитинги, кранове, малко диф. датчици и готово) коeто се монтира и ако е добре направено - го забравяш. При такова виждане RS232 си е направо совалка (Интиел например все още искат да им изпратиш контролера в завода за ъпдейт). Тия екстри през ЛАН/Интернет са интересни за хора които повече или по-малко имат опит в сферите на ИТ. Идеята за централизирано управление на имот през ПК засега май вълнува повече западняците и/или се възприемат като глезотийки за високия ценови диапазон. Както се вижда, в действителност не е нищо особено, благодарение на малко по-модерния контролер. А на-практика, да знаеш дали котела прегрява, да пускаш дистанционно или сменяш режима отдалеко са си полезни неща за всеки потребител дето не е постоянно в обекта.

А, и друго предимство: учиш (една) програма за конфгурация на по чаша кафе пред ПК, а не се кьориш на няколко различни вида миниатюрни LCD панели с често усложнена логика. Можем спокойно вече да си бекъпнем конфигурацията ако правим експерименти, а и инсталаторите да си носят предварително настроени и проверени в практиката профили за всички видове горелки (надявам се скоро да има и такива по-евтини диф. термостати), дето да завършат на място (или отдалечено) с няколко кликвания според спецификите на монтажа.
filmatoplo написа:
Да попитам -платката може ли да се захваща с метални болченца.
Да, няма проблем. В магазините по електроника продават метални шестоъгълни колонки с различна височина и с метални винтчета и за от двете страни за монтиране на всякакви места.
n.ganev - майстор
Платката пристига с пластмасови крачета и е достатъчно да се разпробият отвори / ф3,5 / на основата където ще полегне платката и се получава добре.
alx359 - специалист
- В картинката на платката (NPBC-V3M-1_rev2_1_BG.pdf - стр.5/28) пише, че PT входа може да бъде pt100/1000.
- В таблицата (NPBC-V3M-1_rev2_1_BG.pdf - стр.4/28) пише: PT: pt100 високо-температурен сензор
- В ръководството на софтуера за мониторинг (NPBC-V3M_Monitoring_UM_1_5_BG.pdf - стр.11/14) пише:
Safety Settings -> Active -> Сложете знак за избор, ако горелката има високотемпературен p100 сензор, монтиран на комина.
- От Натурела ми бяха пратили датчик pt100 за димните газове (но го върнах от съображения за съвместимост с Интиел).

Значи, последно поддържа ли Натурелата също датчик pt1000 за димните газове или не? :?

(Тъй като моят проект ще пуска Интиелски и Натурелски контролер, имам изискване за съвместимост на входове и изходи, доколкото бъде възможно. Интиелският датчик за димни газове, според ръководството, е pt1000).
n.ganev - майстор
Когато поръчвах управлението ми казаха че допълнително доставят още екстри но не се поинтересувах тъй като клиента бързаше горелката да стане по-скоро и него интересуват допълнителни истории. Може би трябва да подосаждаме на Натурелци :? ?
alx359 - специалист
n.ganev написа:
Когато поръчвах управлението ми казаха че допълнително доставят още екстри но не се поинтересувах тъй като клиента бързаше горелката да стане по-скоро и него интересуват допълнителни истории. Може би трябва да подосаждаме на Натурелци :? ?
Ами хубаво някой да каже, че да сме подготвени. Тогава, допълнително бях взел големия панел (+8лв) и както се оказа платината 100 за димните (+21лв). Панела мислех идваше с твърдо лице а бе само лепенка. И двете ги върнах, заедно и с фотодатчика част от комплекта (-18лв.), щото си имам същия в бисолида.
filmatoplo - майстор
Каква е разликата, малък голям панел, какво лице, да не оплескам нещо и аз при поръчка.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 130

Тема "НАТУРЕЛА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: