Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
prascho - майстор
здравейте,

Имам 40 блокчета "парко елемент" с размери 60х40х10см и искам да си направя пътека. Идеята е да купя гладки плочки с размери 40х40х5см и да направя пътека около терасата. Като разположение ми се въртят двата варианта на снимките. Клоня към вариант 1 /плочки 40х40 по 9 броя за да стане квадрат 1,2мх1,2м и напречни парко елементи за да държат плочките /. Пътеката ще бъде с ширина 120см. Питането ми е следното:

1. Искам да ги редя на сухо. Отдолу ще положа чакъл и пясък. Така ли се прави? Ще издържат ли без да ги циментирам?
2. Какъв и на къде да бъде наклона за оттичане на водата?

Прикачен файл

пътека.JPG
пътека.JPG (25.27 KиБ) Видяна 3601 пъти
prascho - майстор
Намерих разни мнения в нета. Този пост с относителна достоверност ли е:
schuldiner написа:
Ох, не обичам да давам мнения за неща, които не са ми специалност, ама правил съм тук-там и мисля че знам какво питаш.
Първо - основата. Разбирам, че нямаш бетонов пласт, значи остава варианта с трамбоване. Изчистваш както е описал PCL нестабилния слой, да речем десетина санта в дълбочина, подравняваш на око и уплътняваш - дали с машина или на ръка - според отговорността на пътеката и състоянието на почвата отдолу (ако е само за ходене може и ръчно). След това нахвърляш трошен камък, стари керемиди/тухли и подобни в един пласт също десетина см. Не трябва да надстърчат големи парчета (над 7-8 см) - с дълъг мастар проверяваш равнинността, като може да заложиш и наклон в рамките на 2-3%, т.е. по едрите парчета във високата част. Запълваш неравностите с чакъл. Насипваш слой пясък около 5 см.
Тука вече имаш избор:
1. Трамбоваш и уплътняваш с поливане пясъка и насипваш още 5 см, като спазваш наклона
или
2. Правиш варо-циментова замазка деб. 3 см (не е задължително армирането). Замазката е слаба - 3:5:18 или 3 цимент, 5 варов разтвор, 18 пясък. Ако варта ти е на торби (не на разтвор), бъркаш цимент+вар 3:1 плюс още 4-5 части пясък. Никак не е фатално да не са точни пропорциите. Не подлагай найлон под замазката - целта на пластовете е и дренаж, найлонът ще пречи.

Върху пясъка редиш плочките с фуга около 5 мм по канап и по мастар за наклона. С почукване се наместват много лесно.
При в/ц замазка плочките се редят веднага. Нивелирането също не е трудно, но не е желателно много да се местят, че няма да залепнат (всъщност не е необходимо да залепват - просто трябва да легнат добре). Слагаш примерно за два реда замазка, подравняваш я с мастар и нареждаш плочите.
Ако някоя плоча надига я набиваш, ако хлътва - подлагаш разтвор (затова се редят веднага, за да е мек разтворът отдолу). Върху добре уплътнена основа обикновено се редят без много изненади. Аз мия плочките предварително, но не знам да е задължително. Достатъчно е да се почистят. На 4-5 м оставяш деформационна фуга 2 см, запълнена с еластичен материал. Ако плочите ти са дебели над 3 см, може да запълниш един см от фугата с пясък и така да фугираш.
Фугира се (на пясък веднага, а върху в/ц разтвор след 3-4 дни) с цимент и пясък 1:1 в течен разтвор. С канче, чайник или подобно приспособление с човка, за да не изтича върху плочите. Със закривена арматура се притиска и заглажда фугата, изцапаното по плочките се чисти с мокра гъба веднага.

Не пишеш нищо за бордюри. Ако ще правиш, те са преди подготвянето на основата за плочника, в собствен канал и върху подложка от бетон.
Обобщено:
- поставяне на около 6-7см слой от фракция чакъл
- поставяне на 5-6 см слой от пясък
- при редене върху трамбован пясък се оставя фуга от 5мм между плочите и 2см делатационна фуга на 3-4 метра. Фугата от 5мм се запълва с пясък, а тази от 2см с уплътнител.
- наклонът е от порядъка на 2-3%. С две думи на 1,2м наклонът ще е около 3мм.

http://www.balkanceramic.bg/advices/vie ... 1%87%D0%B8 - няма валяк :)

иначе това е интересно : http://www.videoclip.bg/watch/326196_GL ... TE-durjavi
http://www.videoclip.bg/watch/434882_bu ... ni-plochki
prascho - майстор
При топлоизолацията на апартаменти по блоковете слагат едни метални шапки /ленти/ отгоре с цел да не пропускат вода. Как се водят тези Г-образни обшивки и къде в София мога да намеря?
prascho - майстор
Тези само в Русе ли са?
alex63 - специалист
И аз да попитам понеже идното лято ще правим подобна пътека, тази пътека само за ходене по нея ли ще бъде или и за товари- да речем за ръчна количка с дърва, смески и др.?

Предварително благодаря за отговорите!
prascho - майстор
ами при нас ще минава и ръчна количка с "товари". Но за сега пътеката остава на етап "нереализиран проект".
nataliq - помощник
Може ли да качиш снимки, защото и аз имам подобни планове и да видя как е станало.
prascho - майстор
За сега не стигнах до пътеката......Но като цяло е трудоемко когато се съчетават различни по дебелина плочи.

Тема "направа на пътека?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: