• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Еха....1000 литра бидон на пале си е класика и ми е мечта. Но няма как да го кача на тавана и засега ще съм със един или колкото поискам 240 литрови бидони.

купешките 120 литрови неръждаеми бойлери си имат серпентини, затова съм вързал и тях към буфера. Така възможностите стават по-големи. кеф ти проточно, кеф ти когато спадне температурата термодатчик включва и помпата за серпентините да удари едно рамо.

Има и друго....представи си лятото съм 2 седмици на море. Соларите си бачкат, буфера е зареден, но няма никаква ( или малка консумация от 2 пенсионери и то само от бойлера на първият етаж) Бойлера на вторият етаж ще изтине, защото нагревателя ще е изключен, топла вода не постъпва. Тогава настройвам терморелето на помпата за серпентините на 55 с хистерезис 5 градуса и като се върна от почивка всичко е на 6 загрято :-)

И накрая, аз съм с котел на Тв. гориво. Зимата тези 480 литра са си още един сериозен + ако искаш да ги ползваш за буфер към котела.

Според мен соларните системи трябва да са гъвкави. Затова и 30 тръбният ми вакумен панел може да топли и въздух. Имам тема по въпроса.
Фитилчо - майстор
Ше те каня у нас скоро на бири, видЕло се е :-D , само козел от скъпата :lol:

И аз съм с Котел на СИме 25 КВ :wink: и си мислех за голям буфер за да го ползвам и за буфер към парното :oops:
andy2000 написа:
Ясно. Дрейн бек системата е интересен вариант.
Говорих с фирма Sunstar относно възможности. От там ми препоръчаха твърдо - Термосифон със серпентина SC-HE и SS-HE. http://sunstar.bg/termosifon-serpentina/
За доста години нямали проблем със замръзване, което най-много ме притеснява.
Вие имате ли впечатления от фирмата и по-конкретно от такава система?
В случай, че спре тока и температурите са много под нулата UPS не би ли свършил работа, за да може да грее противозамръзващия кабел?
При градушка какво се случва с тръбите? :?

Здрасти, интересуваш ли се още от впечатления за вакуумно-тръбен термосифон?
Имам два - единият е под налягане, вторият е "отворен" със серпентина. Мога да ти споделя впечатления...
miroki - майстор
Говорих с фирма Sunstar относно възможности. От там ми препоръчаха твърдо - Термосифон със серпентина SC-HE и SS-HE. http://sunstar.bg/termosifon-serpentina/
Хората това предлагат и това препоръчват твърдо :)
miroki - майстор
Фитилчо написа:
Легионела какво е? :?
Бацили
Бактерия. Развиват се в хладка вода под 60 градуса, за това бойлерите трябва да са с най-малко толкова, в целия си обем.
Виж третия абзац.
http://www.acv-bg.com/newsite/bg/acv-co ... -tank.html
vladaeca - напреднал
Колеги искам да си поставя колектори.
Защо е необходимо толкова много да се усложняват схемите за Drein-Back?
Всички знаем, че простите решения са най-ефективни и лесни за експлоатация във времето.
Бихте ли погледнали долната схема и нека да обсъдим.

Идеята е да се ползва буферен съд, в който да се изцежда водата от солара, когато помпата не работи.
Помпата и кранът се вързват на едно и също реле, като когато едно работи другото е спряно. И като начало на управлението ползваме термоключ закачен на колектора.

Чисто и просто.

Изображение
saraneron - специалист
Чисто и просто е само в частен случай, когато буфера е почти на нивото на долният ръб на солара,иначе ,,чисто и просто,, системата най-вероятно няма да заработи с обикновенна соларна помпа с напор 3-4м.Ще иска помпа с голям напор и съответно голяма консумация на ток. Или топлообменника трябва да е затворен и при спряла помпа топлоносителя да остава до нивото на колектора и стават ПАК много НО-та. Не се знае колко е просто и чисто в крайна сметка...Затова е измислен и поставен близо до колектора допълнителният съд/дрениращ/ за да се реши и проблема с малкия напор на стандартните икономични соларни помпи.Най чисто и просто е сифонна система ,на която бойлерът е в незамръзващо помещение/най-често банята или мокрото/ а панелите са на южна фасада.Но в повечето случаи ,сервизните помещения са от северната страна на къщите а панелите трябва да са на южната фасада и става или трудно или грозно или и двете с тръбния път.Винаги при всички системи се стига до някъкъв разумен компромис ,което обач не винаги е лесно,просто и евтино.А ако не е евтино в повечето случаи си губи смисалът на упражнението!
Andri01 - майстор
Допълнителния съд-в каратавана,помпата-и тя там,но ПОД нивото му! така ДС е с вместимост 5-6л. максимум! бойлерите/ при мене / са 2 етажа на долу,със серпентини.
miroki - майстор
Системата показана тук си е доста хубава.
viewtopic.php?f=10&t=50799&start=60
Може единствено да отпадне резервоара, ако серпентината е достатъчно голяма за да събере и водата от колектора. Оригиналните Испански които показах аз на линка са такъв тип.
В домашни условия най-лесно е с отделен съд резервоар за тази вода.
Задължително трябва да има сонда горе (на колектора) и долу, както е показано на графиката. Иначе каква е идеята?
Нали сондата трябва да каже, "горе стана 60 градуса (примерно) тръгвай, на помпата".
То всичкото е:
-бойлер със серпентина (или добавена такава);
-колектор (проточен);
-помпа;
-резервоар (желателно топло изолиран);
-диференциален термостат с 2 сонди.
пп. Това на схемата не ти е бойлера а резервоара, ще ползваш 2 серпентини ли? Ще падне още ефекта.
Ако това е така става много сложна. Освен това резервоара е малък и иняма да събере серпентината. Като тръгне помпата идеята е да се изпразни повечето.
Дай малко ясното още по схемата.
Последна промяна от miroki на вт юни 09, 2015 7:57 pm, променено общо 1 път.
vladaeca - напреднал
saraneron написа:
Ще иска помпа с голям напор и съответно голяма консумация на ток.
Или топлообменника трябва да е затворен и при спряла помпа топлоносителя да остава до нивото на колектора и стават ПАК много НО-та. Не се знае колко е просто и чисто в крайна сметка...Затова е измислен и поставен близо до колектора допълнителният съд/дрениращ/ за да се реши и проблема с малкия напор на стандартните икономични соларни помпи.
!
1. каква е разликата в консумацията напомпите? Смятам, че може да се ползва обикновнна помпа за помпа грундфос за парно.
2. Не разбирам защо трябва нивото на буфера да остава до нивото на колекторът? Колкото по ниско е буферът толкова по добро дренира не, като не забравям и пропорцията за съответно по силна помпа.
3. Не разбирам защо като има втори съд в близост до колектора се улеснява помпата? Пак се запазва пропорцията. Колкото по ниско е буферът толкова по силна помпа. Все пак нещо трябва да я качва до горе, а напорът се запазва с или без втори съд.

Много станаха въпросите за което се извинявам, но искам да получа доводи в подкрепа на скъпата състемата drein-back.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: