• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
masteradmin - майстор
Ако искате да отрежете гърлото на стъклена бутилка или друг подобен предмет, навийте около него азбестово въже, което предварително е напоено със спирт, и го запалете. Когато въжето спре да гори, потопете предмета в съд със студена вода и след това внимателно отчупете детайла с леко почукване. За да се получат добри резултати, трябва да се направят няколко опита.
lyki - специалист
Същия ефект се получава като захванете бутилката в патронника на струг, завъртате на около 500 обората и със парче стоманена тел която се търка в бутилката до зачевяване ,после спирате въртенето окончателно и поливате мястото със студена вода . При отработена рутина и тънкости почти не се допуска брак:))
Ето и някои от хитрините /подгответе си гумена лента с която да захващате бутилката в патронника
/ колкото телта е по тънка отрезите стават по качествени
/въртенето трябва да е спряло окончателно преди да охлаждате ,иначе инерцията пука бутилката.
masteradmin - майстор
Смелчага си ти на 500 оборота ако тая бутилка изхвръкне ще се получи нещо като шарпнел.
Гост
ето още един начин - пълниш бутилката с масло (двигателно) до където искаш да я отрежеш и след това потапяш много силно нагрятя метална пръчка в маслото и заглаждаш ръбовете с вода и шкурка
pipilota
Моите ги рязах така:навлажнен с газ/спирт или др.п./ вълнен конец завързвам на мястото,където искам да отрежа ,запалвам.След като погори,топвам шишето в кофа студена вода.Препоръчвали са ми и на течаща вода,но ми изглежда по-голям разход :lol: Лошото е,че има и пукнатинки, близо до мястото на срязване и не се получава идеална линия.В момента търся с какъв камък да шлифовам краищата,за да не режат.Някой има ли идеи? :)
masteradmin - майстор
Камък за точене на ножове.
pipilota
И аз имах такава идея,като видях този камък у дома :) .Непременно ще опитам. Благодаря
Emerald - модератор
А как се пробива дупка в бутилка? :? :?
Duke_BG - специалист
само със специално диамантено свредло, бавни обороти и охлаждане
bjohnev - специалист
Съжалявам че вадя такава стара тема, но мисля, че тук му е мястото да питам.

Опитах да срежа бутилка от абсолют по метода с маслото и нагрятата метална пръчка но нищо не се случи. Ползвах старо олио и желязна пръчка дебела около сантиметър. Нагрях с горелка до оранжево (800-900 градуса) и топнах в олиото. То закипя, но бутилката не искаше и да чуе.
Дали е било твърде дебело стъклото? Или аз правя нещо грешно?
Метода съм го чел като дете в книгата "Да напреднем в науката с игри", тогава пак пробвах и пак не стана...

Някакви съвети или предложения?
  • 1
  • 2

Тема "Рязане на бутилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: