Здравейте, търся съвет тъй като съм лаик във ВИК системите. Имам малък парцел с каравана и сондаж фи 100мм с потопяема сондажна помпа. Сондажа е 28м дълбок, водата стига до около 3м под повърхността, помпата е спусната на 20м. Тъй като помпата е сравнително мощна, водата се изчерпва за около 6 минути и след около 50 минути се възстановява на предишното ниво. Ползвам водата предимно за санитарни нужди и два пъти дневно за поливане на цветя и няколко плодни дръвчета, като това става само през уикендите. Кой би бил най удачният вариант да изградя някаква система, за да не се налага всеки път когато имам нужда от вода да пускам помпата? Разполагам и с метален 160 литра резервоар от стара немска хидрофорна система, доста тежък и стабилен. Мислех вариант да го кача на високо и да го пълня от сондата, но трябва да строя някаква сравнително здрава конструкция. Чета и за хидрофори, разширителни съдове, но не знам кое би било най-удачно при положение че ще се ползва сравнително рядко а и количеството което ще черпя няма да е много голямо. Приемам всякакви идеи и съвети.
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
color
- специалист
6 мнения в "Съвет за захранване с вода от сондаж"
pipilica
- майстор
Като начало пусни помпата на един метър от дъното и притвори крана да не работи на пълен дебит. Не си казал сондажа нов ли е стар ли е колко е разработен. Тва тия 160 литра са добре за санитарни нужди ама за поливане са нищо. Ква е помпата роторна или вибрационна щото ако е вибрационна скапва сондажа.
color
- специалист
Сондажа е на пет години и досега беше с вибрационна помпа. В момента е с Gardena 6600 5 Inox, дават и макс 19 м потапяне, мисля че е с турбинки. Надявам се да не съм скапал сондажа с вибрационната помпа, все пак е ползван сравнително рядко уикендите през лятото. Кран изобщо не съм монтирал, не знам дали няма да товари прекалено помпата, затова се чудя и как да си направя системата.
crez
- майстор
Колега добре дошъл във форума. Твоят въпрос е доста дискутиран използавйhttp://forum.napravisam.bg/forum/search.ph
1115
- специалист
Ами тези 160л са за едно пълнене. 0.05*0.05*3.14*17 = 0.133см3 или казано на един път черпиш 133л.
Купи си пластмасов бидон от тези по 1000л с метален кафез. Струва 70лв. Ще се пълни за 7 пъти. Можеш да му сложиш елементарна система, която да включва помпата през 2 часа и когато се напълни да не включва помпата вече.
С идването си ще имаш 1000см3 вода за поливане + 1....2 пълнения поне. На следващият ден пак толкова.
Купи си пластмасов бидон от тези по 1000л с метален кафез. Струва 70лв. Ще се пълни за 7 пъти. Можеш да му сложиш елементарна система, която да включва помпата през 2 часа и когато се напълни да не включва помпата вече.
С идването си ще имаш 1000см3 вода за поливане + 1....2 пълнения поне. На следващият ден пак толкова.
Тема "Съвет за захранване с вода от сондаж" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература