От мобилни телефони до цифрови камери
Vectra - специалист
По мое скромно мнение разсъжденията на sashot са доста верни с един недостатък. Ако се сложи реле, схемата няма да може да се навре в кутийката на оригиналното реле от автомобила. А предпазител би трябвало да си има оригинално в инсталацията след релето. Друг е въпроса дали ще успее да спаси транзистора при евентуално късо. :wink:
sashot - специалист
dyaneff написа:
sashot написа:
А колко става съпротивлението на прехода му, при късо съединение в товара? Защото във варианта със затворени контакти на реле ще изгори предпазителя, но ако реле няма, ще изгори не само той, ако изобщо изгори.
Интересни разсъждения. :)
А защо в приложената схема да не се сложи предпазител ? Или предпазител се слага само на вериги комутирани от реле ?
Да се сложи, разбира се, само че ако става дума за стопяем предпазител, то при късо съединение, ако този предпазител изгори, а това дали той ще изгори, зависи от типа на пробива в транзистора, той ще спаси само кабелите от запалване, но на транзистора - вечна му памет. Ако се слага електронен предпазител - става по-сложно.
hidrazin - майстор
Хайде стига сте говорили фантасмагории. Колко пъти ще дадеш на късо след след релето (електронното)?
Ми те хората всеки ден си правят къси съединения по жиците към фаровете. :lol:
И това по-долу не е вярно.
sashot написа:
... само че ако става дума за стопяем предпазител, то при късо съединение, ако този предпазител изгори, а това дали той ще изгори, зависи от типа на пробива в транзистора, той ще спаси само кабелите от запалване, но на транзистора - вечна му памет....
Зависи и от типа на предпазителя. Има стопяеми предпазители предназначени за защита точно на електроника. :-D
Ся, дали на някой ще му хареса цената на башона е друг въпрос.
И ако случайно изпука транзистора какво? На дребно в магазина е към 2 кинта.
:partyman:
kr1100 - майстор
абе каквo толкова цените 1-2 ламБи ? Те си имат живот и балона потъмнява.
Откак съм с вана 2011 г лампа на фар/Н4/ не съм сменял - с ЛЕД дневни светлини съм. Светват си сами, гасят се при пускане на габарит или фар.
Последна промяна от kr1100(стар) на ср юни 03, 2015 11:23 am, променено общо 1 път.
lyubohar - майстор
kr1100 написа:
абе каков толкова цените 1-2 ламБи ? Те си имат живот и балона потъмнява.
И на мен много често ми горят лампите на късите светлини-H7.
И Осрам и китайски.Случвало се е на 1-2 месеца да сменям.Нямам представа защо.
Но не обичам да човъркам по колата за да монтирам лед дневни.
pipilica - майстор
Ми новите лампи така са програмирани, нали трябва да се купуват да не залежава стока. Аз на старата кола за 3 години нямам изгорала крушка на фар а крушките ги свалих от по-предната кола щот ми харесва как светят в бяло, сигурно са поне на 5-6 години.
Не помня каква марка са, е утре ако не забравя ще погледна и ще пиша.
Може да ви горят лампите ако много друса колата и вози твърдо.
lyubohar - майстор
Хе,карам от 77-ма година.
Почнах от Запорожец.Доста повече друсаше навремето. :lol:
И повечето соц лампи.Единици са случаите изгоряла лампа.
Може би постоянното ползване на къси в комбинация с некачетвени.
Другите не горят.
sashot - специалист
hidrazin написа:
Хайде стига сте говорили фантасмагории. Колко пъти ще дадеш на късо след след релето (електронното)?
Ми те хората всеки ден си правят къси съединения по жиците към фаровете. :lol:
И това по-долу не е вярно.
sashot написа:
... само че ако става дума за стопяем предпазител, то при късо съединение, ако този предпазител изгори, а това дали той ще изгори, зависи от типа на пробива в транзистора, той ще спаси само кабелите от запалване, но на транзистора - вечна му памет....
Зависи и от типа на предпазителя. Има стопяеми предпазители предназначени за защита точно на електроника. :-D
Ся, дали на някой ще му хареса цената на башона е друг въпрос.
И ако случайно изпука транзистора какво? На дребно в магазина е към 2 кинта.
Колкото пъти даде на късо, толкова пъти ще гори транзистора. ;) Факт, че тази верига в автомобилите винаги е защитена със стопяем предпазител.
Стандартните предпазители, които се ползват в автомобилите, няма да спасят транзистора. Цената на бързодействащите, които може и да спасят транзистора (но може и да не го спасят), е съизмерима с тази на транзистора, хамалогията с тях е аналогична на тази с транзистора, вкл. ходене до магазина, а той точно в този момент няма да работи или няма да ги има... сетих се за сцената от "Иван Васильевич меняет профессию", в която Шурик обикаляше по магазините за радиочасти, в търсене на транзистори за машината на времето. Сега времената са други, но закона на Мърфи никой все още не е отменил. :)
Да, транзисторът не е скъп, но играчката със смяната му...

Решението, което съм предложил, не е оригинална, моя идея. Използва се във фабричните електронни контактори. Там е със симистор, обикновено, когато са за променлив ток.
dyaneff - майстор
sashot написа:
.....Колкото пъти даде на късо, толкова пъти ще гори транзистора. ;) Факт, че тази верига в автомобилите винаги е защитена със стопяем предпазител.....
Решението, което съм предложил, не е оригинална, моя идея. Използва се във фабричните електронни контактори. Там е със симистор, обикновено, когато са за променлив ток.
За последен път пиша в тази тема.
Ти не си предложил решение. Предлагаш да се сложи реле, но не и конкретна схема.
Стандартния автомобилен предпазител за фарове е 7.5 или 10 Ампера за една крушка. Ако предпазителя не изгори, транзистора ще ти е най-малкия проблем, защото ще се е стопила инсталацията.
hidrazin - майстор
sashot написа:
Колкото пъти даде на късо, толкова пъти ще гори транзистора. ;) Факт, че тази верига в автомобилите винаги е защитена със стопяем предпазител...
Някаква параноя ли те гони? Не знам за теб ама за 25 години никога не ми е горял точно този башон. Не познавам и никой друг дето да му е горял.
Цената на бързия бушон е по-голяма от тази на транзистора. Така че - майната му на транзистора.
Който иска гъзария ще си носи и рисковете. А това с релето е ненужно усложняване и оскъпяване.
Ми дай да им сложим на тъпите ламби микропроцесорен блок за анализ и управление? :lol:
Между другото предложеният от теб вариант с допълнително реле, пак няма да спаси транзистора при късо. :-D

Тема "Плавно палене на крушки на 12 волта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: