Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miroki
- майстор
361 мнения в "Соларна система за топла вода"
Andri01
- майстор
шоп написа:Нищо не съм махал от тръбата.Топлоотдаването ще бъде доста по-добро при гофрираната тъй като няма изолация и не се допират витките. Когато правих серпентината си за камината от гофрирана неръждавейка,направих рамка,около коятао я навих с определена стъпка. Така топлия въздух я "облива" от всички страни и при протичане на водата в нея няма студени зони! Но щом си доволен и ти върши работа,значи е ОК!
100 метра Ф 20 китайскам тръба е 85 лв
По мой практични наблюдемия има същата топлопроводимост като 25-30 метра неръждаемо гофре ф16 за 90 лв

шоп
- майстор
mgbagera написа:Шопе колко дни ти държи топла вода ?Не мога да ти дам отговор на въпроса ти. Системата ми е нискотемпературна ( до към 55 макс ) за да има по-голямо КПД
Първият ден преди още да подвържа бойлерите температурата към 19 часа бе 45 градуса- сутринтта 44,2 градуса
вторият ден бе 55, и след 14 часа бе спаднала на 52,5 градуса
След това сложих две проточни серпентини за още 2 бр 120 литрови неръждаеми бойлера и същевременно им подвързах и серпентините и от 15 ина дни имам винаги вода 45-55 градуса. БГВ се ползва от 6 човека и 50 вакумни тръби постояннно допълват топлина в 480 литровата система.
шоп
- майстор
Andri01, така е спор няма.
Но все пак при теб топлообмена в камината ти е въздух-вода, а при мен вода-вода и при 100 метра серпентина разликата в двата флиуда е макс 1 градус. Все пак за посочената стойност не съм 100% сигурен, защото единят темп. датчик е потопен, а другият контактен
Но все пак при теб топлообмена в камината ти е въздух-вода, а при мен вода-вода и при 100 метра серпентина разликата в двата флиуда е макс 1 градус. Все пак за посочената стойност не съм 100% сигурен, защото единят темп. датчик е потопен, а другият контактен

шоп
- майстор
Означава, че студената вода, която влиза в купешките бойлери първо преминава проточно през серпентина в самоделният бойлер и така имаме загрята до 40-55 градуса входна вода.
Ако има няколко дни без слънце ел.нагревателите на фабричните бойлери си се включват стандартно.
По тази схема можем да използваме всеки евтин и наличен съд, защото няма налягане.
Предимство също е, че фабричните бойлери, може да са без серпентина ( или пък само с една за котел)
Друг + за който се сещам е, че дори и зимата, при слабо слънцегреене и облаци можеме да разчитаме на първично подгряване на водата до 20-30 градуса, което си е кяр.
При мен бойлерите са и със серпентини, вързал съм и тях, но за 15 дни експолатация терморелетата рядко са включвали помпите за да има топлообмен и чрез тях.
Ако има няколко дни без слънце ел.нагревателите на фабричните бойлери си се включват стандартно.
По тази схема можем да използваме всеки евтин и наличен съд, защото няма налягане.
Предимство също е, че фабричните бойлери, може да са без серпентина ( или пък само с една за котел)
Друг + за който се сещам е, че дори и зимата, при слабо слънцегреене и облаци можеме да разчитаме на първично подгряване на водата до 20-30 градуса, което си е кяр.
При мен бойлерите са и със серпентини, вързал съм и тях, но за 15 дни експолатация терморелетата рядко са включвали помпите за да има топлообмен и чрез тях.
Фитилчо
- майстор
Водата в буферният съд директно през Соларните панели ли минава за да се загрее? Или имаш система, която вътри антифриз, който подгрява водата в буферният съд.
Мисля, че така загубите ще са по-големи- поо вторият начин.
И още нещо бих искал да ви попиотам.
Как се решава проблема с чакането на топлата вода? Две точки нуждаещи се от топла вода са сравнително далече от бъдещата система с буферните съдове. Вариант би бил да сложа единият бойлер там, но тогава пък пътя на топлата вода подгрята от буфера пак ще е голям,както и пътя на топлината от котлето до серпентината...
Май трябва да се замисля да сложа буферите на средата...
Мисля, че така загубите ще са по-големи- поо вторият начин.
И още нещо бих искал да ви попиотам.
Как се решава проблема с чакането на топлата вода? Две точки нуждаещи се от топла вода са сравнително далече от бъдещата система с буферните съдове. Вариант би бил да сложа единият бойлер там, но тогава пък пътя на топлата вода подгрята от буфера пак ще е голям,както и пътя на топлината от котлето до серпентината...
Май трябва да се замисля да сложа буферите на средата...
шоп
- майстор
Според мен и по двата начина е възможно. При първият начин ти трябва доста пропилен гликол или антифриз, което е минус
При вторият начин инвестираш едни 85 лв в серпентина и използваш в пъти по-малко пропилен гликол
При мен е системата е по вторият начин. Не мисля, че има големи загуби при вторият начин, защото проплен гликола се връща пак във вакумните тръби, за следващ жикъл, а там загубите са минимални.
Къде се монтира буферите и бойлерите зависи от конкретиката. При мен бувера е на тавана и имам много къс път до соларите с цел мин. загуби. Бойлера на вторият етаж е почти под буфера и тръбният път си е Ок
Виж при бойлера на първият етаж тръбният път е над 8 м в едната посока.....идеално щастие няма. Затова имам и дублирана система със серпентини.
До 2-3 дни ще вържа и пералните и съдомиялната проточно към буфера. Въпреки, че 50 тръбните колектори са с монтажен ъгъл над 70 градуса искам да ги разтоваря лятото. Вода над 55 градуса не ми трябва.
За легионелата е достатъчно на 10 дни да изпържа ел.нагревателите на бойлерите до 70 градуса и всичко е ОК
При вторият начин инвестираш едни 85 лв в серпентина и използваш в пъти по-малко пропилен гликол
При мен е системата е по вторият начин. Не мисля, че има големи загуби при вторият начин, защото проплен гликола се връща пак във вакумните тръби, за следващ жикъл, а там загубите са минимални.
Къде се монтира буферите и бойлерите зависи от конкретиката. При мен бувера е на тавана и имам много къс път до соларите с цел мин. загуби. Бойлера на вторият етаж е почти под буфера и тръбният път си е Ок
Виж при бойлера на първият етаж тръбният път е над 8 м в едната посока.....идеално щастие няма. Затова имам и дублирана система със серпентини.
До 2-3 дни ще вържа и пералните и съдомиялната проточно към буфера. Въпреки, че 50 тръбните колектори са с монтажен ъгъл над 70 градуса искам да ги разтоваря лятото. Вода над 55 градуса не ми трябва.
За легионелата е достатъчно на 10 дни да изпържа ел.нагревателите на бойлерите до 70 градуса и всичко е ОК
Фитилчо
- майстор
шоп написа:Как така дублирана система от серпентини ? Още един бидон близо до далечният бойлер?
Вода над 55 градуса не ми трябва.
Колкото по ниска е температурата на водата, толкова по-малки са топлозагубите

Легионела какво е?

При мен ще е точно така - солари - близко буфер, близко един бойер
Другия е на над 10 метра, защото е в друга сграда
Чудя се как да изпълня рециркулацията, защото не искам да чакам 5 минути за топла вода - там ще живея аз все пак

Може би помпа, която да върти периодично водата от серпентината в буфера към бойлера...
Още повече, тази система е доста инертна, което заедно с ниската емпература и ниската цена е точният вариант.
Дори се чудя, дали да не си намеря един бидон на пале от онези големите със металната решетка отпрофили отгоре ....
Другата ми идея е, вместо нагреватели, водата в бойлерите ,когато няма слънце да минава през газов бойлер захранен от бутилка.

Мога да го ползвам и привързан към подовото когато си поискам, и не обувам на тока - че напоследък ми се такова таковатата.... с тоя ток и съм много чувствителен на тя тема

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература